up-arrow
ГОСПОДАРСЬКІ СЕКРЕТИ Архів рубрики

Парник не завадить на кожному городі

title
Справедливо підмічено: кожному овочеві — свій час. Але ж так хочеться, щоб він прийшов трохи раніше. І це можна пришвидшити, якщо виростити зелень чи овочі у парнику

Ігор ВИЖОВЕЦЬ

Для цього збийте каркас і накрийте поліетиленовою плівкою — матимете найпростіший парник. Його можна використати принаймні двічі за сезон. Вже нині (залежно від погоди) підготуйте грядки, злегка притрусіть торфом або перегноєм, висійте ранню зелень: салат, шпинат, редиску, салатну капусту, кріп, цибулю. Кріп і шпинат зростають повільно, тому попередньо їхнє насіння кілька днів тримають у воді. Редиска не любить високих температур і часто жене листя, а не коренеплоди. Частіше провітрюйте тепличку, піднімаючи плівку з підвітряного боку.

У теплі дні частіше поливайте огірки: вони полюбляють «паритися в лазні».

Із кінця квітня — початку травня основна культура під плівкою — огірки. За 4 — 5 днів до висаджування розсади в ґрунт підживіть її розчином гноївки в суміші з міндобривами. Це потрібно, щоб після висаджування на постійне місце рослини не припинили розвитку. За день до «переселення» розсаду добре полийте. Корені вмочіть у бовтанку з глини і перегною. Огірки погано переносять пікірування. Тому краще сіяти відразу в торфоперегнійні горщечки або дернинки, разом з якими 20 — 25-денну розсаду розміщують в ґрунті парника.
Не економте на площі, посадіть рослини в два ряди на відстані 30 см одна від одної. Не забудьте: плівка захищає ваших плеканців від невеликих заморозків (мінус 2 — 3 градуси). Тому на ніч накидайте зверху на неї рогожки, солом’яні мати, брезент тощо. У теплі дні частіше поливайте огірки: вони полюбляють «паритися в лазні». Через місяць ласуватимете зеленими пухирчастими плодами. Вправні господарі одержують 6 — 10 кг огірків з квадратного метра парника.
с. Гредьки Ковельського району.

 

ІНШІ МАТЕРІАЛИ РУБРИКИ
Тридцятирічний Віктор Бошель самотужки освоїв складні рецептури приготування вишуканих делікатесів і замість здавати молоко переробникам виготовляє з нього багато видів всесвітньо відомих популярних сирів
Для цього є багато способів: механічні, температурні, хімічні. Маєте вирішити, який вам найбільше підходить. Усе залежить від самої фарби, стану дерев’яної поверхні, товщини шару
Настала пора, коли на кухнях стає як ніколи спекотно: запасливі господині невтомно варять-парять-консервують, щоб попри всі кризи було що на стіл поставити й чим рідних подивувати. І хоч на полицях уже тішать око слоїчки зі схожими на сердечка полуницями, дружними вишеньками-черешеньками та помічною смородиною, але ще ховаються під мереживними зеленими парасольками кабачки, щоночі ніжні жовті квіточки перетворюються на фігуристі огірочки, а щодня свої спинки-животики підставляють сонцю помідори та перці
Родина луцького лікаря Володимира Комара на власному обійсті плекає садок, у якому близько 60 яблунь, груш, вишень, черешень
Юлія Фесік (на фото) з Овадного Володимир-Волинського району випікає кулінарні смаколики за новою європейською технологією. Її солодкі фуршетні столи, так звані кенді-бари, замовляють для брейк-кави, на дитячі свята, на весілля та інші урочистості, а цукрові квіти по-англійськи, якими прикрашає солодощі, важко відрізнити від справжніх
Її вважають невибагливою рослиною. Проте іноді вона жовтіє. Чому? Спробуємо розібратися
Аби швидше дозріли помідори на кущах, де вони вже сформувалися, надірвіть корінці, не витягуючи їх із землі
Про таких, як Віктор Цьопич і його сини Віталій та Анатолій із села Замостя Маневицького району, кажуть, що чоловіки мають золоті руки. Адже вся округа знає про їхні оригінальні дерев’яні вироби на будь–які смаки
Цей шкідник, мабуть, основний ворог українського селянина. Адже картоплю вирощують усі. І щороку господар вирішує проблему: як боротися з «колорадами». Звісно, найпростіше застосувати хімію. Коли йдеться про її промислові площі, то інші варіанти й недоступні. Та на невеликих ділянках жуків можна спробувати побороти природними методами, які не пошкодять людині та природі
Заслужений журналіст України Катерина Зубчук знайшла відповіді на ці запитання під час пішої подорожі вздовж русла легендарної річечки
line ПИТАННЯ ТИЖНЯ