up-arrow
ГОСПОДАРСЬКІ СЕКРЕТИ Архів рубрики

Подбайте про суницю

title
Чимало волинян культивують цю смачну, запашну ягоду, що дозріває раніше за інші. Зараз час подбати про неї

Дмитро БУБЛИК


Якщо ви не встигли зробити це з осені, прочистіть плантацію від старого і пошкодженого листя, квітконосів, засохлих ягід. Саме вони є джерелом сірої гнилі та різних шкідників.

Ретельно обстежте грядки, «поранену» зелень разом із лялечками й відкладеними яйцями зріжте та спаліть.

Дуже небезпечні малинно-суничний довгоносик, суничний листоїд і різні пильщики або трачі. Вони з’являються в період оголення бутонів, коли температура поверхні ґрунту становить 12 — 13 градусів тепла. Шкідники вигризають або повністю з’їдають молоде листя, яке буріє і всихає.
Тому ретельно обстежте грядки, «поранену» зелень разом із лялечками й відкладеними яйцями зріжте та спаліть. Обробіть рослини перед цвітінням карбофосом. Можна використати 10–відсоткову емульсію або 10–відсотковий порошок. Останній треба замочити з розрахунку 75 г на 10 л води. Застосовувати нітрофен не рекомендують, хоч іноді й вдаються до цього препарату.
Є призабутий рецепт підживлення суниць. До добрив додайте трохи звичайної марганцівки. І теоретики, і практики засвідчують: окрім підвищення врожаю, ягоди будуть більшими та солодшими.

 

ІНШІ МАТЕРІАЛИ РУБРИКИ
Тридцятирічний Віктор Бошель самотужки освоїв складні рецептури приготування вишуканих делікатесів і замість здавати молоко переробникам виготовляє з нього багато видів всесвітньо відомих популярних сирів
Для цього є багато способів: механічні, температурні, хімічні. Маєте вирішити, який вам найбільше підходить. Усе залежить від самої фарби, стану дерев’яної поверхні, товщини шару
Настала пора, коли на кухнях стає як ніколи спекотно: запасливі господині невтомно варять-парять-консервують, щоб попри всі кризи було що на стіл поставити й чим рідних подивувати. І хоч на полицях уже тішать око слоїчки зі схожими на сердечка полуницями, дружними вишеньками-черешеньками та помічною смородиною, але ще ховаються під мереживними зеленими парасольками кабачки, щоночі ніжні жовті квіточки перетворюються на фігуристі огірочки, а щодня свої спинки-животики підставляють сонцю помідори та перці
Родина луцького лікаря Володимира Комара на власному обійсті плекає садок, у якому близько 60 яблунь, груш, вишень, черешень
Юлія Фесік (на фото) з Овадного Володимир-Волинського району випікає кулінарні смаколики за новою європейською технологією. Її солодкі фуршетні столи, так звані кенді-бари, замовляють для брейк-кави, на дитячі свята, на весілля та інші урочистості, а цукрові квіти по-англійськи, якими прикрашає солодощі, важко відрізнити від справжніх
Її вважають невибагливою рослиною. Проте іноді вона жовтіє. Чому? Спробуємо розібратися
Аби швидше дозріли помідори на кущах, де вони вже сформувалися, надірвіть корінці, не витягуючи їх із землі
Про таких, як Віктор Цьопич і його сини Віталій та Анатолій із села Замостя Маневицького району, кажуть, що чоловіки мають золоті руки. Адже вся округа знає про їхні оригінальні дерев’яні вироби на будь–які смаки
Цей шкідник, мабуть, основний ворог українського селянина. Адже картоплю вирощують усі. І щороку господар вирішує проблему: як боротися з «колорадами». Звісно, найпростіше застосувати хімію. Коли йдеться про її промислові площі, то інші варіанти й недоступні. Та на невеликих ділянках жуків можна спробувати побороти природними методами, які не пошкодять людині та природі
Двоє ковельчан допомогли поліцейським затримати зловмисника, який побив та пограбував 89-річного волинянина. Т.в.о. начальника Ковельського відділу поліції Василь Бучинський за особистий внесок у боротьбі зі злочинністю вручив подяки 26-річним жителям міста Ковеля – Горгуну Максиму та Прокопчуку Артему
line ПИТАННЯ ТИЖНЯ