Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

У «ДНР» вчителів української масово переводять на російську мову

Нині у місцевих школах практично припинили викладання української

Угруповання «ДНР» організувало масові курси «російської словесності» у окупованому Донецьку. Відвідують ці курси викладачі української мови, що залишилися на підконтрольній окупантам території, а проводять їх викладачі російської. Нині у місцевих школах практично припинили викладання української, розповідають учні та вчителі. Тож викладачі української мови не мають іншого виходу крім, як перекваліфікуватися на російську мову, повідомляє "ЛітАкцент" з посиланням на "Радіо Свобода"..



Вчителів української мови та літератури, які залишилися на території, підконтрольній угрупованню «ДНР», так звані влада зобов’язала у 2017 році пройти профпідготовку з викладання російської мови та літератури.



 


Вчителів української мови та літератури, які залишилися на території, підконтрольній угрупованню «ДНР», так звані влада зобов’язала у 2017 році пройти профпідготовку з викладання російської мови та літератури. Відмовитися можна, але доведеться шукати нову роботу. Тому у вчителів, що хочуть далі працювати у школах, немає іншого виходу, окрім як йти на ці курси.



«У колишньому Інституті післядипломної освіти вчителів (він зараз називається по-іншому – Республіканський інститут або щось на зразок цього) колишні вчителі української мови проходять перекваліфікацію, їм дають дипломи з грифом «ДНР» і вони мають право викладати російську мову. Тому що російської мови в 7-у класі 6 годин, а української – півгодини. Тому вчителі проходять ці курси, щоб не втратити роботу», – розповідає вчитель української мови з Донецька (ім’я не називають через небезпеку).



Цікаво те, що, за словами вчителя, на так званих курсах для вчителів відбуваються конфлікти на ідеологічній основі.



«З цими викладачами з кафедр російської мови і літератури зіштовхуються на ідеологічному ґрунті. Адже вони говорять, що такої держави, як Україна, немає, а українська література і фольклор – щось другорядне», – каже Вікторія.



Згідно із заявою так званого «міністерства освіти» угруповання «ДНР», перепідготовку вже почала перша група з 120 осіб, планують ще дві такі групи. Раніше так звана «міністр освіти» угруповання Лариса Полякова вже заявляла, що українська мова виключена з іспитів на підконтрольній угрупованню території.

Telegram Channel