Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Cобаки рештки тушок приносять навіть у село

Волинь-нова

Cобаки рештки тушок приносять навіть у село

На Волині та Рівненщині лютує африканська чума свиней — спеціальний репортаж наших кореспондентів із зони лиха

Ірина ПАСІЧНИК,
Левко ЗАБРІДНИЙ


У чотирьох населених пунктах Любешівського та Ратнівського районів Волинської області зафіксовано наявність збудника африканської чуми свиней. У зв’язку із цим в окремих селах Любешівщини та Ратнівщини оголосили карантин. Відповідні служби порадили господарям, у яких у хліві ще щось рохкає, забити тварин, бо у вівторок проведуть примусову ліквідацію. Крім того, кажуть, що заборонять тримати поросят наступні два роки.



Відповідні служби порадили господарям, у яких у хліві ще щось рохкає, забити тварин, бо у вівторок проведуть примусову ліквідацію. Крім того, кажуть, що заборонять тримати поросят наступні два роки.



Б’ють на сполох і рівненські ветеринари: в область повернулася хвороба, з якою там боролися минулого літа. Падіж свиней зафіксовано на Дубровиччині, Володимиреччині та Зарічненщині, хоча торік епідемія вразила лише один населений пункт – Будимлю у Дубровицькому районі. У селах ввели карантин, у районах заборонили торгувати свининою, у людей відбирають тварин для знищення.


 


ЩЕ МІСЯЦЬ ТОМУ БУЛИ ПОВІДОМЛЕННЯ, ЩО ПОЧАЛИСЯ ПРОБЛЕМИ



Гірка доля «п’ятачків».


На Рівненщині результатами експертизи офіційно підтверджено загибель від африканської чуми трьох свиней – у селах Озеро Володимирецького, Вербівка Дубровицького та Новорічиця Зарічненського районів.


У цих населених пунктах встановили ветеринарно-поліцейські пости, щоб звідти не вивозили ні свиней, ні м’яса. Вилучених у селян тварин знищують: спершу спалюють, а потім закопують у спеціальних ямах і місця дезінфікують.



Для людей хвороба не страшна, але якщо не зупинити її поширення – буде біда всій області.



Повідомлення про те, що на півночі хворіють свині, почали надходити ще місяць тому. Проте у Держпродспоживслужбі запевняють, що то була не чума, а інша інфекційна хвороба – пастерельоз. Додають: 9 із 10 хворих свиней одужували.


Маємо підозру, що чуму на Рівненщину занесли з Білорусі, де наразі епідемія і куди їздять на роботу мешканці північних районів, – зазначив начальник головного управління Держпродспоживслужби в області Володимир Лазарчук. – На жаль, багато селян, знаючи, що африканська чума не є небезпечною для інших тварин та самих людей, не хочуть співпрацювати з ветеринарами, не думають про те, що хвороба може розповсюдитися на інші населені пункти. Наприклад, у суботу тільки в селі Озеро на ветеринарно-поліцейському посту затримали 10 осіб, які хотіли вивезти м’ясо.



При в’їзді і виїзді з  села Кортеліси Ратнівського району, де введено карантин, транспорт дезінфікують розчином формаліну.


На засіданні протиепізоотичної комісії прийнято рішення у районах, де розгорілася епідемія, заборонити продаж свинини та продуктів із неї домашнього виробництва. На період карантину не дозволятиметься також ввіз і вивіз свиней та свинячого м’яса з північних районів. До контролю збираються долучити правоохоронців.


А мисливські господарства зобов’яжуть відстріляти 50 відсотків диких свиней, незважаючи на те, що у них африканської чуми наразі не виявили. На карантинних територіях убитих вепрів спалять. В інших північних районах дозволять м’ясо використовувати, проте лише після того, як воно пройде експертизу.



Ветеринари радять селянам із північних районів вирізати здорових свиней вагою понад 120 кілограмів завчасно, проте м’ясо просять все ж не передавати в інші регіони.



З місцевих бюджетів обіцяють виділити і компенсацію для селян, які залишаться без свиней. Чиновники зазначають, що мешканцям постраждалої минулого року Будимлі гроші таки виплатили.


До слова, ветеринари радять селянам із північних районів вирізати здорових свиней вагою понад 120 кілограмів завчасно, проте м’ясо просять все ж не передавати в інші регіони. Задля того, щоб не заразити свиней, рекомендують у хлів заходити у змінному взутті, стежити, щоб не було гризунів, які переносять хворобу, та не годувати свиней помиями, в яких є залишки м’ясних продуктів. Бо ж збудник африканської чуми у м’ясі живе близько 5 місяців, а то й до року.


Пряма мова


«Якщо епідемія піде гуляти Волинню, доведеться вирізати все поголів’я свиней»


Під час екстреної наради керівник найвищої виконавчої гілки влади регіону Володимир Гунчик висловив рішучу позицію щодо заходів боротьби з африканською чумою свиней.


Не бійтеся приймати радикальні рішення! Якщо епідемія піде гуляти Волинню, доведеться вирізати все поголів’я свиней. У подальшому ж це призведе до набагато гірших наслідків, — наголосив Володимир Петрович, звертаючись до голів Ратнівської та Любешівської районних державних адміністрацій. — Стосовно депопуляції дикого кабана як основного носія збудника цієї хвороби, то має бути зважена позиція. Щоб ми під егідою боротьби з африканською чумою свиней не винищили всіх диких кабанів на території Волині.


До речі


Під час засідання районної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ратнівській райдержадміністрації осередком (зоною високого ступеня ризику) визначили село Кортеліси. У зону захисту увійшли території Млинівської та Височненської сільських рад. У зону нагляду – села Щедрогірської, Самарівської, Самари-Оріхівської, Залухівської, Гірниківської, Річицької, Межиситівської, Прохідської сільських рад та Ратнівської селищної ради. Карантин можуть зняти не раніше, ніж через 40 днів після проведення всіх заходів згідно з планом.


 

Telegram Channel