Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
І помандрував з Волині вогонь миру через усю Україну

Волинь-нова

І помандрував з Волині вогонь миру через усю Україну

Як не любити зиму? І сніг… І цей неймовірний період чудес… Бо хіба ж це не диво: така самотня і така маленька сніжинка летить із низького насупленого сивими бровами неба, дихає холодом і жалить щоки морозними колючками. А коли їх тисячі, ба, мільйони – вони гріють землю і відроджують її для весни. Якийсь неповторний час єднання... холоду і тепла

Мирослава КОЗЮПА,
редактор відділу інформації газети «Волинь–нова» і тепла


 


Якось так і з людьми. Коли ти самотній – ти злий і жорстокий. Можеш поранити словом або ж вколоти одним поглядом. А коли навколо рідні та друзі – даруєш радість. І хочеться пригорнути нещасного чи самотнього, обділеного долею чи загубленого у вирі життя. Зі щирої усмішки народжується віра, надія, любов і бажання дарувати щастя іншим. Мабуть, у таких людей і виникла ідея передати вогник надії тим, хто напередодні Різдва опинився поза домом чи без підтримки – у лікарнях, сиротинцях, хто потребує допомоги та уваги, хто стоїть на сторожі миру. Віддячити тим, хто робив добро для інших, – волонтерам і благодійникам. Аби подарувати справжнє тепло, іскру незгасного вогню – взяли його із Вифлеєму, місця, де народився Ісус Христос.
Одноразову акцію, яка переросла у справжню різдвяну традицію, започаткували в Австрії. Тоді ніхто й не думав, що вже наступного року вогонь з Вифлеєму чекатимуть і мешканці сусідніх держав, тож дуже швидко вона набула міжнародних масштабів. Уже понад 30 років австрійські скаути запалюють свічку на місці народження Ісуса Христа та передають її полум’я від міста до міста, від храму до храму, з рук у руки… Священне світло розходиться по всій планеті, щоразу долаючи тисячі кілометрів, безліч кордонів. Попри те, що з відкритим вогнем перельоти заборонені, він не гасне навіть у літаку: для його транспортування сконструювали спеціальну лампадку.
Вифлеємський вогонь творить дива: у 1989 році його поставили на Берлінському мурі, який розділяв Європу, – і вже за півроку стіна впала. І навіть тоді, як у 2002–му через військові дії на Близькому Сході офіційна делегація добратися до Вифлеєму не могла, сталося неймовірне – його дістав один арабський хлопчик, таємно передав єврейським дітям, а ті транспортували його літаком до Відня.
В Україні Вифлеємський вогонь миру першою традиційно зустрічає Волинь. Днями українським пластунам з Луцька і Рівного його на мосту через річку Західний Буг в Устилузі передали польські скаути – харцери. Далі він засвітиться у волинських храмах й оселиться у багатьох домівках. А з ним – і очікування дива, і запах Різдва, і віра у перемогу. Тож протягом найближчих днів світло миру і добра помандрує на Схід, де найбільше чекають тепла Вифлеємської зірки та потребують духовної сили.
Напередодні Різдва так хочеться вірити, що, передаючи один одному свічку, запалену від лампадки там, де народився Спаситель, передаємо вогник Ісусового серця, який нарешті й нашій країні подарує спокій і мир, єднатиме людей на добро, розтопить кригу ненависті та злоби.

Telegram Channel