Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Не заробляйте, хлопці, на війні»

Волинь-нова

«Не заробляйте, хлопці, на війні»

Хто вже чув цю пісню, яку нещодавно на творчому вечорі актора Петра Маги виконала народна артистка України Оксана Білозір, то продовжить процитований рядок — «Нема на світі більшого цинізму»

 Катерина ЗУБЧУК


 


Буває, застрягне якась мелодія в голові і не дає спокою. Так сталося і після того, як відкрила в інтернеті відео із згаданого творчого вечора, де відбулась прем'єра пісні, написана на слова Маги, якого більше знаю як телеведучого. Правда, не так мелодія, як саме її слова не відпускали — хотілося ще і ще раз послухати із думкою: як це злободенно.


Якщо відверто, то «зачепилася» у мережі за інтригуючий заголовок «Кума Порошенка виконала пісню–заклик «Не заробляйте, хлопці, на війні». А вийшло, що нібито ключове слово «кума» забулося після ось таких рядків: «Розбиті бліндажі серед полів, стискають автомат холодні руки. Спитати хочу в деяких панів: як можна в цьому бачити прибутки?» Чи ось ці: «Чотири долі обірвав фугас і покалічив усмішки дівочі. А десь в автомобілі «контрабас» за лінію повзе посеред ночі…»


Про який «контрабас» йдеться, кожен розуміє. Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука цього літа заявляв, що у зоні АТО силовики наживаються на організації контрабанди. Зокрема в ефірі «5 каналу» він розповів, що під час обмежень торгівлі з’являються структури, які повинні контролювати дотримання режиму блокади. «Вони будують, давайте говорити відверто, злочинні зв'язки між собою і починають на цьому заробляти гроші». Про це пан Тука знає, як кажуть, не з чуток — він же був головою Луганської обласної військово–цивільної адміністрації.


А в одному з сюжетів телепрограми «Гроші», яка виходить на каналі «1+1», досліджували інший аспект заробітків на війні. Коли українським бійцям на Сході України катастрофічно не вистачає бойових машин, торговці зброєю такої нестачі не відчувають, як стверджував ведучий. У них — лише елітні автівки, припарковані за воротами. Йдеться про чиновників державної фірми «Спецтехноекспорт», якій Кабмін довірив вивозити за кордон нашу техніку і озброєння.


Солдатам і сьогодні не вистачає найнеобхіднішого. Про це свідчить той факт, що волонтери з похолоданням збирають для них теплий одяг, ліки і навіть харчі. Це тепер. А що було в 2014–му, 2015–му роках? Ніколи не забуду сліз матері одного із атовців, Валентини Миронюк із села Княгининок Луцького району. Коли син Андрій був на Сході України більше року, їй довелося попобігати у пошуках спонсорів, роздобуваючи, як розповідала за нагоди, одяг, «розгрузку», кевларову каску. Щодо такої каски, то вона, виявляється, не передбачена для рядових солдатів (синтетичне волокно, з якої виготовлена, в 5 разів міцніше за сталь — скільком би це врятувало життя). І приціл треба було купити, і пилку «Дружба» передати синові, щоб міг із побратимами напиляти дров і розпалити «буржуйку». Як то цій жінці дивитись згадану телепередачу «Гроші»? Це ж серце кров'ю обливається, що хтось жирує, а такі, як її син, страждають в окопах.


Андрій, на щастя, повернувся додому. Нехай не зовсім здоровий, але ж, головне, живий. А хто втамує біль матерів, вдів, чиїх синів, чоловіків привезли в домовинах? Я зустрічалася з такими жінками, убитими горем і особливо вразливих до того, що «комусь — війна, а комусь — мати рідна».


Коли на сцену вийшла Оксана Білозір, Петро Мага сказав, що пісня «Не заробляйте, хлопці, на війні» багатьом не сподобається. Він пригадав, що в процесі її народження навіть говорив співачці: «Нас посадять». Нібито жартував, хоч у кожному жарті — доля правди. Принаймні, таку пісню свого часу якась високоуповноважена художня рада зі своїми цензорськими правами просто «зарізала б» і викреслила з програми. Виходить, можна потішитися з демократичності нашого суспільства: те, що колись обговорювали лише на кухні, стало публічним. Ось тільки чи почують кричущі слова «не заробляйте, хлопці, на війні» ті, кому їх адресували автори? Страшно, що вони, може, навіть дружно поплескають у долоні разом з іншими, кого справді пісня зачепила за живе, і далі робитимуть своє.


 

Telegram Channel