Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Ківерцівська районна державна лікарня ветеринарної медицини – у більш, ніж критичній ситуації

Влада і спеціалісти б’ють на сполох

Марина ГОРОБИНА


Днями голови Ківерцівської райдержадміністрації Валерій Ткачук та райради Григорій Недопад звернулися до голови облдерадміністрації Володимира Гунчика з листом, у якому наголошують: у районі може статися епізоотична «НП». Керівники районної виконавчої гілки влади та органу місцевого самоврядування прохають втрутитися у ситуацію, позаяк Ківерцівська районна державна лікарня ветеринарної медицини – у більш, ніж критичній ситуації. Недофінансування закладу із обласного бюджету, як того вимагає п. 7 статті 90 Бюджетного кодексу України, не лише обернеться закриттям установи та вивільненням людей «унікуди», а й реальними загрозами спалаху інфекційних захворювань.



Днями голови Ківерцівської райдержадміністрації Валерій Ткачук та райради Григорій Недопад звернулися до голови облдерадміністрації Володимира Гунчика з листом, у якому наголошують: у районі може статися епізоотична «НП».



«У разі недофінансування ветеринарних установ, спеціалісти району не зможуть у повному об’ємі забезпечити виконання плану протиепізоотичних заходів щодо профілактики основних заразних хвороб тварин в області на 2017 рік. Це, своєю чергою, може призвести до різкого погіршення епізоотичного благополуччя тваринництва в районі», – наголошують у листі.


Варто зауважити, що з 2015 року утримання ківерцівського закладу, працівники якого здійснюють лабораторно-діагностичні та лікувально-профілактичні заходи, відбувається з обласного бюджету. 2017-й для ківерцівських ветеринарів позначився помітним недофінансуванням, бо з обласної казни виділено значно менше, аніж потрібно, при цьому мінімальна заробітна плата зросла до 3 тис. 200 грн. Не вистачає навіть попри те, що зі спецфонду ветлікарні оплачують за послуги та розраховуються за комуналку й енергоносії, купують медикаменти.


«Для утримання ветеринарної лікарні району у 2017 році необхідні кошти на виплату заробітної плати з нарахуваннями, працівникам, які утримуються за рахунок загального фонду, в сумі 1518636, 00 грн. в т.ч. заробітна плата 1244784грн, (29 одиниць – 3200 – 12 місяців)  надбавка за вислугу років (10932,00 на 12 міс.) 131184,00 грн та нарахування в розмірі 22% в сумі 273852,00 грн», – подали розрахунки у листі Валерій Ткачук та Григорій Недопад.


Довідка: Відповідно до рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 6 грудня 2016 року п.3 зобов’язано облдержадміністрації та обласні ради вжити заходів для забезпечення належного фінансування у 2017 році державних установ ветеринарної медицини в межах потреб для ефективного проведення протиепізоотичних заходів.


Проблема з фінансуванням – не нова. І стосується далеко не лише ківерцівського закладу. Ще минулоріч стало зрозуміло, що утримання ветеринарів – надто дороге задоволення для обласного бюджету. Відтак, зокрема у Ківерцівській районній державній лікарні ветеринарної медицини відповідно до доручення голови облдержадміністрації упродовж 2015-го та 2016 років проведено ряд заходів із оптимізації, аби зменшити витрати, але таки мати можливість виконувати покладені на установу функції – запобігати поширенню інфекційних захворювань серед тварин, що в подальшому може призвести до їхньої масової загибелі, а відтак, забезпечувати стабільну епізоотичну ситуацію в районі.



4, 5 млн грн із необхідних 20,4 мільйонів – саме таку суму коштів для забезпечення належного функціонування галузі отримали ветеринарні установи Волинської області.



Формуючи бюджетний запит на 2017 рік, головне управління Держпродспоживслужби у Волинській обл. подало цифру – 20384100,00 грн. На утримання ветеринарних лікарень. Але відповідно до рішення сесії обласної ради «Про обласний бюджет на 2017 рік» виділено 4500000,00 грн. А це – потреба ветмедицини області лише на… два місяці. Відтак, уже в березні ціла галузь опиниться у патовій ситуації.


Як зауважив начальник головного управління – головний державний інспектор ветеринарної медицини області Богдан Лозинський, критичні об’єми фінансування «унеможливлюють виконання плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних заразних хвороб тварин на території області на 2017 рік та державних програм. Це, своєю чергою, може призвести до різкого погіршення епізоотичного благополуччя тваринництва в області».


Довідка: У 2016-му на теренах області зафіксували спалах африканської чуми свиней. Загалом в Україні зареєстрували 91 випадок. На Волині – 4 у Любешівському та Ратнівському районах). У 2017-му говорять про складність ситуації у зв’язку із захворюванням птиці високо патогенним грипом, яке позначається величезними збитками для господарів. На Волині поки не зафіксовано – констатують фахівці ветмедицини.


На разі під питанням подальшого функціонування перебуває 24 установи, де працює 600 штатних працівників служби ветеринарної медицини. Аби «зняти питання», необхідно віднайти у обласному бюджеті 20 млн грн. на заробітну плату з нарахуванням на оплату праці та ще 326432,00 грн для оплати комунальних послуг.


– Питання фінансового забезпечення ветмедицини і питання реформування галузі – взаємоповязані, – у коментарі офіційному сайту Волинської облдержадміністрації висловив позицію губернатор краю Володимир Гунчик. – Ще при формуванні обласного бюджету на 2015 рік облдержадміністрація офіційно зверталася до на той час управління ветмедицини в області з пропозицією провести реформування служби. На жаль, це звернення так і залишилося без розгляду, хоча, як показав час, реформування дійсно необхідне. Враховуючи важливе значення служби ветеринарної медицини, зокрема й в частині недопущення масових епідемій, вбачається найбільш правильним шлях подальшого фінансування та одночасного реформування.


Відповідне доручення отримали і посадові особи облдержадміністрації, і керівництво новоствореного головного управління Держпродспоживслужби у Волинській обл. Окрім того, у пропозиціях змін до обласного бюджету на 2017 рік облдержадміністрація ініціюватиме продовжити фінансувати галузь.


– Наша пропозиція – продовжити фінансування як мінімум ще на 4,5 мільйони гривень, але разом із тим звернемося знову до всіх зацікавлених сторін, аби пришвидшити процес реформування, – зауважив голова облдержадміністрації.


Разом із тим, варто зауважити, що рішення про фінансування чи обмеження надходження коштів – за найвищим представницьким органом влади краю – Волинською обласною радою.

Telegram Channel