Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Це було не смішно. Це було низько»

Волинь-нова

«Це було не смішно. Це було низько»

Чи заслуговує на таку огульну критику Володимир Зеленський за свій виступ у Латвії (у Юрмалі він порівняв Україну з актрисою з німецьких фільмів для дорослих, яка готова «прийняти клієнтів у будь-якій кількості і з будь-якого боку»)?

 


Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ,
шоумен, художній керівник і лідер «Студії 95 квартал»
(м. Київ):
– Суть жарту, який викликав таке бурхливе обговорення, проста: вистачить брати кредити, за які треба буде відповідати нашим дітям, онукам та тим, хто хоче жити після нас і нести відповідальність за усі нехороші справи, які творимо ми. Ми – гордий народ, не жебраки. Ось і все. Це жарт про вчинки наших керманичів, влади, а не про простих людей чи країну. Ми любимо нашу державу та боремось за її свободу, свободу слова та думки кожною своєю програмою.


 


 Людмила ПРИХОДЬКО,
народна артистка України
(м. Луцьк):
– Так висловлюватися, як мінімум, не пристойно. Треба мати манію величі, щоб давати оцінку цілому народові. Хай краще подумає, що він, як митець, робить для розвитку національного мистецтва цього народу. Впевнена, що за таке висловлювання Зеленському немало заплатили. Але ще ж мають бути якісь моральні критерії для людини, яка поважає себе...


 


Олег ЛЯШКО,
народний депутат, лідер Радикальної партії
(м. Київ):
– Про таких «патріотів», як Зеленський і його меншовартісні захисники,Тарас Шевченко писав: «раби, підніжки, грязь Москви!». Можна скільки завгодно критикувати нашу владу, але Україну нікому не дозволено принижувати. За Україну, яку Зеленський порівнює з німецькою повією, тисячі найкращих синів нашої Батьківщини віддали свої життя. Чи можете собі уявити, щоб американці чи європейці так «жартували» про свою країну? Якщо самі себе не поважатимемо, нема чого чекати цього від інших держав.


 


Лариса МІКОЯН,
заслужена артистка України
(м. Луцьк):
– Така талановита, просто супер команда «95 кварталу» – і такого наговорили. Напевно, вже загралися на сцені. І це дуже прикро.


 


Юрій АНДРУХОВИЧ,
письменник
(м. Івано-Франківськ):
– Я зовсім не здивувався з цього недолугого жарту. «95 кварталу» та інших подібних передач не дивлюся, так і хочеться запитати: «А хто взагалі такий цей Зеленський?». Роль цього шоу у публічному просторі дуже перебільшена, як і реакція на виступ у Юрмалі. Менше уваги, більше ігнору.


 


Богдан БЕНЮК,
народний артист України
(м. Київ):
Громадянин своєї країни, який представляє її за кордоном, повинен контролювати свій «базар». І те, що він може висловити у себе в країні, за кордоном не повинен виносити на загальний осуд.


 


Віктор МАЗАНИЙ, письменник, журналіст
(м. Рівне):
Я думаю, ці критичні стріли, спрямовані проти того виступу Зеленського, абсолютно справедливі. Жарти також мають певну межу. Гідний громадянин своєї держави не повинен так гидотно висловлюватися про рідну країну. Цілком можливо, що це безсовісний політтехнологічний трюк.


 


Сергій СЛАБЕНКО,
депутат обласної ради, фракція ВО «Батьківщина»
(м. Луцьк):
– З точки зору юридичної, такий виступ не можна класифікувати в площині цивільного чи кримінального права. З точки зору моральної, будь-який комік повинен розуміти, що його спіч може збурити суспільство, викликати осуд чи захоплення. Тому потрібно дотримуватися певних етичних норм та не принижувати людську гідність.


 


Наталія СУМСЬКА,
народна артистка України
(м. Київ)
– Не бачу у цій події нічого такого, що потребує коментаря. Це швидше чиясь ініціатива, аби з'ясувати стосунки з відомим колективом. Пародія, як завжди, виконана майстерно. Ми давно звикли до подібних мініатюр, це вже стає класикою 21-го сторіччя. Якщо ніхто, окрім них, не в змозі відтворити момент сьогодення, та ще й так талановито, то цінуймо, а не лаймо митців. Добре, що «квартальці» хоч сміються над тим, що відбувається у державі, бо вміють, а нам усім частіше хочеться плакати. Краще співаймо тих чудових пісень, які гурт виконує у фіналі.


 


Юрій ВИННИЧУК,
письменник
(м. Львів):
– Пропоную покарати Зеленського відповідно до законів України. А коли вже його викинуть за поребрик? Так зневажати свою країну, як це чмо дозволило собі в Юрмалі – це занадто. Мусить бути якась кримінальна стаття за це. А на його заламування рук на тему «кредитів, які віддаватимуть наші діти», я відповім. Не те погано, що країна бере кредити. А те, що тупий клоун на сцені перед іншими країнами береться судити про це, не маючи мізків навіть проаналізувати зовнішній борг країни.


 


Ольга ГЕРАСИМ'ЮК,
журналістка, народний депутат 5-го та 6-го скликань, перший заступник
голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення
(м. Київ):
– Команда Зеленського, отримуючи непогані гроші на «йолках», корпоративах і нескінченних «кварталах», де завжди висміює лише тих, проти кого заплатять чергові інвестори (не плутати з демократією і свободою слова), сама просить у Держкіно 50 мільйонів на свої чергові кіношедеври... Попрошайка просить у держави-попрошайки? Оце сюжет із комічними куплетами.


 


Серж МАРКО,
популярний блогер (м. Київ):
– Володю! При тобі наш зовнішній борг виріс за допомогою Ющенка та Януковича у 3(!) рази, і ти мовчав. Раніше тебе це не хвилювало і ти чомусь не порівнював країну з порноактрисою. А тепер, коли наш зовнішній борг упав до рівня 2011 року, зменшившись на понад 20 мільярдів, при цьому ми уже більше року ніяких кредитів та траншів не брали, і примудрились при цьому збільшити золотовалютні резерви країни – ти раптом заголосив. Як Янукович, який у 2014 році заявляв: «Астанавітєсь! Не можна давати Україні кредити». А значить, ти брешеш про економічну ситуацію в країні на міжнародному фестивалі, але брешеш не на тему рівня життя в країні, а на ту саму «політичну» тему кредитного проекту з МВФ, критикуєш його, хоча він неабияк допоміг країні. При цьому абсолютно не розбираючись у питанні, ти готовий принизити навіть образ своєї держави. Вова, ти покидьок. Це було не смішно. Це було низько.


Бліц провели
Ярослава ТИМОЩУК, Василь УЛІЦЬКИЙ, Кость ГАРБАРЧУК, Лариса ЗАНЮК.


 

Telegram Channel