Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Піст зміцнить дух і поновить сили

Волинь-нова

Піст зміцнить дух і поновить сили

До світлого дня Воскресіння Христового людина повинна підходити очищеною фізично і духовно

В'ячеслав Сергеєв,
лікар, кандидат медичних наук, доцент
Східноєвропейського національного університету


Напровесні організм наш ослаблений. Взимку були короткі світлові дні, що призвело до нестачі вітаміну Д, який відповідальний за стан імунної системи, кісткової, сполучної тканини, а також за функціонування гормональної сфери. Досі ходимо в теплому одязі, а через погану аерацію тіла фотоелектрони, що виділяються шкірою, втрачають свою енергетичну здатність активізувати продуктивну роботу органів та систем, і в першу чергу мозку. Загострюються проблеми шлунково–кишкового тракту, їжа не перетравлюється до кінцевих елементів, що призводить до отруєння організму продуктами гниття. В період зниженої сонячної активності симпатоадреналова система, яка відповідає за життєвий тонус організму, пригнічена, кількість серотоніну недостатня, усе це спричиняє погіршення настрою, депресії.
Духовна складова посту спрямована на підвищення рівня свідомості, люди мають замислитися над змістом свого життєвого призначення, над відновленням доброзичливого ставлення до ближніх. Відвідування церкви, молитва, звук церковних дзвонів заспокоюють, роблять співгромадян толерантними один до одного. Слова Ісуса:«Ви і є Боги», не кожен розуміє правильно, тож піст має стати передовсім періодом духовного вдосконалення.
Але і харчові обмеження, з наукової точки зору, теж важливі. Чому в період посту не рекомендується вживати м'ясопродукти, жирні страви? Вони потребують сильних ферментів для травлення, які в цей період діють менш ефективно. Крім того, під час забою тварин енергія смерті проникає в м'ясо і передається людині, що підвищує схильність до агресії, серцево–судинних захворювань. Важким для організму є білок пшеничної муки — глютен, тому вироби з пшеничної муки, здоба, печиво, торти попадають в розряд «скоромних» продуктів. Стосується це і цукру, зменшення його у раціоні — профілактика зайвої ваги, загострення запальних процесів, цукрового діабету, дисбактеріозу тощо. Цукор деякі виробники консервують формаліном (11%), це — отрута для нервової системи, що може призвести до погіршення зору, невропатій, імпотенції у чоловіків. Алкоголь на період посту взагалі заборонений.
Серед дозволених продуктів — у першу чергу салати, овочі, фрукти, горіхи, житній хліб, рисова, гречана, вівсяна каші, картопля, риба, супи та борщі. Олія необхідна, але у помірній кількості (1—2 столові ложки). Найбільш корисна — оливкова. Інші олії бажано вживати згідно груп крові (описано у моїй книжці «Раціональне харчування і секрети довголіття»).
Звертаю увагу на те, що надмірне вживання картоплі, каш в умовах малорухливого способу життя (гіподинамії) теж буде не на користь. Якщо робота не пов'язана з фізичними навантаженнями, намагайтеся щодня пройти чи пробігти не менше 3—5 кілометрів. Обов’язково робіть зарядку з дихальними вправами.

Telegram Channel