Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Смачно, але чи корисно?

Волинь-нова

Смачно, але чи корисно?

Побутує думка, що сік — еліксир здоров'я для малюка. У магазині — очі розбігаються, хочеш — бери яблучний, хочеш — ананасовий…

Щоб не помилитися і не придбати сумнівний сурогат, знайте: найкращий сік — свіжовичавлений маминими руками з овочів і фруктів, в якості яких ви впевнені. Якщо ж даєте дитині купований, уважно читайте інформацію на упаковках. Соку в промислово виготовленому напої має бути не менше 85 відсотків. Але довіряти виробникам, на жаль, можна не завжди. Тож краще все ж віддати перевагу домашньому. Тільки не перестарайтеся.



Концентровані фруктові соки дають занадто велике навантаження для організму, а з водою вони засвоюються набагато повніше.



Фруктовий сік для дитини найкраще готувати на нейтральній основі. В якості основи ідеальні овочі: огірки, кабачки, гарбуз і т. д. Фруктовий сік — це добавка до овочевого, але ні в якому разі не мононапій. Адже наявні кислоти можуть подразнювати ніжну слизову шлунково–кишкового тракту навіть старшої дитини. Про немовлят і говорити нічого.
Якщо нема під руками овочів, із яких можна зробити основу, потрібно розводити сік водою в пропорції 1:1. Концентровані фруктові соки дають занадто велике навантаження для організму, а з водою вони засвоюються набагато повніше.
Традиційно готуємо фреш із цитрусових. Тут слід бути гранично обережним. І справа навіть не у діатезі, який, до речі, дуже вірогідний. Цитрусові соки багаті на вітамін С, який при передозуванні стає для печінки справжнім випробуванням.
У кожної дитини – індивідуальні особливості організму. І у кожного соку – свій набір якостей. Щоб застрахуватися від помилок, бажано консультуватися з педіатром.


 

Telegram Channel