Курси НБУ $ 39.23 € 42.44

У розшуку США перебуває 80% українських хакерів, але їх ніхто в нас не садить – голова кіберполіції

Очільник української кіберполіції Сергій Демедюк заявив, що висока кількість хакерів в Україні пояснюється ліберальним законодавством країни

Вітчизняна кіберполіція знаходить зловмисників, але далі зазвичай справа гальмується в суді. Про це Демедюк розповів в інтерв'ю виданню «Фокус», передає ТСН.


«Хакера-початківця зловити дуже легко. Його діяльність очевидна навіть для непідготовлених людей. До нас звертаються керівники підприємств із тим, що комп'ютери стали працювати «якось не так». Приїжджаємо, дізнаємося, хто інфікував мережу і залучаємо його до кримінальної відповідальності. Тільки ставлення судів до хакерів украй ліберальне. Вони отримують штрафи та умовні покарання. Хакерів це не особливо лякає», — розповів Демедюк.


Хакерів в Україна штрафують, вони отримують умовні покарання, їх це не особливо лякає.


Глава кіберполіції також додав, що здебільшого українські хакери орудують за кордоном.


«Другий момент — у хакерів є правило «не гадити там, де живеш». Тому українські хакери здійснюють правопорушення переважно в інших країнах. В основному це США. 80% українських хакерів в розшуку США. А так як Україна ніколи не видає своїх громадян, у нас вони просто стають невиїзними. Згідно з нормами українського законодавства вони не можуть бути притягнуті до відповідальності на території України», — пояснив Демедюк.


Він також додав, що через ліберальне законодавство в Україні переховуються іноземні хакери.


«Вони отримують український вид на проживання, потім громадянство і осідають тут. І знову-таки, ми не можемо видавати наших громадян. Тому в Україні кількість хакерів вища, ніж «середня температура по палаті». Але це не тільки українська проблема. Наприклад, в Ізраїлі точно така ж ситуація», — резюмував Демедюк.

Telegram Channel