Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
ВИЩА ІНЖЕНЕРНА ОСВІТА ПОТРЕБУЄ РЕФОРМ*

Волинь-нова

ВИЩА ІНЖЕНЕРНА ОСВІТА ПОТРЕБУЄ РЕФОРМ*

Саме про це говорили учасники міжнародного науково-практичного семінару, який відбувся минулого тижня в Луцькому національному технічному університеті...

Саме про це говорили учасники міжнародного науково-практичного семінару, який відбувся минулого тижня в Луцькому національному технічному університеті в рамках міжрегіонального європейського проекту «Модернізація вищої інженерної освіти в Грузії, Україні та Узбекистані відповідно до технологічних викликів» (ENGITEC) за європейською міжнародною програмою «Темпус»

Наталя ДМИТРІЄВА, начальник інформаційного відділу, Микола МЕЛЬНИЧУК, заступник декана Луцького НТУ

Серед його головних завдань — запропонувати дієві підходи для модернізації системи вищої інженерної освіти в Україні на основі передового освітнього досвіду провідних вищих навчальних закладів Швеції, Великобританії та Італії. Як зазначив проектний менеджер Королівського технологічного інституту (Стокгольм, Швеція) Віктор Кордас, пошук інноваційних підходів щодо підготовки фахівців технічного напряму є актуальним для світової спільноти. Адже сучасний інженер повинен не лише запропонувати цікаву ідею, довести її життєздатність та реалізувати, а й уміти працювати в команді, враховувати соціально-екологічні аспекти, вільно володіти мовами.
В обговоренні взяли участь науковці Національної металургійної академії України, Сумського державного університету, Запорізького національного технічного університету, Луцького НТУ (координатор проекту «Engitec» — декан технологічного факультету Олег Заболотний), представники місцевої влади — начальник відділу євроінтеграції управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції облдержадміністрації Віктор Чубко, заступник луцького міського голови Тарас Яковлєв, досвідчені виробничники з АТ «СКФ Україна» (публічне), СП ТОВ «Модерн Експо», ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс», ДП «Луцький ремонтний завод «МОТОР» та інші.
На думку учасників заходу, базовими важелями забезпечення ефективного механізму розвитку сучасної інженерної освіти є долучення України до світової ініціативи CDIO: надання вищим навчальним закладам більшої автономії, запровадження інноваційних методів навчання, орієнтованих на практичну підготовку студентів, законодавча підтримка співпраці ВНЗ з бізнесом. Було визначено ключові пропозиції щодо реформування вищої інженерної освіти, які будуть передані на розгляд у Міністерство освіти і науки України.

На фото: Учасники зустрічі.
Telegram Channel