Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Вшанували пам'ять легендарного лікаря УПА

У Камені-Каширському вулицю, яка раніше носила назву радянського розвідника-диверсанта Миколи Кузнецова, нарешті перейменували. Тепер їй присвоєно ім’я лікаря міста Каменя-Каширського, легендарного лікаря УПА Євгена Карановича. Таке рішення в рамках Закону про декомунізацію прийняли нещодавно депутати міськради


Крім вулиці Кузнецова, процес декомунізації торкнувся ще трьох вулиць та провулку міста.



Іван КАПІТУЛА


Євген Каранович (псевдо Караван. — Авт. ) за німецької окупації в медичній службі УПА був головним лікарем на Волині. У війну під час нальотів німецької авіації і бомбардувань міста виконував надскладні операції пораненим, врятував сотні людських життів. Деякий час був лікарем УПА в угрупованні «Озеро». У 1943-ому поблизу села Хотешів (в районі села Мельники-Річицькі Ратнівського району) Каранович разом із медсестрою Марією та невідомими чотирма їхніми охоронцями потрапили у засідку, яку влаштували радянські партизани загону Федорова. Зав’язався бій, в якому був убитий провідник групи «Північ» Сушко. Загинув і лікар Євген Каранович, медсестра Марія та інші повстанці. Похоронили їх урочисто на цвинтарі біля Хотешівської церкви у спільній могилі полеглих вояків УПА. На ній встановлено меморіальну дошку.



Крім вулиці Кузнецова, процес декомунізації торкнувся ще трьох вулиць та провулку міста. Зокрема, вулицю Дзержинського депутати перейменували на Йова Кондзелевича — відомого іконописця, а Комсомольську — на Світанкову. Вулиця та провулок Котовського відтепер носитимуть назву Князів Острозьких, які були відомими меценатами та оборонцями віри православної.

Telegram Channel