Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Зозуле, зозуле, накуй нам ще літ…»

Волинь-нова

«Зозуле, зозуле, накуй нам ще літ…»

І досі озиваються теплим щемом у душі слова пісні, почуті нещодавно у Маневичах. А перед очима — барвистий калейдоскоп із вишивок, автентичних народних строїв, усміхнених людських облич — дарма що під квітчастими хустками і капелюхами ховається сивина, запальних мелодій у виконанні баяністки із села Троянівка Віри Шуляк…


Валентина ХМЕЛЬОВСЬКА


 


Нас запросили до територіального центру соціального обслуговування Маневицької райдержадміністрації на незвичайну акцію, яку самі учасники жартома називали «актом злуки». Клуб за інтересами «Золотий вік» та університет третього віку, які діють при терцентрі, приймали цього дня дорогих гостей — членів клубу ветеранів Рівненської атомної електростанції «Орхідея» із міста Вараш (колишній Кузнецовськ). Для них продемонстрували захопливе дійство «Вечорниці по–маневицьки», поставили казку «Рукавичка» на новий лад, а президент клубу «Золотий вік» Наталія Степанюк розповіла присутнім про діяльність цього осередку, який гуртує людей поважного віку ось уже 5 років.



У нашому клубі об'єдналися люди, які у своєму житті не доспівали, не дотанцювали, не долюбили.



Університет третього віку на два роки молодший. На трьох факультетах тут навчається 50 осіб. Вивчають іноземну мову, наразі — англійську, отримують корисні знання на факультеті основ медицини і здорового способу життя, а на художньо-мистецькому дають вихід своїм найрізноманітнішим талантам, освоюють найновіші техніки рукоділля. Куратора цього факультету, інструктора з трудової адаптації терцентру Світлану Мельник мали нагоду того дня побачити у різних іпостасях — і як гостинну господиню, і як людину, що вміє і заспівати, і затанцювати, і слово сказати.


Не залишилися в боргу й гості. Обмінявшись традиційними хлібом-сіллю і сувенірами, вони і про свій сімейний клуб ветеранів Рівненської АЕС розповіли (а створений він був ще у 1995 році), і концертну програму продемонстрували. Це вони своєю задушевною піснею просили в зозулі: «Накуй же нам літ ще цілий вінок, щоб ми у 100 літ пішли у танок». І вірилось: підуть! Адже такого запалу, ентузіазму, бажання дарувати іншим іскорки свого таланту, які продемонстрували і рівняни, і волиняни, ще треба пошукати.
— У нашому клубі об'єдналися люди, які у своєму житті не доспівали, не дотанцювали, не долюбили. А зараз ми і співаємо, і танцюємо, і просто любимо життя, — сказала одна із учасниць «Орхідеї».
Особливий інтерес у присутніх викликала вікторина між командами «Самоцвіти» і «Гарячі перці», причому до кожної увійшли як господарі, так і гості. Тому однозначно переможених у цьому інтелектуальному змаганні не було. А відтак головний редактор газети «Волинь-нова» Олександр Згоранець із задоволенням вручив усім її учасникам призи — бібліотечку наших редакційних книг, родзинкою якої було друге видання «Нареченої гетьманича» Валентини Штинько. Саму авторку, яка подарувала присутнім чудесні хвилини поезії, довго не відпускали гучними оплесками, а потім просили автографи до книги.
Від працівника інформаційного центру Рівненської АЕС Володимира Оніщука багато цікавого дізналися про роботу станції, співпрацю колективу з населенням.
— Ми познайомилися з членами клубу «Орхідея» минулого року восени, під час екскурсії на Рівненську атомну станцію, — розповіла Наталія Степанюк, президент клубу «Золотий вік». — Вони дуже гарно нас приймали. Ми оглянули і станцію, і місто, побували у геріатричному центрі.
Натомість волиняни запропонували гостям екскурсію до Маневицького краєзнавчого музею, фонди якого налічують понад 8 тисяч оригінальних пам'яток історії, матеріальної і духовної культури району. І хоч у залах було дуже прохолодно, зігрівало тепло людської приязні, інтерес до історії, впізнавані речі родом із дитинства, які вже стали музейними експонатами. Бо кому експонат, а маневичанка Євгенія Хвостюк на вечорницях ну дуже вправно навсправжки пряла на прялці!
Директор територіального центру соціального обслуговування Андрій Леферович, його заступник Марія Неродик мали усі підстави гордитися своїми підопічними і будувати нові творчі плани. Адже життя триває!


 



Гостинні господарі  директор  терцентру Андрій Леферович та інструктор Світлана Мельник.



Після господарів сценою заволоділи гості, члени клубу «Орхідея» з міста Вараш Рівненської області



На вечорницях по-маневицьки не нудьгував ніхто.



Традиційний обмін хлібом-сіллю волинян і рівнян.



 


Telegram Channel