Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

ЗГОРІЛА ЦЕРКВА ДОТЛА

Минулої суботи о 3.40 ночі мешканець села Гірники Ратнівського району Анатолій Трофимук, прокинувшись, побачив через вікно оселі якісь спалахи. Вийшов на подвір’я і жахнувся: горіла церква...

Минулої суботи о 3.40 ночі мешканець села Гірники Ратнівського району Анатолій Трофимук, прокинувшись, побачив через вікно оселі якісь спалахи. Вийшов на подвір’я і жахнувся: неподалік, на піщаному пагорбі, горіла Свято-Димитрієвська церква, збудована за кошти прихожан ще в 1833 році. З дому негайно зателефонував на диспетчерський пункт Ратнівської СДПЧ-14.
— На місце стихії, — повідомляє начальник СДПЧ-14 капітан внутрішньої служби Ростислав Демчук, — першою прибула пожежна команда селища Заболоття. А через лічені хвилини після цього — й вогнеборці з Річиці та Ратного. Але приборкати вогонь їм ніяк не вдавалося. Церква невдовзі уже палахкотіла з усіх сторін. Горіло смолисте, сухе дерево, якому не менше триста років. До того ж воно було вкрите товстим шаром фарби. Могла загорітись і дзвіниця, яка стоїть за якихось п’ять метрів від церкви. Довелось з райцентру викликати ще одного автомобіля. Дзвіницю було врятовано, бо один ствол постійно працював на її захист. А от церква згоріла. На шосту ранку від неї нічого не залишилося, крім пожарища. Разом з нею згоріло і все майно.
Як стверджує благочинний Гірниківської округи митрофорний протоієрей Іван Хіночик, який служив у цьому храмі, пожежа завдала прихожанам збитків на суму до 200 тисяч гривень. За його ж словами, знищено унікальні ікони. Чотири з них датуються 1848—1851 роками. Ще за радянських часів експерти кожну з цих ікон оцінили на суму від 2,5 до 3 тисяч рублів. Ще п’яти іконам — понад сто років.
Причину пожежі з’ясовує слідчо-оперативна група УМВС України в області. Розглядається кілька версій. Іван Хіночик найімовірнішою з них вважає навмисний підпал.
Іван КАПІТУЛА..
Фото Ірини ВАРВАРУК.
Telegram Channel