Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ЮВІЛЕЙ, ЯКОГО НЕ ПОМІТИЛИ

Володимир-Волинській дитячій художній школі виповнилось чверть віку. Але цей факт пройшов повз увагу місцевої влади...

Володимир-Волинській дитячій художній школі виповнилось чверть віку. Не раз чув від владоможців великий ентузіаст створення художньої школи у Володимирі-Волинському Микола Букатевич: “Навіщо вам ті клопоти, а разом з вами і нам? Жили ж без художньої школи, проживемо і далі”. А він не здавався. Створив художню студію при районному Будинку школяра, потім Будинку культури, знайшов розуміння тодішнього директора цього культосвітнього закладу Богдана Берези.
Микола Букатевич тривалий час безоплатно працював з обдарованими дітьми. Починали роботу художньої з 70 вихованців. Нині ж тут пізнають світ через призму краси і творення 206 хлопчиків і дівчаток. І не лише із Володимира-Волинського, а й з навколишніх сіл доїжджають. Зокрема, з Березович, Верби, Заріччя, Лудина та й інших. Власне, понад 40 сільських дітей є вихованцями Володимир-Волинської художньої школи.
Взагалі ж понад 650 учнів зробили тут перші кроки до мистецтва, яке народжується не просто пензлем, а чутливими до краси дитячими серцями. Гордяться у школі тим, що кожного року найбільш обдаровані випускники стають студентами художніх училищ, інститутів. А згодом повертаються до рідної школи у якості вчителів і вже вчать інших, як колись вчили їх.
У школі назвали восьмеро викладачів, котрі у свій час були її учнями. Це, зокрема, Ігор Мацюк, Олена Свиридова, Андрій Михалик, Віталій Михалик, Сергій Микита, Ірина Надюкова, Анатолій Дарчук, Тетяна Омельченко. Гадаю, що це є втішним для директора школи Адама Михалика.
Учні Володимир-Волинської художньої школи виходять переможцями, призерами як на Всеукраїнських, так і зарубіжних художніх дитячих виставках. Бережуть у школі каталоги із вміщеними творами юних художників, здобуті ними дипломи і відзнаки.
Добре діло зробили у школі, відкривши студію для обдарованих дітей з фізичними вадами. Опікується ними досвідчений педагог Галина Микита. З гордістю вона показує малюнки, створені студійцями, які експонуються тут же, в школі. Є ще одна виставка, на якій роботи учнів різних класів.
Директора художньої Адама Михалика непокоїть те, що вже не раз змінюється приміщення школи — не встигнуть обжитися, як вже на нове місце мусять перебиратися. Недостатнє, на його погляд, фінансування. Кошти закладені в бюджет лише на зарплату викладачам та комунальні послуги, та й то не в належному обсязі. Щоправда, не міг директор назвати навіть якусь конкретну суму, посилаючись на централізовану бухгалтерію, де можна про це дізнатися. Думається, не такі вже то великі суми, можна було б і директору їх знати. І аргументовано відстоювати, аби їх було більше.
Бідкаються у школі, що коли доведеться збільшувати плату за навчання, а до цього йдеться, то далеко не всі здібні діти зможуть відвідувати школу. Мріють у школі про свій виставковий зал, але, на жаль, місця для цього у приміщенні немає, як і необхідних для занять матеріалів — фарб, пензлів, навіть паперу. Про це мають клопотатися батьки.
Не могли тут похвалитися, що місцева влада якось звернула увагу на їхнє 25-ліття. Розповіли у школі, що має видаватися у місті альбом творів місцевих художників, в основному самодіяльних. Зрозуміло, що це добра справа. А, може б, варто і каталог творів найбільш обдарованих дітей надрукувати, у людному місці організувати виставку юних художників?
Певно, більш ініціативи і наполегливості мали б проявити керівництво, викладачі школи. Не чекати, що до них прийдуть з відділу культури чи якихось інших владних структур, а самим варто туди йти з конкретними діловими пропозиціями. Художня школа у Володимирі-Волинському має хороші традиції, вагомі здобутки і варто все це примножувати, спільно турбуватися про обдарованих дітей.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel