up-arrow
ГОСПОДАРСЬКІ СЕКРЕТИ Архів рубрики

Яблука збирав у Польщі, а сад виростив удома

title
Віталій Ковальчук із Дубечного Старовижівського району — справжній професор агрономічних наук

Лариса СЕМЕНЮК

Здійснив нарешті мрію дитинства
— Дерева почав щеплювати з п'ятнадцяти років, — згадує співрозмовник. — Правда, користувався старовинними методами, які переймав у людей, в тому числі у старожилів.
Доля закинула Віталія Ковальчука, як і багатьох українців, на заробітки в Польщу, де трудився 10 років на збиранні яблук. Дивувався, що, реалізувавши їх, можна заробити на гідне життя. Спробував розпитати про технологію вирощування, та ніхто ділитися секретами не хотів. У пригоді чоловікові стали викинуті на смітники журнали. Аби щось із них почерпнути, опанував польську мову. А далі взявся за бібліотечні книги. Саме спеціалізована література, а не інтернет, дала багаж знань, який допоміг втілити мрію.

У пригоді чоловікові стали викинуті на смітники журнали. Аби щось із них почерпнути, опанував польську мову.

— Фундаментом плодового дерева є підщепа. Вона відіграє важливу роль як у розвитку, так і в плодоношенні рослини: впливає на її розміри, швидкоплідність, довговічність, морозостійкість, посухостійкість, якість плодів та інше. Дідівський спосіб щеплювати дерева на дички не гарантує чистоти сорту, а смак плодів відрізняється від того, який повинен бути, — роз'яснює садівник. — Нині можна прочитати багато інформації про підщепи. Але, на жаль, не вся вона є достовірною. А відтак, повіривши написаному, людина часто робить помилку і не може зрозуміти, чому немає віддачі від яблуньки чи грушки. Секрет простий: одним підщепам потрібен родючий ґрунт, а іншим підійде і бідніший на поживу. От, приміром, підщепа М-9 на піску не ростиме, їй необхідна достатня кількість вологи. Не варто вірити продавцям на базарі. Дуже часто вони торгують неякісним садивним матеріалом або вирощеним із порушенням технологій. Раджу покупцям передусім звертати увагу на кореневу систему, яка має бути добре розвиненою, та товщину стовбура.

З нетерпінням чекав перших плодів
Кожен вид підщепи по-своєму регулює силу росту дерева, а також впливає на колір яблука та термін його зберігання. Займаючись садівництвом, такі нюанси потрібно враховувати. Та й підщепи розрізнити неважко. Так, Р-60 (карликова, польської селекції, характеризується підвищеною посухостійкістю, не переносить перезволоження, родить на легких ґрунтах), має червонувате листя, М-106 (середньоросла клонова, висока посухостійкість, плодоношення — на третій-четвертий рік) — зелену кору, М-26 (напівкарликова, скороплідна, невибаглива до ґрунтів, забезпечує рясні і стабільні врожаї) — темно-буру, М-9 (напівкарликова, потребує зрошення та опори) — темно-червону.
Щоб закласти власний сад, Віталій Ковальчук придбав у досвідчених колег сто підщеп. Посадивши їх у кінці березня — на початку квітня, дбайливо доглядав маточник, постійно сапав, щоб до коріння доходило повітря, підживлював. Цього ж року, зрізавши підщепи на висоті 20 сантиметрів від землі, здійснив окуліровку брунькою. Її проводять з 20 липня по 20 серпня, після того, як підуть дощі. Місце прищеплення обов’язково добре замотують спеціальною садовою стрічкою, можна і поліетиленовою плівкою, щоб не потрапила вода. Навесні брунька піде в ріст, отож «вбрання» з початком сокоруху знімають. А далі необхідно виростити саджанець з розгалуженою кроною, стовбур має досягнути товщини маркера. Тому на висоті 80—90 сантиметрів головний пагін обов'язково зрізують, щоб утворилися бічні гілки. А вже восени підщепу пересаджують на постійне місце.
— З нетерпінням чекав плодоношення, — додає господар. — Тоді вже й побачив результат своєї праці. Фрукти були великими, гарними і смачними. До речі, можна домогтися, щоб яблуня родила щороку, роблячи проривку зав'язі. На власному досвіді переконався, що цей агрономічний прийом є дієвим.

Колекція з понад 30 сортів яблук
Віталій Ковальчук розповів ще чимало секретів. От, приміром, справжній смак яблука не відчувається під час першого плодоношення дерева. Солодкими і соковитими вони будуть лише у наступні роки. Груші краще щеплювати на дичці, а от яблуня не повторить своїх властивостей на ній, проте ідеально покаже їх на сіянцях Антонівки, Кальвіна Снігового чи підщепах різних видів. Дерева погано ростуть, коли до кореня немає доступу повітря, отож навколо стовбура траву обов'язково треба виполювати. Бруньки для окуліровки беруть із середини однорічного пагона, адже вони є найсильнішими. Закладати сад рекомендовано восени, бо він краще приживається, а в посадкову ямку додавати перегній. Саджанці потребують підживлення. Як тільки розпочнеться вегетація, можна це зробити селітрою, а в період цвітіння варто внести нітроамофоску.
Виростивши саджанці для власних потреб, чоловік продовжує садити підщепи для отримання нового посадкового матеріалу. Загалом Віталій Ковальчук має колекцію з понад 30 сортів яблук. А ще росте у нього чимало всякої всячини: виноград, що зберігається аж до середини зими, лохини, аґрус, малина. Із Польщі чоловік привіз вишню Лотівку. Цей сорт має пониклі гілки, оскільки виведений для промислового вирощування і є самоплідним, тому завжди щедро віддячує врожаями.
Віталій Ковальчук про своє улюблене заняття може розповідати годинами. Набутими знаннями він охоче ділиться з іншими, бо знає, що сад потребує роботящих рук, догляду та любові.

 

ІНШІ МАТЕРІАЛИ РУБРИКИ
Ви вже здогадалися, що за гостя буде на нашій редакційній кухні? Так-так, ота головата, білувата, до борщу хорошувата… КАПУСТА. А вона ж не тільки до борщу хорошувата…
Віталій Климчук плекає саджанці плодових та декоративних культур, але деякі з них за рік приростають лише на кілька міліметрів
Перші два тижні щойно викопана картопля заліковує механічні пошкодження, отримані при збиранні та транспортуванні. При цьому бульби інтенсивно дихають (виділяють тепло і вуглекислий газ). Тому у цей час її треба помістити в добре провітрюване приміщення. Незабаром цей період активного дихання завершується. Продовольчу бараболю витримують у темряві, а насіннєву — при розсіяному світлі
Цей напій із винограду, виготовлений власноруч, не тільки смачний, але й корисний (звісно, якщо його пити в міру). Кожен, хто має виноград, може спробувати зробити його сам. Перш за все зверніть увагу на посуд. Він повинен бути чистий і сухий. Інакше в готовий виріб можуть потрапити грибки і вино буде несмачне
Ця молода, соковита, ніжна свинина значно відрізняється від звичайної. Тому, щоб її отримати, треба ретельніше відбирати молодняк та корми. Для цього підходять поросята, які мають подовжену середню частину, оскільки найцінніший бекон виходить з боків туші
Для його вирощування вибираємо ділянку з родючим вологим легким ґрунтом. Головки повинні бути без механічних пошкоджень, здорові та тверді, без слідів гниття. Безпосередньо перед садінням (не раніше!) головки треба поділити на зубки. Їх садять на віддалі 15 см один від одного, втискаючи в землю на глибину 3—5 см і добре утрамбовуючи ґрунт зверху
Багаті на талановитих людей волинські села. І Тишковичі Іваничівського району – одне з них. Тут що не хата – то майстер!
У лікувальних властивостях вулика–лежанки пасічника Віктора Кузіна вже не раз переконувались односельчани
Лучани програють вдруге поспіль
line ПИТАННЯ ТИЖНЯ