Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

Волинські науковці рятують унікальну хату із Теклине

Дерев’яний будинок 19 століття відновлюють у Рокинівському музеї сільського господарства-скансені, що в Луцькому районі

Олександр ПРИЙМАК


Відшукали його 10 років тому під час однієї із етнографічних експедицій Західним Поліссям, та до реставраційних робіт вченим вдалось приступити лише цьогоріч. Унікальність споруди – у технології будівництва, адже мудрі поліщуки зробили її не простою, а енергозберігаючою.  Як з’ясовується, ще два століття тому наші предки знали секрет економії. 


– Ця хата цікава своєю оригінальною конструкцією, – розповідає директор музею-скансену Олександр Середюк. – Хата з двірцем, збудована в середині позаминулого століття на хуторі “Баб’я гора” поблизу села Теклине Камінь-Каширського району, а на початку 20-го століття перенесена у село. Два роки тому музеєві вдалося викупити її у нащадка господаря і перевезти із села у Рокині.


Як пояснює науковець, споруда вразила їх не тільки міцними брусами, а й унікальним плануванням. Збудована із традиційних частин – хата-сіни-комора, з північної сторони вона була повністю захищена ще однією прибудовою, що називається двірець. Він служив власнику за допоміжні господарські споруди, зокрема, майстерню по виготовленню дерев’яних коліс, бочок, курника, хлівчика тощо і одночасно був повітряною “подушкою”.



Реконструкція хати фактично завершена, незабаром вона постане новим оригінальним експонатом в експозиції просто неба “Козацький зимівник”.



 


– Холодне повітря затримувалося в двірці і не проходило далі у дім, – додає пан Олександр. – Такі хати були дуже теплі і зручні для проживання, адже будувалися з грубого бруса (20-25 см в діаметрі), усі щілини затикали мохом, стеля утеплювалась глиною. Влітку у ній підтримувався нормальний мікроклімат (прохолодно без будь-яких кондиціонерів), а взимку – тепло.


Підтверджує слова музейника і Роман Трохимович, нащадок господарів дому: 


– У цій хаті моя родина проживала аж до 70-80 років минулого століття. Будівля надзвичайно тепла і добре спланована.


Реконструкція хати фактично завершена, незабаром вона постане новим оригінальним експонатом в експозиції просто неба “Козацький зимівник” на території Рокинівського дендропарку, доповнивши колекцію унікальних споруд, таких як установлена і реставрована у 2012 році хата із села Острів’я Шацького району (збудована у 1804 році, один з найстаріших архітектурних об’єктів в Україні). 


Науковцям залишилось зробити зовсім трохи, відновити стародавню піч для збереження усієї автентики споруди. У планах – використовувати її за призначенням: готувати смачні страви і пригощати ними відвідувачів скансену. Та на це бракує коштів, адже останні півроку музей не отримав жодної гривні з обласного бюджету. 


– Сьогодні я дуже сподіваюсь на поновлення дотацій, – підсумовує Олександр Середюк. – Ми виживаємо, і дивуємося, що демократична обласна рада безпідставно позбавила нас фінансової підтримки.

Telegram Channel