Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
В Шацьку вшанували воїнів-афганців

Волинь-нова

В Шацьку вшанували воїнів-афганців

15 лютого українці вшановували учасників бойових дій на території інших держав. В Світязі і в Шацьку люди зібралися аби відзначити 28 річницю виведення військ з Афганістану


Священнослужителі провели літію за упокій душ воїнів загиблих у Афганістані. До могил афганців, які відійшли у вічність, поклали квіти та вінки на місцевому кладовищі.



Ірина ХВИСЮЧИК


Зранку в Петро-Павлівський монастир с. Світязь прийшли воїни-інтернаціоналісти Шацька та району, аби разом помолитися Богові. Священнослужителі провели літію за упокій душ воїнів загиблих у Афганістані. До могил афганців, які відійшли у вічність, поклали квіти та вінки на місцевому кладовищі. Ініціатором, натхненником і багаторічний орга­нізатор зустрічей є Галина Цвид. За всі часи дружби і співпраці Галина Валентинівна стала для місцевих воїнів-інтернаціоналістів рідною людиною, порадником і другом. В заходах взяли участь і представники влади: голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець, голова шацької районної ради Сергій Карпук, голова Шацької селищної ради Сергій Віннічук, голова світязької сільської ради Микола Цвид. Грамотами районної адміністрації відзначили Петра Прокопчука та Василя Терету, грамоти від районної ради отримали Федір Штандер та Петро Ващук.


В теплій атмосфері сімейного свята згуртувалися хлопці з дружинами в селі Омеляне. Вітали учасників,згадували як все було, гортали фото, слухали тогочасні пісні. Близько трьох десятків тоді молодих хлопців, а нині дорослих чоловіків з Шацька та району воювали в Афганістані. Молоді чоловіки, сильні, мужні. Хтось ще має маленьких дітей, хтось уже й онуків… У їхніх очах вже немає того жаху, але видно розпач і біль від подій, які відбуваються зараз у країні. Вони знають, що таке війна і чудово усвідомлюють весь страх ситуації.


Дехто вже вдруге пішов на війну. Так, це Андрій Гуменюк, воїн-афганець, який тепер служить в зоні АТО. Запросили на свято і атовців. Хтось схилить голову і закриє обличчя від спогадів… В когось просто заблищать і почервоніють очі від перенесеного душевного болю. Затискають сильніше губу, бо це ж чоловіки. Я просто нагороджу, нічого не казатиму, бо стоїть комок в горлі, – сказав голова районної організації Української спілки ветеранів Афганістану Володимир Носуліч. Він передав відзнаку президента, присвяченої до пам’ятної медалі «25 річниці виведення військ з Афганістану» Іванові Нестеруку. А також вручив медаль «За звитягу» від української спілка ветеранів Афганістану Йосипу Латковському. До слова, чоловік пройшов 4 війни: Афганістан, тиха чорнобильська війна, Карабахську війну та війну з російським агресоромна сході України. Сьогодні він потрапив на терени Шацька у пошуках миру, як переселенець. Дарували пісень присутнім Ліна Панасюк, Світлана Прокопчук, Світлана Приступа. А Костя Денисовець розповів вірш-мрію про мир в Україні. До речі, це наймолодша дитина з усіх сімей воїнів. Наприкінці концерту всі учасники розділили між собою коровай, а також мали можливість в тісному колі поспілкуватися між собою.

Telegram Channel