Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Гранатометом — по польському консульству

Волинь-нова

Гранатометом — по польському консульству

29 березня через кільканадцять хвилин після опівночі у Луцьку на вулиці Дубнівській пролунав вибух. За словами очевидців, його було чутно навіть у сусідньому селі Рованці. Як з’ясувалося, вибух стався на четвертому поверсі адмінприміщення Генерального консульства Республіки Польща. По будівлі вистрілили з гранатомета

Сергій НАУМУК



Уникнути жертв вдалося дивом, хоча, як розповів «Волині–новій» консул Кшиштоф Савіцкі, граната влучила у житлову частину приміщення.
— На щастя ніхто не постраждав, але до цього мало чого бракувало, бо вибух стався на 20 сантиметрів вище від вікна кімнати, де спав працівник консульства, — розповів пан Савіцкі.



— Провокації проти Республіки Польща, що час від часу трапляються на території України, вигідні лише Російській Федерації, — заявив на брифінгу начальник УСБУ Юрій Фелонюк.



Наразі на місці працює слідчо–оперативна група головного управління Нацполіції та управління СБУ в області. Волинянам допомагатимуть столичні фахівці. Провадження відкрили за статтею 258 Кримінального кодексу (терористичний акт). Правоохоронці вбачають у подіях російський слід.
— Провокації проти Республіки Польща, що час від часу трапляються на території України, вигідні лише Російській Федерації, — заявив на брифінгу начальник УСБУ Юрій Фелонюк. — Такі дії розраховані на дестабілізацію та розхитування взаємовідносин між братніми українським та польським народами. Останнім часом правоохоронні органи зафіксували факти нищення польських пам’ятників, зокрема поблизу села Гута–Пеняцька на Львівщині.
В розслідуванні злочину вже є певні зачіпки, проте зі зрозумілих причин про них не повідомляють. Правоохоронці встановили місце, з якого стріляли, і знайшли там задню кришку від тубуса гранатомета РПГ-22. Це реактивна протитанкова граната одноразового застосування. Ще у 1979 році її прийняли на озброєння у Радянській армії. Важить гранатомет 2,8 кілограма, довжина — близько 80 сантиметрів, прицільна дальність стрільби — 150—200 метрів.
Як розповів на брифінгу начальник ГУНП у Волинській області Петро Шпига, наразі правоохоронці вивчають дані камер відеоспостереження з прилеглих будівель. Відомо, що Генеральне консульство також веде відеонагляд, але лише на території установи, яка, між іншим, відмовилася від послуг охорони поліції вночі. У цей час приміщення поляки пильнували власними силами.
Слідча група відпрацьовує й інші версії злочину, зокрема, бізнесові розбірки. Є інформація, що власник приміщення, де розташоване Генконсульство, має чималі борги. І, до речі, тієї ж ночі у луцьких «Сбербанку Росії» та «Альфа–банку» невідомі розбили вікна. Проте правоохоронці не пов’язують між собою вибух у консульстві та напади на фінустанови.
Справа про обстріл на Дубнівській перебуває на особистому контролі голови Нацполіції України та міністра внутрішніх справ.


Telegram Channel