Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Вибори на Донбасі? Тільки якщо на мера Луганська зможе балотуватися боєць «Айдару»

Волинь-нова

«Вибори на Донбасі? Тільки якщо на мера Луганська зможе балотуватися боєць «Айдару»

Чи зголосилися б ви поїхати спостерігачем на окупований Донбас, якби Україна погодилася на проведення там виборів?

 


Володимир ФЕСЕНКО,
політолог, директор центру прикладних політичних досліжень «Пента» (м. Київ):


 



Спочатку на окупованих територіях треба встановити мир, а кордон передати під контроль українським військам.



 


По–перше, Україна не погодиться на вибори, поки безпеку в цьому регіоні не буде контролювати поліцейська місія ОБСЄ. По–друге, сьогодні я на Донбас не поїхав би спостерігачем, бо це не буде демократичне голосування. Я в Росії зараз не буваю, на відміну від багатьох ваших земляків–заробітчан. Хоча в мене там є родичі, але існує реальна небезпека, про що свідчить затримання Романа Сущенка. Якби виборами займалася поліцейська місія ОБСЄ, тоді оцінював би її реальний вплив: наскільки вона контролює ситуацію, наскільки виведені російські військові із зони конфлікту, чи виконується перехідний період, за яким нема згоди у Мінську. А він необхідний, бо передбачає, що під час підготовки до виборів на підконтрольних терористам територіях має початися процес припинення діяльності установ сепаратистських республік. Якщо це забезпечити, можна їхати спостерігачем.


 


Ірина КОНСТАНКЕВИЧ,
народний депутат України (м. Київ):


Звісно, депутати повинні там бути у ролі спостерігачів і допомогти вільному волевиявленню виборців. Але спочатку на окупованих територіях треба встановити мир, а кордон передати під контроль українським військам. Вибори під дулами автоматів неприйнятні. Чи реальний такий алгоритм втілення Мінських домовленостей, коли вирішення питання безпеки ставиться на перше місце? Ну, якщо Президент каже, що не дуже оптимістичний щодо цього питання, то що ще говорити? Схоже на те, що досягнути позитивного результату в рамках Мінського процесу неможливо.


 


Олена ЧЕРЕНКОВА,
журналістка, переселенка  із Луганської області
(м. Луцьк):


Однозначно — ні. Як лідерку громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу» мене попередили у Службі безпеки України, що їхати на окуповану територію я не можу.


 


Ганна ГЕРМАН,
народний депутат України V, VI і VII скликань (м. Київ):


Це дуже відповідальна робота. Але, якби моя кваліфікація дозволила, звичайно, поїхала б. І зробила би все, щоб в Україні настав мир. А вибори, думаю, можуть допомогти цьому, тільки однозначно на умовах Києва. Безкомпромісних рішень не буває, тому Україна має піти на якісь мінімальні поступки. Але інтереси країни повинні бути забезпечені.


 


Ігор ЛАПІН,
народний депутат України (м. Київ):


Проголосую за вибори на Донбасі лише у тому випадку, якщо я — боєць батальйону «Айдар» — зможу там балотуватися за українськими законами з українським прапором на міського голову Луганська. Якщо такий сценарій ймовірний, готовий за нього голосувати.


 


Ігор ГУЗЬ,
народний депутат України (м. Київ):


Тільки у випадку контролю над кордоном, діяльності українських правоохоронців, участі українських політичних партій можливі будь–які вибори на Сході. Без цих факторів про жодне голосування не йдеться і я не радив би їхати туди спостерігачем.



Сергій МЕРЧУК,
начальник управління патрульної поліції 
(м. Рівне):


Спостерігати за виборами на окупованому Донбасі не зміг би об'єктивно. Там полягли мої друзі, далі гинуть найкращі хлопці, і як дивитися на те, що «ДНР» вибирає собі самоврядування?.. А може, й поїхав би, якби дали трохи вибухівки.


 


Михайло ШЕЛЕП,
громадський активіст, учасник руху «Народний контроль» (м. Луцьк):


На звільнений Донбас поїхав би, на окупований – ні. Тобто лише у випадку проведення на цій території українських виборів.


 


Ігор ВОЛОШЕНЮК,
голова регіональної організації Аграрної партії України
(м. Луцьк):


Думаю, що погодився б поїхати спостерігачем, бо мені не байдужа доля окупованих територій Донбасу. Але тільки за умови, що вибори відбуватимуться за українськими законами, а не для того, щоб легалізувати нинішню ситуацію.


 


Інна БОГОСЛОВСЬКА,
народний депутат України VI і VII скликань (м. Київ):


Я готова поїхати на Донбас як спостерігач, громадський діяч, політик одразу після відновлення контролю над кордоном з Російською Федерацією, виведення військ, арешту вбивць, відновлення суверенітету України на всій території.


 


Олександр ГУЧ,
активіст Євромайдану, сільський голова 
(с. Дерно Ківерцівського району):


А безпеку хтось гарантуватиме? Загалом, якщо треба, то поїхав би. Не довелося воювати, то хоч поспостерігав би за їхніми виборами.


 


Тарас ЛІТКОВЕЦЬ,
політолог, учасник АТО (м. Луцьк):


Я проти виборів на окупованій території. Інша справа, якщо це визволений Донбас. Але доки не буде виведено російські війська, ніякого голосування там проводити не можна.


 


Cергій ПАНДРАК,
доброволець батальйону «Айдар», засновник спілки учасників бойових дій та АТО «УВО»
(м. Рівне):


Про які вибори йде мова? Нам потрібно добре підготуватися й звільняти Донбас силою, закрити кордон. А тоді жорсткою рукою наводити там порядок, відновлювати українську владу та встановлювати українські закони. Тому я та мої побратими на Донбас поїдемо тільки на танках.


Бліц провели Мирослава КОЗЮПА, Лариса ЗАНЮК, Василь УЛІЦЬКИЙ, Сергій НАУМУК, Кость ГАРБАРЧУК.


 

Telegram Channel