Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Понад 1000 жителів Волині стали контрактниками

Волинь-нова

Понад 1000 жителів Волині стали контрактниками

За посередництвом нашої редакції читачі вже неодноразово мали змогу поспілкуватися з військовим комісаром Волині Романом Куликом. Отримали роз'яснення щодо призову, мобілізації та контрактної служби, фінансового й соціального забезпечення військовослужбовців. Але суспільний інтерес до ситуації в Збройних силах України не зменшується. Цього разу на прямій лінії у «Волині–новій» побували заступник обласного військового комісара області підполковник Ігор ПІДЛІСНИЙ, офіцер відділу комплектування та призову капітан Ярослав НЕЧИПОРУК та заступник начальника відділу соціального забезпечення обласного військового комісаріату майор Олександр КУЗЬМИК


Кость ГАРБАРЧУК


 


Вас турбує Михайло з Каменя–Каширського. Чи багато волинян зголосилися на військову службу за контрактом? Коли буде сьома хвиля мобілізації?


Врахувавши досвід шести хвиль мобілізації, керівництво держави та Збройних сил вирішили зупинитися на змішаній формі комплектування війська. Зараз, згідно з указом Президента №411, розпочалася демобілізація шостої хвилі. Додому повертаються військові, які відслужили більше року. Ми хочемо замінити їх контрактниками. Триває інформаційна кампанія щодо залучення боєздатних, активних чоловіків на службу. В армію йдуть люди різного віку: від 19 й до 50 років, навіть старші. За 9 місяців цього року майже 900 жителів нашої області підписали контракт. Це лише ті, котрі прийшли через комісаріати. А ще ж є чоловіки, які зголосилися під час строкової служби чи були мобілізовані. Всього понад тисяча волинян вже стали контрактниками.


Щодо мобілізації, то вона буде лише у разі загострення ситуації на Сході.


Розкажіть про осінній призов. Як довго він триватиме і скільки волинян плануєте набрати на строкову службу?



У Луцьку буде створено військову частину на місці колишнього автозаводу. Вона називається окрема стаціонарна база з ремонту автомобільної техніки.



 


Планове завдання для призову нашій області – 330 юнаків, віком від 20 до 27 років. Першу партію вже сформували і відправили у підрозділи. Ще одна особливість цього призову – ми не набираємо новобранців у Державну прикордонну службу. Хочу заспокоїти родичів призовників. Відповідно до указу Президента №744, військовослужбовці строкової служби не залучаються до виконання завдань у зоні АТО. А триватиме осінній призов до середини листопада. Служитимуть вони, як і раніше. Згідно зі статтею 23 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» встановлено такі строки в календарному обчисленні: до 18 місяців, а для тих новобранців, які мають вищу освіту магістр чи спеціаліст — до 12 місяців.


Пане підполковнику, до вас звертається лучанин Богдан. Минулого разу під час прямої лінії військовий комісар розповідав про те, що на Волині планують розмістити нові військові частини. Розкажіть, яка зараз ситуація й як туди потрапити на службу?


У Володимирі–Волинському вже функціонує військова частина протиповітряної оборони. Запрошуємо волинян у цей підрозділ на контрактну службу. З кандидатами проводить співбесіду командир. У Луцьку буде створено військову частину на місці колишнього автозаводу. Вона називається окрема стаціонарна база з ремонту автомобільної техніки.


Мене звати Марина Лещук. Нещодавно прочитала в інтернеті, що в зоні АТО загинув чоловік з Іваничівського району. І голова районної ради звернувся до добрих людей, щоб допомогли привезти його тіло додому. Це ж не додає авторитету нашим Збройним силам! Невже армія не може оперативно доставити солдата на батьківщину?


Думаю, це була передчасна ініціатива голови районної ради. У законодавчих актах прописано, що тіло загиблого доставляється командуванням військової частини за бюджетні кошти. Наскільки я знаю про цей випадок, затримка вийшла у зв'язку з тим, що експерти у Сєвєродонецьку з'ясовували причину смерті.


До вас звертається капітан Лисюк із Ківерець. Хотів би дізнатися, чи буде ротація у військових комісаріатах? Хочу потрапити до вас на службу. До кого мені звернутися?


Законодавством передбачено, що у військових комісаріатах мають служити учасники АТО. У першу чергу перевага надається пораненим військовослужбовцям. Тому вам краще звернутися до ківерцівського військового комісара майора Руслана Уніфонтовича, він пояснить ситуацію та поінформує про можливі вакансії.


До вас телефонує мама призовника з Любомльського району. Моєму синові 20 років. Він має поганий зір ще й косоокість. Чи заберуть його в армію і куди він може потрапити?


Для кожного виду Збройних сил свої вимоги. Ваш син повинен пройти медичну комісію. Ми зараз дуже прискіпливо відбираємо призовників. Керуємося висновком медичної комісії, яка вказує, чи придатний громадянин до військової служби.


Мене звати Владислав, мені 19 років. Телефоную до вас із Любешівського району. Я вже пройшов медичну комісію. Чи можу піти в армію на строкову службу?


Згідно з указом Президента на строкову службу призивають чоловіків з 20 до 27 років. Тому поки що ви не підлягаєте призову. Але якщо хочете в армію, запрошуємо на контрактну службу, на яку можна потрапити з 18 років. Якщо раптом виникатимуть додаткові питання, звертайтеся в обласний військовий комісаріат за адресою:


Луцьк, вул. Теремнівська, 85–а або за телефонами:
(0332)75-03-52, 0950124215.


 

Telegram Channel