Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

На Волині депутати райради вперше голосували електронною системою

На минулій черговій сесії Луцької районної ради депутати для поіменного голосування вперше користувалися електронною системою «Голос»

Ірина РЕПЕТУХА
Нововведення є втіленням нових вимог Закону України «Про місцеве самоврядування», щодо поіменного голосування депутатів місцевих рад. Варіант, коли оголошується прізвище депутата і він озвучує, як голосує, з подальшим підрахунком голосів лічильною комісією - видався складним.



Тепер здійснення волевиявлення займає до 15 секунд і відбувається воно шляхом натискання на планшеті кнопки «За», «Проти», «Утримався».



Щоб спростити цей процес, пришвидшити процедуру голосування та проведення сесійних засідань, спільно з районними депутатами, було прийнято рішення про закупівлю та встановлення системи «Голос». Її особливістю є те, що депутати голосують на електронних носіях – планшетах. Там же вони переглядають усі проекти рішень з додатками та поправками, автоматично записуються на виступ. За кошти районної ради було придбано 34 планшети для кожного депутата райради, два ноутбуки та сервер, встановлено ліцензійне програмне забезпечення.


Тепер здійснення волевиявлення займає до 15 секунд і відбувається воно шляхом натискання на планшеті кнопки «За», «Проти», «Утримався». Після завершення голосування результати одразу ж з’являються на великому екрані в поіменному та пофракційному вигляді. Тобто, присутні бачать, який депутат як проголосував, його позицію з того чи іншого питання.


Як інформував розробник, пленарні засідання сесій проходять набагато швидше та зменшуються затрати на них в місцевих радах, які вже користуються системою «Голос».

Telegram Channel