Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Пасхальний сувенір від Анатолія Бойка»

Волинь-нова

«Пасхальний сувенір від Анатолія Бойка»

Сотня творчих робіт майстра-рекордсмена з Володимира-Волинського, якого прозвали волинським Фаберже, представлена у Музеї волинської ікони

 

Сам воював колись, отримав поранення і йому знайомі відчуття неповноцінності та незатребуваності. Колишніх воїнів витягує з темних думок мистецтвом.

Лариса ЗАНЮК
Музей Волинської ікони володіє великою кількістю писанок, найбільшу передав колись покійний митрополит Луцький і Волинський Ніфонт. А володимир-волинський митець Анатолій Бойко у цьому святому місці представив власні ексклюзиви в оригінальних авторських техніках.
На відкритті виставки прес-секретар Волинської єпархії УПЦ Валентин Марчук відзначив, що напередодні Великодня такі роботи нагадують про святу Марію Магдалину, яка провідувала Євангеліє через чудесно перетворене яйце.
Завітали на виставку заступник голови Волинської облради Роман Карпюк, друзі, поціновувачі таланту, студенти та викладачі Волинського училища будівництва та архітектури.
Співробітник музею Ірина Москалюк уважно вивчила роботи Анатолія Бойка та розповіла, що таке поєднання різних технік в одному виробі – надзвичайно важка і делікатна праця, варта захоплення.

Анатолій Бойко закінчив Дубнівське училище декоративно-прикладного мистецтва за фахом різьбяра по дереву, освоїв 17 технік народного мистецтва, які активно застосовує. Але найбільш залюблений у писанкарство. Декоруючи яйця, майстер, замість воску та фарб використовує метал, освоїв техніку кування по яєчній шкаралупі та вирізьблення. Для цього використовує курячі, індичі, качині, гусячі, перепелині та страусині яйця. Як звично, перед роботою яйце видуває, миє, просушує. Обковує міддю, латунню, алюмінієм і сріблом, а потім вирізає все зайве. Ювелірні роботи виконує бор-машиною або алмазним буром. Деякі сувеніри прикрашає бурштином, малахітом, агатом, оксидіаном, бірюзою та яшмою. На виготовлення затрачає від кількох днів до місяця. Ескізів не робить, бо вже на початку роботи бачить результат.

У грудні 2014 р. Анатолій Бойко брав участь у Міжнародному фестивалі художньої творчості людей з обмеженими можливостями «На крилах надії» у приміщенні Верховної Ради і виборов тоді І місце, а в листопаді 2015 року здобув звання рекордсмена-володаря найбільшої колекції експонатів з яєчної шкаралупи, оздобленої металом, що не має аналогів у світі.
Ім'я Анатолія Бойка – у національному реєстрі рекордів України. Його роботи – у приватних колекціях в Англії, США, Японії, Канаді, Іспанії, Польщі, Німеччині. У власній колекції майстра близько трьох сотень експонатів.

– Перше яйце було порцелянове, – розповідає пан Анатолій, – потім дійшов до такої рідкісної техніки, як оброблення шкаралупи яйця сріблом. Це дуже складно, аже щоб тонка, товщиною 0,5 мм, шкаралупа витримала тиск металу 3 мм, треба вирахувати навантаження. Для цього заглибився в тригонометрію, фізику.

– Першими були дряпанки, тоді росписи глинами, віск і писачки – то пізніше, трав'янка, різбленка, – розповідає майстер історію писанки. – Я теж до всього йшов поступово: шкаралупу навчився розтягувати маленьким вантажем. Таким чином роблю спіралі з яйця, розтягуючи протягом місяця. Є така спіраль, яку витягував протягом року з 9-ти до 50 см. У вітринах – яйця-світильники, писанки з іконками, прошиті мідним дротом.

В інших – писанки, дублені корою вільхи й дуба, що збираються до пори розпускання бруньок. Такі кольори тримаються хоч 200 років. Дряпанки з ликами Діви Марії, це, каже Анатолій, одне задоволення творити.

Багато років вивчав історію, і зрозумів, що символіка трипілля, язичництва і православ'я, зображена на писанках, одна й та ж. В кожному яйці зашифровані символи, що потребують пояснення.

Анатолій заохочує талановитих дітей і безкоштовно навчає своєї техніки, проводить майстер-класи по бажанню, навчає через скайп, займається реабілітацією воїнів мистецтвом, адже сам воював колись у Нагорному Карабасі, отримав поранення і йому знайомі відчуття неповноцінності та незатребуваності. Колишніх воїнів витягує з темних думок мистецтвом.

Має мрію знайти послідовників. До речі, двоє його учнів вже отримали звання майстрів. А ще у планах – відкрити студію «Різбленка», якої немає в Україні. Для цього треба приміщення і фінансування. Каже, чув не раз: «У країні війна, а ти зі своїми яйцями!» А першу невеличку майстерню отримав після того, як в «Українському домі» його виставку побачила Марина Порошенко і зробила дзвінок місцевій владі. Тепер у цьому приміщенні на 20 кв. м. ніде вмістити готові роботи, майстерню з іструментами та проводити навчання.

– Ніхто не хоче передавати свої знання, поки має з того зиск, я ж пропоную сам, тільки б відгукнулися спонсори, які можуть надати дітям інструмент і більше приміщення, – каже Анатолій Бойко.

Все так просто! Волинь може мати таку школу, якої немає в Україні. І це варто підтримати.

Telegram Channel