Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Незрячий Володимир Жемчугов, якому ампутували руки, рік провів у полоні

Волинь-нова

Незрячий Володимир Жемчугов, якому ампутували руки, рік провів у полоні

Його звільнили 17 вересня. Під час цього процесу британський пропагандист Грем Філіпс, який працює на Росію, намагався провокувати Володимира. «Кому ти потрібен зараз без рук?», — запитав цей проросійський покидьок. «Я потрібен своїй Батьківщині, Україні. Україна своїх не покидає», — відповів українець

Василь РОГУЦЬКИЙ


Зараз Володимиру Жемчугову намагаються хоча б частково врятувати зір в одній з київських клінік. Це можна було б зробити набагато раніше, якби російські окупанти звільнили українця з полону швидше. Згодом медики візьмуться за лікування його внутрішніх органів, які посічені осколками, а вже після цього будуть підбирати протези для рук.


Володимир розповів, що після того, як потрапив у полон із відірваними руками, бойовики надали йому лише невідкладну допомогу. На усі скарги відповідали, що на українців не вистачає ліків. Однак цілий рік все одно протримали важкохворого в полоні…



Звільнений патріот розповів, що на окупованих територіях діють українські партизанські загони, до одного з яких він належав. За словами Володимира, він підірвався на міні після виконання бойового завдання. Зрозумівши, що помирає, поповз до дороги, щоб кинутись під авто і не потрапити в полон.



Зрозумівши, що помирає, поповз до дороги, щоб кинутись під авто і не потрапити в полон.



– Полон – це тортури, від яких люди ламаються, і можна видати побратимів, — пояснив він своє рішення.


Але на дорозі його підібрали, і він опритомнів уже в реанімації, де одразу ж розпочались допити.


Володимир Жемчугов — мешканець Донбасу, він — росіянин за національністю і в минулому — шахтар за професією.


Бойовики розуміли — якщо така людина повстала проти них, то це привід задуматись і для інших, тих, які знають мене. Люди б почали думати, що мене змусило чинити опір. А там думати не дають — пропаганда дуже серйозна, — каже герой.


Він не хоче розповідати про українських партизанів на Луганщині, бо боїться підставити людей, які «там залишились і б’ються проти російських окупантів». За словами звільненого бійця, він свідомо пішов на війну і не боявся померти, однак не був психологічно готовим до таких тяжких травм, — зараз йому дуже важко.


Я бойовиків ніколи не боявся, я їх в лице завжди називав окупантами та зрадниками, — каже він.


У полоні важкохворого патріота не піддавали фізичним тортурам, однак на нього був потужний психологічний тиск. Спочатку погрожували, потім обіцяли золоті гори, а коли все одно мовчав, то давали уколи, які затуманювали мозок.


Потім ті, хто мене охороняв, розповідали, що в такі моменти за мною записували все, що я говорив у напівпритомності. Але я радий, що витримав і нікого не зрадив, — сказав Володимир Жемчугов (на фото).


Відео TСН.ua – https://www.youtube.com/watch?v=QsJv08f4ht0:


Telegram Channel