Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Жителі Піддубців Луцького району запрошують на відкриття Музею історії села

Волинь-нова

Жителі Піддубців Луцького району запрошують на відкриття Музею історії села

Захід відбудеться 3 лютого (у п'ятницю) о 13.00 у місцевій школі

Лариса ЗАНЮК
Про те, що село Піддубці має свою цікаву вікову історії, знають його жителі від малого до старого. А що є чим похвалитися й перед іншими, у цьому переконаєтеся, побувавши у селі та спілкуючись із старожилами. А сільські активісти вирішили заснувати музей села, щоб пам'ять зберігалася для майбутніх поколінь.



У Піддубці, в церковноприходську школу, до подруги і вчительки Марії Биковської приїздила Леся Українка.



Цікаві факти з історії рідного села розповіла його жителька та завуч місцевої школи Ольга Чухілевич:
– Село Піддубці розташоване над трасою Луцьк-Київ. Перші сліди поселень на його території належать ще добі палеоліту. Цей факт засвідчили розкопки польського археолога Яна Фітцке. А перші писемні згадки про село належать до 14 ст. Піддубці відомі були ще за часів Любарта, як значне поселення біля двох стратегічних шляхів – на Олику, до Клеваня і Рівного та на Полісся через Колки.У 2-ій половині 30-х років у селі активно діяв численний осередок ОУН. Провідником культурного розвитку у той час було товариство «Просвіта», яке заснувало в селі читальню, хор і аматорський гурток. Візитівкою села й досьогодні є його Свято-Покровська церква, памятка архітектури 18 століття. Сюди, у церковноприходську школу, до подруги і вчительки Марії Биковської приїздила Леся Українка. Під враженням від поїздки поетеса написала нарис «Школа», опублікований вперше у львівському журналі «Народ» у 1895 році.
Отож, є чим пишатися не лише піддубчанам, а й загалом – волинянам! Чи не так? Приїздіть на відкриття музею – і ще більше цікавого дізнаєтеся.


 

Telegram Channel