Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Чому багатим субсидії дають, а бідним — відмовляють?» (Відео)

Волинь-нова

«Чому багатим субсидії дають, а бідним — відмовляють?» (Відео)

Таке запитання задала під час «телефонного прийому» заступнику директора департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Людмилі Василівні Сірбіненко (на фото) одна з читачок «Волині-нової». Незважаючи на широку роз'яснювальну роботу, нашим краянам досі важко зорієнтуватися у всіх тонкощах системи призначення і виплати субсидій. Багатьом вона видається не зовсім справедливою і зрозумілою. Бажаючих скористатися «прямою лінією» було дуже багато, не всі змогли додзвонитися і одержати відповіді. Тому до цієї теми будемо повертатися ще не раз

Галина СВІТЛІКОВСЬКА


 


ПРО «ВІРТУАЛЬНІ» ДОХОДИ ТИХ, ХТО НЕ ПРАЦЮЄ


Людмило Василівно, я вже до вас колись приходив на прийом. Але мені досі не нараховують субсидію, хоч електроенергія дуже подорожчала, — звернувся чоловік, який назвався Миколою Павловичем.


Електроенергія подорожчала з вересня, а розраховуватись за неї будемо у жовтні. Влітку ж, коли нема потреби в опаленні, у багатьох людей субсидія нульова. А у листопаді, очевидно, будете її отримувати.


Проблема в чому? У мене син прописаний, який ніде не працює. А через це у сукупний дохід сім'ї додають 2900 гривень. Чому? — допитується читач.


Це — вимога Кабінету Міністрів. У такий спосіб держава бореться з тіньовими доходами. Відомо, що неофіційні прибутки отримує велика кількість українських домогосподарств. Не сплачуючи податків до бюджету, люди хочуть отримувати допомогу від держави на оплату житлово–комунальних послуг. Тому тепер є така вимога: якщо людина працездатного віку не працює, не служить в армії, не навчається, з 1 травня 2016 року під час оформлення субсидії її сукупний дохід розраховується у розмірі двох прожиткових мінімумів — 2900 гривень на місяць.


Чи може розраховувати на субсидію сім'я, де батько — інвалід по зору І групи, мати — інвалід І групи, а їхній син одержує 16 гривень за догляд за батьками? Прописана в їхньому будинку ще й дочка, яка фактично там не проживає. Вони зверталися в органи соцзахисту у червні, але нічого не домоглися, — скаржиться жителька Шацького району.


 



Державі все одно, чи будете купувати дрова, вугілля, чи торфобрикети. Вам видадуть певну суму готівкою — і розпоряджайтесь нею на свій розсуд. Цього року Кабінет Міністрів прийняв рішення про максимальний розмір виплати — 2000 гривень за одну тонну палива і 200 гривень за балон.



Якщо син, який доглядає за батьками–інвалідами, працездатного віку, то йому в дохід щомісяця враховують суму у розмірі двох прожиткових мінімумів. Така вимога Кабміну. Щодо дочки, яка зареєстрована у батьківському домі, але не мешкає в ньому, то їй необхідно підтвердити це довідкою з нового місця проживання. Якщо цього не зробити, то її заробіток доплюсують до сукупного доходу родини. Судячи з усього, сім'я справді бідова, тому, заповнюючи декларацію, слід звернутися з проханням, щоб питання про призначення субсидії розглядала комісія. Оскільки життєві ситуації бувають дуже непростими і всі обставини складно врахувати в офіційних документах, при райдержадміністраціях створено спеціальні комісії, які вивчають стан справ на місцях, приймають рішення щодо тієї чи іншої родини. Я занотую конкретну адресу і прізвища людей, про яких ви розповіли, доручу перевірити об'єктивність відмови у субсидії.


Я прописана у Горохів-ському районі, в селі бабуся залишила мені хатину, але ми ще не оформили документи про право власності. Чи можу звертатися за субсидією?


Так, ви можете подавати заяву, заповнювати декларацію, бо тепер відсутність права власності на житло не впливає на призначення субсидії.


З Луцька вас Галина Довгалюк турбує. Я зверталася за субсидіями у травні 2014 року і в грудні 2015–го. Мені всього за один місяць була нарахована мізерна сума. А зараз виявилось, що в нас за комунальні послуги борг у 1000 гривень. Мене звинуватили, що я подала неправдиві дані, не повідомила, що на пенсії, але працюю. Насправді ж в обох деклараціях я це зазначала. Хіба справедливо, що через чиюсь помилку змушують виплачувати борг?


Ми обов'язково перевіримо вашу скаргу, розберемося в усьому і ви одержите відповідь.


Чому субсидії дають багатим, а бідним — відмовляють? У мене сім'я з двох осіб: я і син, обоє не працюємо, бо нема роботи. Торік мені на тверде паливо і скраплений газ дали всього 900 гривень. Тепер, кажуть, і того не буде. У той же час люди, які мають по кілька будинків і квартир, але знають як схитрувати, мають значно більшу допомогу від держави.


Максимальний розмір компенсації витрат на тверде паливо торік був 1600 гривень. Цього року ці виплати збільшено. Розмір субсидії для кожної сім'ї інший, залежно від її доходів. Якщо ви з сином працездатного віку, але не працюєте, то кожному з вас до доходу включають суму, що дорівнює двом прожитковим мінімумам. Така вимога Кабінету Міністрів. Ви можете зазначити у декларації, що претендуєте на розгляд питання комісією, в окремих випадках вона може дозволити враховувати доходи на рівні одного прожиткового мінімуму.


 


ДЕ ВЗЯТИ ДОВІДКУ, ЯКОЇ НІХТО НЕ ВИДАЄ?


Я не є власником квартири, вона належить моїй свекрусі, але мене хвилює питання оплати за житлово–комунальні послуги. У квартирі прописано сім осіб, а насправді проживає четверо. У мене невеличка зарплата — 1,5 тисячі гривень, до того ж мушу платити за навчання дочки. Чи можу я розраховувати на субсидію? — зателефонувала жителька Луцька.


Щоб одержувати субсидію, не обов'язково бути власником житла, достатньо того, що ви в ньому зареєстровані. Якщо з семи осіб фактично проживає четверо, то вам необхідно підтвердити довідками, що ці троє членів родини мешкають в іншому місці.


Вибачте, але хто ж мені дасть такі довідки? Ці люди на заробітках, офіційно не працевлаштовані, не оформлені, живуть десь «на заячих правах». Я навіть не знаю, де їх шукати.


У будь–якому випадку ви подавайте заяву, заповнюйте декларацію, зазначивши у ній реальний стан справ і потребу в комісійному розгляді питання. До вас прийде державний соціальний інспектор, який опитає сусідів для підтвердження інформації про кількість членів сім'ї, які фактично проживають у квартирі. Ваша справа буде передана на розгляд комісії, яка створена при міській раді і яку очолює заступник міського голови Сергій Григоренко.


Минулого року нам відмовили у субсидії через те, що витратили на покупку понад 50 тисяч гривень. А цього року, коли заповнювала декларацію, мені сказали внести інформацію про цю покупку. Чому? Невже ми знову не одержимо субсидії?


Якщо ви зробили покупку вартістю понад 50 тисяч гривень, наприклад, у квітні минулого року, то в декларації, яку ви заповнювали у серпні–вересні, вона не враховується. А якщо купували щось дороговартісне, скажімо, у листопаді минулого року, то звернутись за субсидією зможете у грудні, після того, як спливе дванадцять місяців з часу покупки. Тому субсидію ви зможете надалі отримувати.


Я — учасник бойових дій, маю право на пільги у розмірі 75 відсотків вартості житлово–комунальних послуг. Чи вигідно мені подавати заяву на призначення субсидії?


А хто ще зареєстрований у будинку?


Тільки я і моя дружина — пенсіонерка. Житлова площа у нас 47 квадратних метрів.


Думаю, вам вигідніше користуватися пільгою. Можете звернутися до працівників управління соціального захисту, щоб детально все пояснили і порахували.


Із села Заячиці Локачинського району турбує вас родина Барановських. У нас на одному подвір'ї — два будинки, в яких окремо проживають дві сім'ї. Чому субсидію призначають тільки для однієї?


Якщо будинки введені в експлуатацію, є два погосподарські номери, відкриті рахунки на кожне з домогосподарств і в обох є зареєстровані лічильники на газ та електроенергію, то обидві сім'ї можуть звертатися із заявами на субсидію. Ми перевіримо, чому вам було відмовлено в її призначенні і дамо відповідь.


Я сьогодні подав документи на отримання субсидії. Скажіть, коли її мені нарахують?


Протягом 5—10 днів після подачі заяви. Працівники роблять запити до фіскальної служби, Пенсійного фонду, щоб отримати інформацію про доходи кожного зареєстрованого члена вашої родини. Із сільських рад чи ЦНАПів у містах одержуємо відомості про склад сімей. Після отримання документів і призначаються субсидії.



Вас позбавили субсидії не тому, що ви продали кімнату, а через те, що гроші, які виручили, були включені в сукупний дохід. При призначенні субсидії дохід враховується за попередній календарний рік. Так вимагає постанова Кабінету Міністрів.



Але знаю від сусідів, що справа може затягнутися на кілька місяців, — продовжив читач. — Якщо так трапиться і зі мною, а в листопаді–грудні суми за комунальні послуги стануть непосильними, то я не бачу виходу із ситуації.


Так, у Луцьку раніше були затримки з призначенням субсидій. Тепер уже завершили обробку документів тих, хто звертався у червні, липні, серпні. Щодо районів, то істотних проблем зараз не виникає. Ми моніторимо ситуацію з призначеннями субсидій, зараз процес уже відлагоджений. Наприклад, минулого року приймали в області загалом щотижня майже до 10 тисяч звернень. Справитись із таким обсягом роботи було дуже важко. Сьогодні наші спеціалісти одержують щотижня до тисячі звернень, тому сподіваємося, затримок із призначенням субсидій не буде.


Я пенсіонерка, мені 55 років, проживала у гуртожитку і продала свою кімнату за 61 тисячу гривень. Зараз живу у квартирі покійної мами. Чому мене позбавили субсидії на цілий рік? Я знаю, деякі люди продавали великі будинки, отримували у двадцять разів більші суми, а «покарання» і для мене, і для них однакове. Хіба це справедливо? — зателефонувала жителька Нововолинська.


Вас позбавили субсидії не тому, що ви продали кімнату, а через те, що гроші, які виручили, були включені в сукупний дохід. При призначенні субсидії дохід враховується за попередній календарний рік. Так вимагає постанова Кабінету Міністрів. Якщо ви продали помешкання в 2015 році, то із січня 2017–го уже зможете отримувати субсидію. Але ми ще раз переглянемо вашу справу, аби не виникало жодних сумнівів у правильності рішення органів соціального захисту.


Я торік одержувала субсидію. Цього року нічого у моєму житті не змінилося, одержую пенсію, проживаю одна. Чи потрібно мені знову писати заяву і заповнювати декларацію?


Ні, не потрібно. Вам автоматично нарахують субсидію на наступний рік.


Ми одержуємо субсидію. Два тижні тому один із членів сім'ї влаштувався на роботу. Чи потрібно заново оформляти документи? — запитує жителька Луцька.


Ні, ви просто повинні повідомити в департамент соціального захисту, що член вашої сім'ї уже працює, і вказати місце роботи. Його дохід буде враховуватись при призначенні субсидії на наступний рік. Зараз він не впливатиме на її розмір.


Як нараховується субсидія для сім'ї з двох пенсіонерів, якщо площа нашої хати більша від соціальної норми?


Якщо у будинку зареєстровано двоє пенсіонерів, то розрахунок робимо, враховуючи соціальну норму для цієї категорії населення: 62,2 кв. м х 5 куб. газу х 1,067 (коефіцієнт, який застосовується в опалювальний період). Оце буде ваша норма газу, з якої виходимо при нарахуванні субсидії. Якщо хата велика і опалювати її не маєте змоги, то можете звернутися до районної комісії з проханням, щоб вам надали субсидію на збільшену площу. При заповненні декларації вкажіть, що заява потребує комісійного розгляду.


Моя мати — учасник війни, має пільги. Я доглядаю матір, одержую за це 16 гривень. Дружина не працює. Син навчається. Стипендія 600 гривень. Чи може наша сім'я розраховувати на субсидію?


Подавайте заяву, заповнюйте декларацію. Думаю, в опалювальний період вам буде вигідніше претендувати на субсидію, а не користуватись пільгою, на яку має право ваша мама.


Чула, що нещодавно Кабінет Міністрів нарешті ліквідував несправедливість у ставленні до тих пенсіонерів, які торік працювали, а тепер — ні. Як їм декларувати свої доходи?


8 вересня була прийнята постанова Кабінету Міністрів, яка надає таким особам право при підрахунку сукупного доходу враховувати лише пенсії. Оскільки людина зараз не працює, рівень життя змінився, то тепер зарплата не буде враховуватись. Ми проаналізували, наскільки це полегшує ситуацію для таких пенсіонерів. Розмір субсидії для них зростає на 50 відсотків. Також раніше надходило багато нарікань, що при розрахунку субсидій до доходів включали регреси. Людина отримала травму, стала інвалідом на виробництві, а ще й субсидії не могла одержати. Тепер Кабінет Міністрів врегулював це питання: регреси, вартість санаторно–курортних путівок, протезно–ортопедичних виробів не враховується при призначенні субсидій.


Моя сестра — вчителька. Торік мала більше годин і вищу зарплату, а цього року одержує менше. Чи врахують це при призначенні субсидії?


При призначенні субсидії враховуються доходи за попередній календарний рік.


 


«НЕХАЙ ТІ КОПІЙКИ ПРЕМ'ЄР ЗАБЕРЕ СОБІ»


Із села Одеради Луцького району турбує вас одинока пенсіонерка. Коли нарешті виплатять субсидії на тверде паливо? Торік мені дали всього 600 гривень. Хіба ж за такі гроші можна купити дров на зиму?


Якщо ви подавали заяву, заповнили декларацію, то у жовтні кошти, думаю, отримаєте. На сьогоднішній день виникла невелика заборгованість у виплаті цих субсидій. У вересні була прийнята постанова Кабміну, яка збільшила розмір виплат на придбання твердого палива і скрапленого газу. Розмір субсидії залежить від доходів, причому враховуються всі зареєстровані члени сім'ї.


Я живу у селі Полапи Любомльського району. Знаю, що люди, чиї будинки не газифіковані, повинні отримувати субсидію на тверде паливо і скраплений газ. Торік мені її виплатили, а цього року — відмовили. Звертався навесні. Чим я маю палити?


Рекомендую вам повторно звернутися із заявою в Любомльське управління соціального захисту. Пошта мала розносити бланки заяв і декларацій, можете їх заповнити і надіслати. Субсидію вам повинні призначити. Якщо ви зверталися в управління у березні–квітні, то, ймовірно, тоді ще не були відомі діючі нормативи на тверде паливо і скраплений газ. Адже офіційне розпорядження набуло чинності з травня. Думаю, ваше питання вирішиться позитивно.


Коли пишуть про тверде паливо, то чомусь згадують дрова, вугілля, а про торфобрикети забувають. Чи передбачені субсидії на цей вид палива? — запитує Володимир Карпюк із Рожища.


Так. Державі все одно, чи будете купувати дрова, вугілля, чи торфобрикети. Вам видадуть певну суму готівкою — і розпоряджайтесь нею на свій розсуд. Цього року Кабінет Міністрів прийняв рішення про максимальний розмір виплати — 2000 гривень за одну тонну палива і 200 гривень за балон. Але реально кожен отримає різну суму, залежно від сукупного доходу сім'ї і її складу.


У мене троє дітей, проживаємо разом із мамою, будинок не газифікований. Чому у нас «нульова» субсидія на тверде паливо? — запитує жителька Горохова.


Я доручу перевірити правильність розрахунків. Такі ситуації можуть виникати, коли загальна сума сукупного доходу дуже велика. Якщо допущено помилку — її буде виправлено.



Цього року розмір субсидії на тверде паливо і скраплений газ збільшено. Тож подавайте заяву і декларацію про доходи.



Я — пенсіонерка, чоловік — інвалід ІІІ групи, з нами проживають син, який не працює, невістка — в декреті та внучка. Також прописана дочка та інша внучка, які з нами не живуть. Чи можемо ми розраховувати на субсидію на тверде паливо і скраплений газ?


Подавайте заяву. Розмір пенсії у вас, напевне, не дуже великий. Якщо син працездатного віку і не працює — його дохід враховується у розмірі двох прожиткових мінімумів (2900 гривень). Вам варто також подати довідку — підтвердження, що дочка й внучка, які зареєстровані у батьківському будинку, проживають в іншому місці. Можете зазначити в декларації, що хочете, аби рішення про виділення субсидії приймала комісія. У випадках, коли виникають спірні ситуації, а сім'ї справді малозабезпечені, питання про призначення субсидій можуть розглядати спеціальні комісії при райдерж-адміністраціях.


Торік мені нарахували таку малу суму субсидії на тверде паливо, що я сказав: «Нехай ті копійки забере собі Прем'єр». А цього року на що можна розраховувати? — запитує житель села Діброва Любешівського району.


Цього року розмір субсидії на тверде паливо і скраплений газ збільшено. Тож подавайте заяву і декларацію про доходи.


Ще хочу запитати про своїх сусідів. Обоє не працюють, бо нема у селі роботи. У них прописаний і син, який їздить на сезонні заробітки. Торік їм у субсидії відмовили.


Минулого року, можливо, відмовили у зв'язку з тим, що вони не працювали. Тепер ця норма не діє. Ваші сусіди можуть звертатися за субсидією. Оскільки члени сім'ї офіційно не працюють, то кожному в дохід враховуватимуть суму у розмірі двох прожиткових мінімумів. Зрештою, з'ясувати усі питання щодо субсидій може кожен, зателефонувавши на «гарячу лінію» органів соціального захисту.


 


НАША ДОВІДКА:
Людмила Василівна СІРБІНЕНКО — уродженка Луцька. За фахом — юрист, закінчила престижну Харківську юридичну академію. В органах соціального захисту населення працює понад 25 років, нині — заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. Професійне кредо: робота з людьми вимагає не тільки обізнаності, а й чуйності, небайдужості.


Відеоверсія:



 


 

Telegram Channel