Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Нагорода знайшла автора «Літопису Камінь-Каширщини»

Волинь-нова

Нагорода знайшла автора «Літопису Камінь-Каширщини»

Творча спадщина Володимира Денисюка (на фото) десятиліттями служитиме нащадкам: від учнів шкіл до науковців

Петро ТРОФИМЧУК


Кілька років тому Камінь-Каширська районна рада заснувала премію імені Василя Кмецинського – багатолітнього директора районного музею, активного дослідника минувшини рідного краю, автора низки публіцистичних робіт з історії Полісся. Ця відзнака – визнання і пошанування праці тих людей, які долучили і свій вагомий внесок в історико-краєзнавче дослідження та популяризацію видатних особистостей Камінь-Каширщини.


Отож наприкінці минулого року на одній із сесій районні депутати ухвалили рішення удостоїти цієї нагороди людину, вагомий спадок якої, зокрема видані праці з історії і сьогодення району, є неоціненним скарбом для нащадків. Ім’я цього подвижника – Володимир Тимофійович Денисюк, заслужений працівник культури України, відомий на теренах краю публіцист, автор майже двох десятків книг про Волинь, член Спілки журналістів України. До слова, перу Володимира Тимофійовича належать упорядковані і написані ним книги про наше місто і район, що мають назви «Камінь-Каширський – 800», «Літопис Камінь-Каширщини». Зокрема, остання високо поцінована провідними науковцями країни. Так, професор Дмитро Степовик у листі до Камінь-Каширського краєзнавчого музею зазначив, що «книга Володимира Денисюка «Літопис Камінь-Каширщини» здивувала приємно як розміром, так і змістом, доволі детальним і об’єктивним».



Професор Дмитро Степовик зазначив, що «книга Володимира Денисюка здивувала приємно як розміром, так і змістом».



Особливий інтерес у жителів району й області викликала книга «Зоря тернистої долі». Вона — про уродженця Каменя–Каширського, члена–кореспондента Академії наук України з тридцятих років минулого століття, лауреата Ленінської і Шевченківської премій Євгена Степановича Шабліовського, якому судилося зазнати жорстоких репресій сталінського режиму, майже двадцять років поневіряючись у концентраційних таборах. В основу книги покладено документальні матеріали справи Шабліовського, яку вели київські і мурманські енкаведисти.
Син Євгена Шабліовського – Володимир Євгенович, кандидат філологічних наук, доцент Інституту журналістики Київського національного університету і за сумісництвом науковий працівник Інституту мистецтвознавства, фольклористики й етнології імені Максима Рильського Національної академії наук України, у своєму листі до Володимира Денисюка щиро дякував автору за написання книги, що «вперше на широкому документальному фоні охопила всі етапи життєвого шляху людини справді тернистої долі».
Зазначені видання — це грунтовні роботи, якими сьогодні широко користуються всі: від учня школи до науковця.
Дуже шкода, що за станом здоров’я Володимир Денисюк не може приїхати до Каменя. Тож місію вручення почесної нагороди було довірено виконати завідувачці відділу культури райдержадміністрації Євгенії Сидорчук та керуючому справами районної ради Валерію Хитрику. Днями вони відвідали Володимира Тимофійовича у Луцьку, де нині мешкає, вручили нагороду і побажали передусім снаги боротися із життєвими негараздами, здоров’я, подякували за творчу спадщину.


 

Telegram Channel