Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Я впевнений, що Іванко з небес переживав за хлопців»

Волинь-нова

«Я впевнений, що Іванко з небес переживав за хлопців»

3-й футбольний турнір на честь Героя України Івана Тарасюка в Олиці відвідав знаменитий гравець на прізвисько Волинський Марадона Андрій Федецький...

Роман ФЛІШАРОВСЬКИЙ
     
     У 21 рік житель села Залісоче Ківерцівського району Іван Тарасюк не міг залишитись байдужим до буремних подій, що відбувались на Євромайдані у лютому 2014-го. Разом із друзями–волинянами він поїхав у столицю відстоювати незалежність рідної України. Його нічого не лякало — він мужньо і сміливо з відкритим серцем йшов на зустріч беркутівцям, які по–зрадницьки відкрили вогонь по нескорених людях. Іван ще встиг за телефонувати своєму батькові і повідомити, що «усе почалось». А Микола Ігорович, попросивши, щоб син берігся і не йшов під кулі, у відповідь почув короткі телефонні сигнали.
     Через декілька хвилин снайперська куля скосила хлопця. Батькові повідомили про смерть сина. А він, убитий страшним горем, не знав, як цю трагічну звістку переказати дружині Ірині, яка навіть не відала, що її єдина кровинка поїхала у Київ на Євромайдан відстоювати честь своєї Вітчизни.


     











Такого призу організатор турніру Олег Шахраюк за свою футбольну кар’єру ще не отримував.

І хоч сімейна рана Тарасюків ніколи уже не загоїться, родина мужньо пережила цю трагедію. Сьогодні Микола Ігорович та Ірина Миколаївна пишаються своїм сином — Героєм України. Горді за свого відважного земляка і жителі села Залісоче, і сусіднього селища Олика, і всього Ківерцівського району. А ще він і донині залишається у світлій пам'яті своїх друзів із футбольного клубу «Олика», ворота якого надійно захищав зі шкільних років до свого останнього спортивного сезону.


 



       Справжнім сюрпризом для учасників турніру і вболівальників став приїзд майстра спорту з футболу, колишнього гравця луцьких команд «Волинь» і «Торпедо», учасника фінального матчу розіграшу Кубка Радянського Союзу з футболу 1983 року у Лужниках між «Метал істом» і «Шахтарем» (0:1) у складі харків'ян Андрія Федецького.



      А минулої неділі рідна команда Івана втретє організувала фінальний турнір на честь Героя Небесної сотні. Палкий ентузіаст «гри мільйонів», місцевий підприємець, а разом з тим і тренер дитячої і дорослої команд селища Олег Шахраюк подбав, щоб нинішні змагання пройшли на високому рівні, а головне — масово. Посприяли йому у цьомуголова Олицької селищної ради Олена Кашевська, федерація футболу Ківерцівського району, а також підприємці Руслан Якимчук і Павло Давидюк.


     У третьому турнірі виявили бажання брати участь 15(!) команд, тому змагання довелось проводити у два етапи у чотирьох групах. Свої колективи виставили навіть такі «не футбольні» села, як Дідичі, Хорлупи, Холоневичі, Жидичин, Муравище, Звірів, Прилуцьке. Щоправда, перший бар’єр їм не пощастило подолати, хоч, треба відзначити, боролись хлопці самовіддано. А до 1/4 фіналу пробились команди з сіл Липне, Жорнище, Дерно, Озеро, селищ Цумань, Олика і дві команди з Ківерець.
     У чвертьфіналі змушені були зійти з дистанції колективи з Дерно, який поступився суперникам з Липного, — 1:4, Озера, програвши гравцям із Жорнища — 0:2, а також обидві команди з Ківерців. Одна зазнала поразки від ФК «Олика» — 2:3, а друга у серії післяматчевих пенальті склала зброю у грі з ФК «Атлетік» із Цумані — 6:7 (основний час — 0:0).
     Обидва півфінальні поєдинки закінчились з однаковим рахунком 1:0, і в обох вирішальні голи були забиті на 31–й хвилині. Удар Михайла Гапонюка приніс перемогу «Атлетіку» у грі з футболістами із села Озеро, а Петро Пашинський із Липного забив вирішальний м'яч у ворота господарів турніру.











Герой Небесної сотні та Герой України Іван Тарасюк


     У матчі за третє місце ФК «Олика» несподівано поступився своїм одноклубникам із села Озеро — 2:3, хоч команда Олега Шахраюка двічі була попереду — 1:0 і 2:1. У підсумку гості не тільки зуміли зрівняти рахунок, а й на 34–й хвилині Віталій Міщук влучним ударом приніс озерянам перемогу — 3:2 — і третє місце на турнірі.
     У заключному вирішальному поєдинку зустрілись минулорічні переможці змагань — футболісти з Липного і команда з селища Цумань. На жаль, за два тайми по 25 хвилин жодній з команд не вдалося відкрити рахунок. Згідно з регламентом, арбітр із Луцька Сергій Карамаць (він кваліфіковано відсудив у полі 6 матчів фінального турніру із 8)
     призначив серію 11–метрових ударів. Гравці «Атлетіка» двічі з позначки не зуміли переграти воротаря липнян Петра Оніщука, у той час, як їх суперникам достатньо було чотирьох влучних ударів. Перемігши по пенальті з рахунком 4:2, другий рік поспіль переможцем турніру пам'яті Івана Тарасюка став ФК із села Липне.











Красень-кубок від редакції газети

     До речі, як розповів воротар Петро Оніщук, у їхньому колективі немає жодного «варяга» чи, як кажуть, легіонера, і ніхто не палить цигарок. Навіть склад не змінювали, з яким тріумфували минулого року. Хлопці (в основному усі будівельних професій) постійно займають призові місця у чемпіонаті району, тренуються двічі на тиждень у вільний від роботи час, а футболки, гетри, бутси купують за власні кошти. Свого транспорту для виїздів на календарні матчі теж не мають, тому добираються на гостьові поєдинки по–різному.
     Урочистим було вшанування переможців і призерів цих змагань. Пролунав Державний гімн. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героя Небесної сотні і Героя України Івана Тарасюка. Голова Олицької селищної ради Олена Кашевська вручила кубки за 1—3 місця відповідно командам з Липного, Цумані і Озера, а також кожній команді по м'ячу від фонду Ігоря Палиці «Тільки разом!» Призи кращих отримали воротар із Цумані Олександр Родіон, який був наймолодшим учасником цьогорічного турніру (2001 року народження), бомбардир з Липного Петро Пашинський (11 голів). Найкращим гравцем було визнано колишнього воротаря ФК «Олика» світлої пам'яті Івана Тарасюка. Приз за сина отримав його батько Микола Ігорович, який постійно підтримує тісний контакт з селищною командою, надає їй матеріальну допомогу.
     Декілька спеціальних призів встановила для учасників турніру і редакція газети «Волинь–нова»,
     яка другий рік поспіль є своєрідним спонсором і співорганізатором цих змагань. Головний редактор газети Олександр Згоранець вручив красень-кубок сім'ї Героя Небесної сотні, які виховали відважного сина–патріота України. Його отримав Микола Тарасюк, який, ледь стримуючи сльози, сказав: «Я впевнений, що Іванко з небес переживав за хлопців». Команда–переможець із Липного одержала від редакції шкіряний м'яч із написом «Волинь». У нинішньому році ФК «Олика» відзначив і свого найпалкішого вболівальника-талісмана. Ним став 68-річний Леонід Олександрович Королець, який ще у шкільні і студентські роки грав за команду селища, а нині не пропускає жодного матчу клубу як вдома, так і в гостях. Фанат–пенсіонер теж отримав приз від нашої газети.
     Справжнім сюрпризом для учасників турніру і вболівальників, котрі прийшли того дня на селищний стадіон, став приїзд на турнір майстра спорту з футболу, колишнього гравця луцьких команд «Волинь» і «Торпедо», учасника фінального матчу розіграшу Кубка Радянського Союзу з футболу 1983 року у Лужниках між «Металістом» і «Шахтарем» (0:1) у складі харків'ян Андрія Федецького. «Волинський Марадона», як його шанобливо називали вболівальники, привітав усіх присутніх із чудовим спортивним святом, розповів про те, як його син Артем у складі збірної України нині готується до участі в Чемпіонаті Європи, який стартує 10 червня у Франції. Під бурхливі оплески Андрій Стефанович вручив футболку сина з емблемою «Дніпра» і написом на спині «Федецький, № 44» головному організатору турніру і кращому гравцеві ФК «Олика» Олегу Шахраюку, а також подякував за пам'ять про побратима.
     Так у цей теплий передостанній день весни-2016 довелось почути від одного з уболівальників песимістичне: «Ще рік–два і турнір скінчиться, забудеться…» А ми впевнені, що він ще буде проводитись багато–багато років. Пам'ять про Івана Тарасюка – Героя Небесної сотні, Героя України — ніколи не згасне не тільки у серцях його батьків і рідних, а й односельчан, ківерчан та усіх небайдужих.


А це відео золотого голу команди села Липного:
     
     Фото Олександра ФІЛЮКА.

Telegram Channel