Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
На честь Максима Крипака уже 5 разів у Ріо звучав «Ще не вмерла України…»

Волинь-нова

На честь Максима Крипака уже 5 разів у Ріо звучав «Ще не вмерла України…»

Після четвергової перемоги у плаванні на дистанції 400 метрів вільним стилем (звісно, зі світовим і паралімпійським рекордами!) представник Харківщини став п’ятиразовим чемпіоном Паралімпіади-2016. Крім того, в активі дебютанта Ігор є ще 2 срібні нагороди

Петро ПАС


Позавчорашня перемога виявилася особливою, адже 21–річний Максим Крипак (на фото) побив рекорд Віктора Смирнова, який у 2004 році був найкращим в українській команді, здобувши 5 золотих, 1 срібну та 1 бронзову медалі.


Ще не було жодної легкої перемоги, кожна здобувалась буквально з останніх сил, — зізнався Максим в інтерв’ю газеті «Факти». – Особливо важко було під час першого запливу — на дистанції 50 метрів кролем. Це така лотерея – може пощастити, а може – і ні. Коли виграв своє перше паралімпійське «золото», не знав, радіти чи плакати. Це такі неймовірні емоції! Щоб знайти сили на кожен наступний старт, намагаюся берегти нерви, менше злитись, менше і радіти.


А ви наперед планували світові і паралімпійські рекорди?


Якби не було на Паралімпіаді сильних суперників, то не було б і рекордів. Чесно кажучи, я навіть не сподівався, що в мене так вийде. Хоча я можу плавати трьома стилями – на спині, вільним і баттерфляєм. А ось брасом не дано – через проблеми з правою ногою. Вона в мене підсохша і значно менша за ліву. І стопу майже не чую. Ходжу сам, але з дискомфортом, відчуваючи біль. Я інвалід з дитинства.



Я можу плавати трьома стилями – на спині, вільним і баттерфляєм. А ось брасом не дано – через проблеми з правою ногою. Вона в мене підсохша і значно менша за ліву. І стопу майже не чую.



До речі, Максим тренується у Харкові в тому ж басейні, де займалася й чотириразова олімпійська чемпіонка Яна Клочкова.


Вона до нас часто приходила. Коли був маленьким, то автографи у Яни Клочкової брав… — усміхається 5–разовий паралімпійський чемпіон.


7 медалей виборов у Ріо ще один наш плавець — 27–річний представник Дніпровщини Денис Дубров (3 золоті, 2 срібні та 2 бронзові нагороди). І серед жінок найкращий доробок у «золотої рибки» – 24–річної Єлизавети Мерешко з Херсонщини: має 3 золоті та 1 бронзову медалі.


І на ранок п’ятниці в активі паралімпійської збірної України було вже 92 нагороди, з них – 35 золотих, 27 срібних, 30 бронзових і 3-тє загальнокомандне місце. Це – наш новий рекорд, адже до цього найбільшим тріумфом для українців були Ігри в Лондоні-2012, де ми вибороли 32 золоті, 24 срібні і 28 бронзових медалей та з 84–ма нагородами фінішували на 4–му місці в загальнокомандному заліку.


Telegram Channel