Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Відкрили меморіальну дошку Герою України Андрію Ліщині

Волинь-нова

Відкрили меморіальну дошку Герою України Андрію Ліщині

Цьогоріч у День пам’яті святого апотола Андрія Первозванного у селі Звиняче Горохівського району відбулося відкриття меморіальної дошки Герою України Андрієві Ліщині.


Із люблячим поглядом незабутньої людини, викарбуваного у мармурі,  розпочинатимуть тепер свої шкільні дні семикласниця Вікторія і третьокласниця Настуся, схожа з татусем, наче промені.



Леся ВЛАШИНЕЦЬ


Її розмістили біля входу школи, в якій навчався Герой. Обряд освячення з хористами здійснив  настоятель Свято-Миколаївського храму с.Зиняче о.Сергій Бачинський.


…Святкового дня, у який матусі, дружини, сестри віншували  ніжністю і любов’ю своїх найдорожчих у світі Андріїв і Андрійчиків, родина Ліщин ридала. Поминала сина, чоловіка, батька, брата. Стежиною найменшого з трьох синів з дому до школи йшла згорьована Оксана Матвіївна. Із люблячим поглядом незабутньої людини, викарбуваного у мармурі,  розпочинатимуть тепер свої шкільні дні семикласниця Вікторія і третьокласниця Настуся, схожа з татусем, наче промені.


11 лютого наступного року Андрій Ліщина відзначав би своє 32-річчя. Якби не війна. Хіба розкажеш словами, як молилася Оксана Матвіївна, щоб син повернувся живим! Як виглядала очі за коханим чоловіком Інна і мріяли про татові обійми донечки! Дочекатися до цієї щасливої миті їм залишалося лише тиждень. У неділю на Трійцю  він зателефонував і мамі, і дружині, щойно зійшло сонце. Говорив чомусь так, ніби просив прощення і словами пригортав до серця дітей. А через дві години родина заголосила, здавалося, на цілий світ. Бо з війни на Донбасі  повернутися мав уже не щасливий Андрій, а домовина з його тілом, зраненим на Донеччині осколками фугасної міни.


 


…Проводжаючи  земляка односельчанина дорогою по рідній землі, звиняченціподумки і велелюдно дали обітницю увіковічнити його ім’я. Порадившись на одній із сесій, сільські депутати були одноголосними у бажанні відкрити меморіальну дошку на фасаді ЗОШ І-ІІІ ступеня с.Звиняче і у найближчому часі назвати школу іменем Андрія Ліщини. Це рішення на святі першого дзвоника виголосила Звиняченський сільський голова Тетяна Панасюк. Усі організаційні моменти сільська інтелігенція обговорювала разом. Гідно виконати почесну місію взялися лідерка територіальної громади, директор школи Людмила Біланчук, директор будинку культури Юрій Павлік… А відтак сценарій відкриття меморіальної дошки розумом і серцем написав заступник директора із виховної роботи Віталій Вавринюк,  про долю Андрія віршами і прозою зворушливо розповіли діти.


 


Вклонитися пам’яті цього загиблого воїна АТО, нагородженого орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно),   подякувати від районної влади і від себе особисто загиблому захиснику за мужність, патріотизм і жертовність приїхали депутати районної ради – начальник управління освіти молоді та спорту райдержадміністрації Віктор Білик,  начальник відділу регіонального управліннярайдержадміністрації Оксана Камоцька, Леонід Кравчук. Власний вірш-посвяту односельчанину прочитав Володимир Пальчук. Честь зняти  полотно з меморіальної дошки громада ввірила воїнам АТО Олександрові Андрійчуку і Дмитрові Редчуку. З неї Андрій дивився, наче живий. Здавалося, що усміхнеться ще більше батьківщині, радіючи, що так багато людей прийшло привітати його з Днем Ангела. …Побачившись із усіма, його душа янголом полинула  на Небеса. Герої не вмирають!



Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ. 

Telegram Channel