Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Якщо Бог не втрутиться, іншого шляху позбавитися цього злочинця немає»

Волинь-нова

«Якщо Бог не втрутиться, іншого шляху позбавитися цього злочинця немає»

Уже понад два роки Росія веде в Україні неоголошену війну. Як вважаєте, наш Генеральний штаб має план ліквідації Володимира Путіна?

 


Ігор ГОРДІЙЧУК,
Герой України, генерал-майор, начальник військового ліцею ім. Богуна
(м. Київ):
— Це проблеми не вирішить. У Росії існує кланова система, і на місце Путіна є близько 200 претендентів. Ми спроможні перемогти росіян розумом та військовою силою. Нам у цьому допомагають санкції, які діють дуже ефективно. Російська імперія розвалиться, і перемога 100-відсотково буде наша.


Антон ГЕРАЩЕНКО,
народний депутат, радник міністра внутрішніх справ України (м. Київ):
– Не має.


Вадим КАРАСЬОВ,
політолог, директор Інституту глобальних стратегій (м. Київ):
– Потрібен план ефективної оборони на випадок широкомасштабних дій. І він є. Щодо ліквідації Путіна — такого плану не потрібно, тому що проблема не в ньому, а в менталітеті росіян, які вважають Україну частиною своєї території. Погляди Путіна — це консолідована позиція його народу.


 



Проблема не в Путіну, а в менталітеті росіян, які вважають Україну частиною своєї території.



Генштабу треба займатися реалістичними завданнями, а не ідеалістичними, романтичними чи нерезультативними. Здійснювати оборону, будувати опорні пункти. Уряду необхідно дбати про відновлення військово-промислового комплексу, його суттєву модернізацію. Верховному головнокомандувачу слід думати про розбудову, переозброєння армії. Це – кращий шлях до нейтралізації Росії, ніж ліквідація окремих її очільників. Не буде Путіна — буде хтось інший.



Олександр СКІПАЛЬСЬКИЙ,
екс-заступник голови СБУ, генерал-лейтенант (м. Київ):
— Вважаю, що наш Генштаб над цим не думає. Але чи є це доцільним? Не впевнений. Тому не варто такого питання обговорювати.


Віра САВЧЕНКО,
громадська активістка, сестра Надії Савченко (м. Київ):
— Чи може Генштаб взагалі таке розглядати — я не знаю. Росія за допомогою наших екс-президентів у Мінську офіційно оформила нам «громадянську війну». Так, як це вже було свого часу в Чечні. Мабуть, нас теж чекає схожа доля.


Ярослав ФІЛІПЧУК,
батько загиблого в зоні АТО айдарівця Ігоря Філіпчука
(м. Луцьк):

— Таких планів немає і не буде, бо у мене складається враження, що половина Генштабу працює на Путіна. У нас не встигнуть вирішити щось, як у Москві вже будуть знати. Коли мій син воював на передовій, він командирам завжди доповідав, куди йтиме і якою дорогою. І якщо вони з хлопцями відхилялися від зазначеного маршруту, це рятувало їм життя. Я не довіряю військовому керівництву і не сподіваюся, що у нього є план ліквідації Путіна. А навіть якби і був, то виконати його нереально. Якщо Бог не втрутиться, іншого шляху позбавитися цього злочинця немає. Ми, люди, безсилі щось змінити. Він свої щупальця пустив по всьому світу.



Віталій СОБКО,
протоієрей, голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії УПЦ КП (м. Луцьк):
— Я думаю, що росіяни багато років готувалися до цієї війни і, очевидно, подбали про систему безпеки свого лідера. Тому наш Генштаб, мабуть, розглядає різні сценарії, але навряд чи планує саме таку операцію. Зараз мені доводиться чути, що люди втомлені війною, нарікають на керівництво країни. Але треба розуміти: якщо РФ вже взяла курс на окупацію, вони йтимуть цим шляхом, не залежно від того, хто буде предизентом — Путін чи інша людина. Їхня імперська машина зробила величезну роботу і так вплинула на свідомість громадян, що дуже важко змінити курс цієї країни. Можливо, лише потрясіння, які свого часу пережила нацистська Німеччина, могли би вплинути на її політику.

Євген НЕДИЩУК,
демобілізований боєць полку «Азов», депутат Нововолинської міської ради (м. Нововолинськ):
— Упевнений, що немає жодного плану щодо ліквідації путінського режиму. Якби такий був, то він якось би реалізовувався. А так стоїмо на місці: не вирішуються питання очищення захоплених сепаратистами територій, не поспішають визволяти тих, хто в полоні, нема порозуміння між солдатами та Генштабом. Ніхто з нас не хоче повномасштабної війни, але якісь наступальні рішучі дії повинні бути! Кажу про це як боєць, котрий майже два роки прослужив на Сході, з яких — один рік і три місяці брав участь у бойових діях. Якось дивно й незрозуміло виглядає і те, що ми вимагаємо від світової спільноти підтримки та санкцій проти Росії як окупанта, а самі не припиняємо з нею торговельних зв'язків. То про яку перемогу над Путіним можна вести мову?



В'ячеслав ХІЛЬЧИШИН,
доброволець батальйону «Айдар»
(м. Сарни Рівненської області):
– Думаю, що плану знищення Путіна у наших немає, і поясню чому. Його настільки старанно оберігають найкращі професіонали, що ніяким спецслужбам та снайперам і не лише українським, але й іншим, до нього не дістатися.


Юрій АНДРУХОВИЧ,
письменник
(м. Івано-Франківськ):
– План по ліквідації? Мабуть, то не діло Генерального штабу. По-друге, держава, яка прагне бути цивілізованою і орієнтується на західну демократію, не має про таке казати вголос.


Ростислав КУШНІРУК,
заслужений працівник культури України, творець аматорської хорової капели «Посвіт» (с. Княгининок, Луцький район):
– Не знаю, чи є такий план, але було б непогано, якби був, щоб нарешті такого диктатора усунути. А поки що він прибирає супротивників на своєму шляху – Політковську, Нємцова... Так демонстративно тільки Гітлер вбивав. Якби не Путін, Росія пішла б іншим шляхом, не загарбницьким. А поки – є диктатор і небезпечна для всього світу людина.


Богдан ШИБА,
луцький міський голова 2006–2010 років
(м. Луцьк):
– Не в Путіну справа. Росія така. Насправді РФ завжди мала імперські прагнення, і народ це підтримував і підтримує тепер. Хто б не сидів у Кремлі, ситуація в нашій державі кращою не стане, а може бути навіть ще гіршою. Щодо поведінки України, то жодного стратегічного, осмисленого плану Генштаб не має, окрім як реагування за фактом.


В'ячеслав СУДИМА,
заслужений працівник культури України
(с. Рокині, Луцький район):
– Для Генерального штабу вигідно гратися в АТО. Ще на початках незалежності нам потрібно було укріпити кордон, а тепер керманичі мають назвати війну війною і ввести військовий стан, призначити коменданта, запровадити візовий режим із Росією, щоб було видно, хто куди й чого їде. А нашим солдатам треба дозволити давати відсіч, а не рахувати російські снаряди. Але в Генштабі сидять паркетні генерали, не покарані за «котли», їх самих вже пора замінити. Ліквідація Путіна – не ліквідація війни. Ми маємо бути сильні і могти себе захистити, коли після Путіна прийде інший.



Бліц провели Сергій НАУМУК, Мирослава КОЗЮПА, Лариса ЗАНЮК, Алла ЛІСОВА, Кость ГАРБАРЧУК,
Тамара ТРОФИМЧУК.


 

Telegram Channel