Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
СУД ВИПРАВДАВ СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВУ

Волинь-нова

СУД ВИПРАВДАВ СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВУ

Виправдувальний вирок винесено люб’язькому сільському голові Борису Шубичу всупереч позиції працівників міліції та прокуратури, які обвинувачували його у тяжкому злочині – хабарництві

Виправдувальний вирок винесено люб’язькому сільському голові Борису Шубичу всупереч позиції працівників міліції та прокуратури, які обвинувачували його у тяжкому злочині – хабарництві

Ярослав ГАВРИЛЮК


Ця резонансна історія почалась у липні 2008 року, коли у селі Люб’язь Любешівського району з’явився мешканець міста Ірпінь Київської області якийсь Віталій Лоза, начебто солідний бізнесмен. За сприянням колишнього місцевого міліціонера Павлючика, він переночував тут в одному з обійсть, де між іншим попросив у господарки номер мобільного телефону люб’язького сільського голови Бориса Шубича і почав до нього надзвонювати, щоб призначити зустріч.
Наступного дня вони зустрілись. Віталій Лоза поцікавився у Бориса Шубича, чи зможе той виділити на березі озера дві земельні ділянки – по двадцять «соток» землі – для нього та його водія Миколи Якушенка. За словами секретаря сільської ради Наталії Іванісік, усі розмови з паном Лозою сільський голова детально переповідав депутатам сільради, які, звичайно, погодились виділити землю, але за умови, що бізнесмен надасть для села спонсорську допомогу. Віталій Лоза пообіцяв «спонсорнути» на будівництво дитячого садка у межах 300 тисяч гривень. Якщо про це знало майже все село, то що тоді казати про правоохоронні органи, яким Борис Шубич, напевно, вже снився у наручниках…
На сесії Люб’язької сільської ради від 11 вересня 2008 року серед іншого було виділено дві земельні ділянки для благодійника і його водія. Того дня Борис Шубич зайшов у бухгалтерію і в присутності секретаря ради та ще когось із відвідувачів радісно повідомив, що на дитячий садочок спонсор дає 50 тисяч доларів.
До сільської ради Віталій Лоза приїхав близько 19-ї години, коли вже давно закінчився робочий день, хоч обіцяв тут бути о 17-й годині. Секретар, бухгалтер та сільський голова його чекали впродовж години і не дочекалися. Борис Шубич за проханням Лози приїхав з дому, віддав новоспеченому забудовнику рішення сільради, а той, виклавши на його стіл 50 тисяч доларів, швидко залишив приміщення. Шубич поклав гроші до сейфа, як раптом у кабінет увірвались співробітники УБОЗ.
За фактом хабарництва обласний прокурор порушив проти Бориса Шубича кримінальну справу, а його самого було арештовано і згідно з рішенням суду взято під варту. Про те, що було далі, йшлося на шпальтах газети «Волинь-нова» у кореспонденції журналіста Олександра Нагорного «Громада стала на захист сільського голови» за 30 жовтня та 1 листопада минулого року.
Ця кримінальна справа почала розглядатися у Любешівському районному суді ще у лютому цього року. Головуючий, молодий суддя Віктор Гапончук заслухав обвинувачення підсудного та його захисника, численних свідків. Залишилося тільки провести судові дебати і поставити, так би мовити, «крапку», але справу кілька разів відкладали у зв’язку з відсутністю на роботі через хворобу районного прокурора Валентина Купріянчика. Днями суд, нарешті, відбувся, але за участю нового державного обвинувача, причому із сусіднього району. Зал, де проходило судове засідання, здавалось би такий просторий, не зміг вмістити всіх прихильників Бориса Шубича, які приїхали із села Люб’язь, тому довелось вносити додаткові лави.
Державний обвинувач Марта Дуднік заявила, що Борис Шубич свою вину у вчиненні злочинів не визнав, однак під час надання явки із повинною, заяви слідчому і будучи допитаним в якості підозрюваного та обвинуваченого, визнав частково, мотивуючи це тим, що допустив незаконні дії тільки тоді, коли виготовив фіктивні рішення сесії сільської ради про надання дозволу Віталію Лозі та Миколі Якушенку на розробку проекту землеустрою на виділення земельних ділянок, а також допустив порушення закону при одержанні грошових коштів від Лози в якості матеріальної допомоги громаді, зокрема, для будівництва дитячого садка, тобто визнавав, що вчинив зловживання службовим становищем та службове підроблення.
– Свідки – депутати та працівники сільської ради – двічі, а то й тричі допитувались під час попереднього слідства і давали однакові та послідовні покази, будь-які заяви про тиск з боку слідчого або будь-кого на них не надходили, про що самі й підтверджували, – мовить Марта Дуднік. – Потім вони як один поміняли покази в частині змісту рішення, яке приймалось на сесії сільської ради відносно двох земельних ділянок. Всі депутати чомусь одночасно згадали, що голосували за погодження проекту землеустрою, як вказано в рішенні, яке надав слідству Віталій Лоза. Докази в частині змісту рішення про надання земельних ділянок Лозі та Якушенку депутати змінили після того, як підсудний опинився на волі та ознайомився із справою і мав змогу спілкуватися з усіма. Тому можна зробити висновок, що спочатку депутати говорили правду, а в суді давали неправдиві покази з метою сприяти Шубичу уникнути відповідальності. Тим більше ніхто з них не пояснив причину зміни показів. Вважаю, необхідно вирішувати питання про кримінальну відповідальність цих свідків.
Представник державного обвинувачення просив суд призначити Борису Шубичу покарання у вигляді восьми років обмеження волі з позбавленням права займати керівні посади в органах місцевого самоврядування на три роки та конфіскацією майна. У свою чергу, підсудний свою вину в інкримінованих йому злочинах не визнав взагалі, сказав, що це є провокація, організована правоохоронними органами, аби усунути його із займаної посади і позбавити волі, а самого Віталія Лозу назвав провокатором.
– Із серпня 2007 року це вже четверта кримінальна справа, порушена проти мене, – каже Борис Шубич. – Цими діями правоохоронці хочуть показати: хто не буде виконувати протиправні адміністративні вказівки, той буде покараний.
За словами відомого у Луцьку адвоката Сергія Ковальова, саме в суді були здобуті докази того, що його підзахисний Борис Шубич не винен, всі звинувачення на його адресу не знайшли свого підтвердження.
– У чому ж він винен? – говорить Сергій Ковальов. – Як у тій байці Крилова про вовка та ягня, так і тут. Шубич винен лише в тому, що деяким високопосадовим співробітникам правоохоронних органів дійсно хочеться «їсти» і за допомогою таких, як Лоза, вони вирішили відсторонити Шубича від своїх обов’язків, відправити у місця позбавлення волі та поставити на його місце більш «зговірливого» сільського голову, який буде більш відповідати вимогам керівних структур.
Сергій Ковальов нагадав практику Європейського суду з прав людини: використання доказів, отриманих внаслідок підбурювання з боку агентури поліції не можна виправдовувати суспільними інтересами, оскільки за таких обставин обвинувачений з самого початку може бути позбавлений права на справедливий розгляд. Підбурювання з боку поліції має місце тоді, коли відповідні працівники правоохоронних органів або особи, які діють за їх вказівками, не обмежуються пасивним розслідуванням, а з метою встановлення злочину, тобто отримання доказів та порушення кримінальної справи, впливають на суб’єкта, схиляючи його до вчинення злочину, який в іншому випадку не був би вчинений. Таке ми бачимо і в цьому випадку. А, як відомо, європейське законодавство є частиною національного законодавства України.
Зваживши всі «за» і «проти» та пославшись на норми європейського права, головуючий по справі суддя Віктор Гапончук після перерви оголосив виправдувальний вирок люб’язькому сільському голові Борису Шубичу – у пред’явленому йому обвинуваченні визнав не винним і по суду виправданим. У прокуратури є ще час на оскарження судового «вердикту», але, на думку фахівців, вона навряд чи виграє апеляцію.
Telegram Channel