Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
А бурштинокопачі вже озброїлися тепловізорами

Волинь-нова

А бурштинокопачі вже озброїлися тепловізорами

На «клондайку» біля села Вовчицьк Маневицького району досі стоять пости поліції

Тема волинського бурштину останнім часом дещо затихла. Хоча усе ще біля сіл Лісове та Вовчицьк стоять поліцейські блокпости. Масових напливів копачів, як це було минулого року, давно немає. Востаннє близько 200 чоловік спробували пройти на місце залягання жили у січні цього року


Сергій НАУМУК


– Тоді були намагання вийти на «клондайк», але людей вдалося переконати і вони розійшлися. Після того більше не було спроб масових проривів, – розповідає начальник Маневицького райвідділу головного управління Національної поліції у Волинській області капітан поліції Анатолій Близнюк.


У селі Лісове запитуємо селян, чи продовжують копати бурштин. Не на диктофон люди кажуть, що нібито й далі дехто домовляється з силовиками. Інші звинувачують у нелегальному видобутку самих поліцейських. Проте наразі усе лише на рівні чуток. Щойно доходить до конкретики, то мало хто щось може розповісти. Мовляв, нічого не знаю. Одна бабця так нам і мовила на прощання, коли вже полишали подвір’я, бо не змогли її розговорити: «Я б вам, дітки, багато розказала, якби цього не записували».


Наразі в Лісовому значно спокійніше, аніж було раніше. Це визнавали усі, з ким довелося розмовляти.


– Зараз уже такого, як раніше, немає, – розповідає лісівський сільський голова Віктор Шмигельський. – Хіба поодинокі копачі прориваються і їх ловлять. Я з депутатами бував на місці видобутку. Не скажу, що поліцейські нас зустрічали дружелюбно, але ми могли оглянути всю територію. Місцеві вже ніби звикли до блокпостів, хоча іноді запитують, чому стоять.


– Раніше було, що силовики з автоматами йшли у магазин. І вони вважали це нормальним явищем, – додає секретар Лісівської сільської ради Наталія Нестерук.



Не скажу, що поліцейські нас зустрічали дружелюбно, але ми могли оглянути всю територію. Місцеві вже ніби звикли до блокпостів, хоча іноді запитують, чому стоять.



Найбільше місцеві скаржаться, що їх то ніби затримують, то не пускають у ліс. Поліцейські зі свого боку кажуть, що були домовленості: сільський голова та депутати приїжджали на «клондайк» і оглядали все. Але якщо когось затримали ввечері, а потім виявилося, що це сільський депутат, то які претензії?


Житель Лісового, колишній сільський голова Віктор Скороход, вважає, що їхнє село в інформпросторі до видобутку сонячного каменю прив’язали штучно. Дійсно, у перших повідомленнях про копання бурштину на Волині йшлося, що це трапилося «біля села Лісове». Хоча спочатку копали на території сусідньої Будківської сільської ради, а саме родовище розташоване на території Костюхнівської сільської ради.


Дехто висуває версію, що і масові копання бурштину, і блокпости лише відволікають увагу від інших, не менш «рибних місць». Поки біля Лісового тривають розборки, деінде спритники тихенько копають сонячний камінь. Поліцейські іншої думки. Мовляв, якби не було блокпостів, то сюди знову ринули б заїжджі копачі. Тому тут й досі чергують силовики.



Стаціонарний табір правоохоронців посеред «янтарного» лісу став уже звичним явищем.



Нині табір значно менший, ніж був торік. Проте правоохоронці далі справно патрулюють довколишню територію. Хлопці мають навіть баню. Збита з дощок споруда утеплена шаром моху і оббита з одного боку плівкою. Всередині лавка, на якій — листяний віник та піч-–кам’янка. Кажу, що виглядає неробочою. Співрозмовники підтверджують, що дійсно зо два тижні її вже не топили. Хоча баня діюча.



До послуг силовиків – баня.



Ми приїхали на «клондайк» одразу після першого снігу. Тому свіжі розкопи було б видно здалеку. Але нічого подібного не помітили. Тільки там, де свого часу копали ями старателі, сосни похилилися. Дерева всихають і з багатьох уже навіть кора опадає. Запитуємо, чому не беруть їх на дрова.



Заради мрії знайти «сонячний камінь» знищують все...



Фото Сергія НАУМУКА.


– Це запитання до лісівників, – відповідає один із поліцейських. – Хоча скажу вам, що якби навіть цілком законно вони почали розробляти цю територію, то було б багато розмов. І навряд чи змогли б переконати людей, що вивозять лише дрова.


Щодо старателів, то правоохоронці кажуть, що цілодобово роблять обходи, тому тут ніхто не копає.


– Копачі подивляться в тепловізор, бачать, що хтось є поруч, і не потикаються, – каже поліцейський. – Вони самі потім розповідають. Цей прилад не є недоступним. Але й ми також маємо тепловізори. Коли були в АТО, нам волонтери постачали. Тепер ним пильнуємо старателів.



А хлопцям на фронті так потрібні ці тепловізори...

Telegram Channel