Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Чех, який знайшов предмет захоплень українських президентів

21 лютого 1850 року народився Вікентій Хвойка, український археолог чеського походження, першовідкривач трипільської археологічної культури

Сергій НАУМУК



За подальші 20 років Вікентій дослідив пам'ятки майже всіх епох, проводив розкопки у 50 місцях на територіях сучасних Київської, Черкаської, Кіровоградської, Полтавської, Сумської, Житомирської та Хмельницької областей.



Його знахідками пишався б кожен професор, але при цьому він був самоучкою. Став засновником української археології, але знають його в нас насамперед як відкривача трипільської культури.


Чех Чеслав (так називали на батьківщині Вікентія), який у 26–річному віці приїхав з Богемії в Київ, спочатку поринув у сільське господарство: поширював насіння чеського проса, виводив нові сорти хмелю, писав книжки на цю тему. Але прикрий випадок спричинив початок нового захоплення: біля Києва згоріла лабораторія, де він проводив агрономічні досліди. Будуючи нове приміщення, Хвойка знайшов багато скляних браслетів. Так він захопився археологією. За подальші 20 років Вікентій дослідив пам'ятки майже всіх епох, проводив розкопки у 50 місцях на територіях сучасних Київської, Черкаської, Кіровоградської, Полтавської, Сумської, Житомирської та Хмельницької областей.


1893 року під час земляних робіт у центрі Києва він виявив Кирилівську палеолітичну стоянку, що увійшла потім у підручники з історії та археології. Там же натрапив на перші трипільські вироби. Назва «трипільська культура» з’явилася через кілька років, після того, як чимало поселень було знайдено біля містечка Трипілля (нині — село Трипілля Обухівського району Київської області). Хвойка вважав трипільську культуру автохтонною (корінною — Ред.). Археолог доводив, що Середня Наддніпрянщина була заселена осілим землеробським населенням, а зміну культур пояснював поступовим розвитком умов життя.


Вже у наш час провели перші генетичні дослідження трипільців на основі зразків з печери Вертеба на Поділлі. Було встановлено, що трипільці близькі до неолітичної цивілізації Малої Азії, яка є прабатьківщиною європейського сільського господарства. Та домінували в трипільців гени місцевого населення, яке жило на території від Карпат до Північного Причорномор'я ще до приходу туди малоазійських хліборобів.


Отже, мав таки рацію старий Хвойка.

Telegram Channel