up-arrow
ГОСПОДАРСЬКІ СЕКРЕТИ Архів рубрики

Парник не завадить на кожному городі

title
Справедливо підмічено: кожному овочеві — свій час. Але ж так хочеться, щоб він прийшов трохи раніше. І це можна пришвидшити, якщо виростити зелень чи овочі у парнику

Ігор ВИЖОВЕЦЬ

Для цього збийте каркас і накрийте поліетиленовою плівкою — матимете найпростіший парник. Його можна використати принаймні двічі за сезон. Вже нині (залежно від погоди) підготуйте грядки, злегка притрусіть торфом або перегноєм, висійте ранню зелень: салат, шпинат, редиску, салатну капусту, кріп, цибулю. Кріп і шпинат зростають повільно, тому попередньо їхнє насіння кілька днів тримають у воді. Редиска не любить високих температур і часто жене листя, а не коренеплоди. Частіше провітрюйте тепличку, піднімаючи плівку з підвітряного боку.

У теплі дні частіше поливайте огірки: вони полюбляють «паритися в лазні».

Із кінця квітня — початку травня основна культура під плівкою — огірки. За 4 — 5 днів до висаджування розсади в ґрунт підживіть її розчином гноївки в суміші з міндобривами. Це потрібно, щоб після висаджування на постійне місце рослини не припинили розвитку. За день до «переселення» розсаду добре полийте. Корені вмочіть у бовтанку з глини і перегною. Огірки погано переносять пікірування. Тому краще сіяти відразу в торфоперегнійні горщечки або дернинки, разом з якими 20 — 25-денну розсаду розміщують в ґрунті парника.
Не економте на площі, посадіть рослини в два ряди на відстані 30 см одна від одної. Не забудьте: плівка захищає ваших плеканців від невеликих заморозків (мінус 2 — 3 градуси). Тому на ніч накидайте зверху на неї рогожки, солом’яні мати, брезент тощо. У теплі дні частіше поливайте огірки: вони полюбляють «паритися в лазні». Через місяць ласуватимете зеленими пухирчастими плодами. Вправні господарі одержують 6 — 10 кг огірків з квадратного метра парника.
с. Гредьки Ковельського району.

 

ІНШІ МАТЕРІАЛИ РУБРИКИ
Ви вже здогадалися, що за гостя буде на нашій редакційній кухні? Так-так, ота головата, білувата, до борщу хорошувата… КАПУСТА. А вона ж не тільки до борщу хорошувата…
Віталій Климчук плекає саджанці плодових та декоративних культур, але деякі з них за рік приростають лише на кілька міліметрів
Перші два тижні щойно викопана картопля заліковує механічні пошкодження, отримані при збиранні та транспортуванні. При цьому бульби інтенсивно дихають (виділяють тепло і вуглекислий газ). Тому у цей час її треба помістити в добре провітрюване приміщення. Незабаром цей період активного дихання завершується. Продовольчу бараболю витримують у темряві, а насіннєву — при розсіяному світлі
Цей напій із винограду, виготовлений власноруч, не тільки смачний, але й корисний (звісно, якщо його пити в міру). Кожен, хто має виноград, може спробувати зробити його сам. Перш за все зверніть увагу на посуд. Він повинен бути чистий і сухий. Інакше в готовий виріб можуть потрапити грибки і вино буде несмачне
Ця молода, соковита, ніжна свинина значно відрізняється від звичайної. Тому, щоб її отримати, треба ретельніше відбирати молодняк та корми. Для цього підходять поросята, які мають подовжену середню частину, оскільки найцінніший бекон виходить з боків туші
Для його вирощування вибираємо ділянку з родючим вологим легким ґрунтом. Головки повинні бути без механічних пошкоджень, здорові та тверді, без слідів гниття. Безпосередньо перед садінням (не раніше!) головки треба поділити на зубки. Їх садять на віддалі 15 см один від одного, втискаючи в землю на глибину 3—5 см і добре утрамбовуючи ґрунт зверху
Багаті на талановитих людей волинські села. І Тишковичі Іваничівського району – одне з них. Тут що не хата – то майстер!
У лікувальних властивостях вулика–лежанки пасічника Віктора Кузіна вже не раз переконувались односельчани
Лучани програють вдруге поспіль
line ПИТАННЯ ТИЖНЯ