up-arrow
ГОСПОДАРСЬКІ СЕКРЕТИ Архів рубрики

Подбайте про суницю

title
Чимало волинян культивують цю смачну, запашну ягоду, що дозріває раніше за інші. Зараз час подбати про неї

Дмитро БУБЛИК


Якщо ви не встигли зробити це з осені, прочистіть плантацію від старого і пошкодженого листя, квітконосів, засохлих ягід. Саме вони є джерелом сірої гнилі та різних шкідників.

Ретельно обстежте грядки, «поранену» зелень разом із лялечками й відкладеними яйцями зріжте та спаліть.

Дуже небезпечні малинно-суничний довгоносик, суничний листоїд і різні пильщики або трачі. Вони з’являються в період оголення бутонів, коли температура поверхні ґрунту становить 12 — 13 градусів тепла. Шкідники вигризають або повністю з’їдають молоде листя, яке буріє і всихає.
Тому ретельно обстежте грядки, «поранену» зелень разом із лялечками й відкладеними яйцями зріжте та спаліть. Обробіть рослини перед цвітінням карбофосом. Можна використати 10–відсоткову емульсію або 10–відсотковий порошок. Останній треба замочити з розрахунку 75 г на 10 л води. Застосовувати нітрофен не рекомендують, хоч іноді й вдаються до цього препарату.
Є призабутий рецепт підживлення суниць. До добрив додайте трохи звичайної марганцівки. І теоретики, і практики засвідчують: окрім підвищення врожаю, ягоди будуть більшими та солодшими.

 

ІНШІ МАТЕРІАЛИ РУБРИКИ
Ви вже здогадалися, що за гостя буде на нашій редакційній кухні? Так-так, ота головата, білувата, до борщу хорошувата… КАПУСТА. А вона ж не тільки до борщу хорошувата…
Віталій Климчук плекає саджанці плодових та декоративних культур, але деякі з них за рік приростають лише на кілька міліметрів
Перші два тижні щойно викопана картопля заліковує механічні пошкодження, отримані при збиранні та транспортуванні. При цьому бульби інтенсивно дихають (виділяють тепло і вуглекислий газ). Тому у цей час її треба помістити в добре провітрюване приміщення. Незабаром цей період активного дихання завершується. Продовольчу бараболю витримують у темряві, а насіннєву — при розсіяному світлі
Цей напій із винограду, виготовлений власноруч, не тільки смачний, але й корисний (звісно, якщо його пити в міру). Кожен, хто має виноград, може спробувати зробити його сам. Перш за все зверніть увагу на посуд. Він повинен бути чистий і сухий. Інакше в готовий виріб можуть потрапити грибки і вино буде несмачне
Ця молода, соковита, ніжна свинина значно відрізняється від звичайної. Тому, щоб її отримати, треба ретельніше відбирати молодняк та корми. Для цього підходять поросята, які мають подовжену середню частину, оскільки найцінніший бекон виходить з боків туші
Для його вирощування вибираємо ділянку з родючим вологим легким ґрунтом. Головки повинні бути без механічних пошкоджень, здорові та тверді, без слідів гниття. Безпосередньо перед садінням (не раніше!) головки треба поділити на зубки. Їх садять на віддалі 15 см один від одного, втискаючи в землю на глибину 3—5 см і добре утрамбовуючи ґрунт зверху
Багаті на талановитих людей волинські села. І Тишковичі Іваничівського району – одне з них. Тут що не хата – то майстер!
У лікувальних властивостях вулика–лежанки пасічника Віктора Кузіна вже не раз переконувались односельчани
Лучани програють вдруге поспіль
line ПИТАННЯ ТИЖНЯ