Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Привчаємо кошеня до лотка

Волинь-нова

Привчаємо кошеня до лотка

Щойно вашому сину чи доньці подарували це миле створіння, як одразу починаються турботи. Насамперед — призвичаїти тварину задовольняти фізіологічні потреби у відведеному для цього місці

Іванна ДЕНИСЮК


Не можна відкладати це завдання. І не думайте, що пухнастик з віком сам навчиться користуватися резервуаром. Дзуськи. Його треба вчити. Навіть якщо малеча росте разом із мамою, яка вже ходить у котячий туалет.



Потрібно посадити кошеня у лоток. Звісно, спочатку воно не второпає, чого від нього хочуть. Доведеться зробити так не один раз.



Найперше купіть сам лоток. Нині найпоширеніші без верхньої сітки, але є модифікації з кришкою. Це не дає змоги розкидати наповнювач. У критому туалеті коти відчувають себе затишніше. Крім того, стінки запобігають швидкому поширенню запахів. Але мусите все-таки орієнтуватися на свого хвостатого — буває, що вони не сприймають такі лотки. Також не забудьте придбати совок для прибирання та якісний наповнювач.
Хочемо порадити, щоб ви не купували маленький резервуар. Тварину це не обходить. До того ж, кицьки ростуть швидко. І невдовзі буде потрібен уже великий. То навіщо витрачатися двічі?
Якщо думаєте, що ваш вихованець не залізе всередину через високі борти, то прикріпіть щось поруч (на кшталт драбини). Тоді тваринка зможе легко це зробити.
На перших порах поселіть кошеня у невеликому і доволі закритому просторі. Інакше воно (ще не привчене до лотка) матиме доступ до всіх кутків. Знайти, де нашкодило, буде важко і зупинити тварину у делікатний момент фактично неможливо.
Отож, поставте резервуар у куток кімнати, де немає гамору та метушні. Пухнастик повинен відчути себе на самоті (як смішно це не звучить). Саме тому коти «ходять» за диван чи під ліжко. Не розміщуйте туалет біля годівниці.
Тепер про сам процес навчання. Потрібно посадити кошеня у лоток. Звісно, спочатку воно не второпає, чого від нього хочуть. Доведеться зробити так не один раз. Найкраще — після годування, пробудження або коли явно видно, що тварина шукає туалет, хвалити вихованця щоразу, коли він скористався лотком.
На жаль, багато власників пухнастиків не розуміють психологію тварин і застосовують такі методи навчання, які не лише не ефективні, але й шкідливі. Тому не копайте наповнювач рукою або лапкою кошеняти (мовляв, ось так треба). Воно не зрозуміє ваших поривів і, найімовірніше, тільки злякається. Ви — не кицька, і наслідувати вас не буде.
У жодному разі не бийте кота. Якщо він уже сходив у недозволеному місці, дайте йому понюхати калюжу і віднесіть у лоток. Користуватися спреями, які призначені, щоб відучити гадити де не треба, не радимо, бо вони лише дратують тварину.
Добре, якщо є можливість встановити декілька резервуарів, хоча б два. Тоді ймовірність того, що кіт при непочищеному лотку сходить в інший, значно зростає.
Розкриємо секрет, як підказати кошеняті правильне місце для туалету. Щойно «сходить» там, де не треба, злегка намочіть сечею невелику ганчірку і покладіть у лоток. Незабаром кошеня зрозуміє, що й до чого. Тоді її заберете.
Будьте добрими і терпеливими, і ваш вихованець віддячить зразковою поведінкою.


 

Telegram Channel