Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Щоб лелеки не обминали хати

Волинь-нова

Щоб лелеки не обминали хати

Для багатьох подружніх пар мрія мати дітей залишається нездійсненною. А причиною цього можуть бути перенесені запальні захворювання внутрішніх жіночих статевих органів (матки, маткових труб, яєчників, тканин, що їх оточують). Про те, як запобігти подібній біді, запитують читачки «Волині-нової» авторитетного фахівця-гінеколога, заслуженого лікаря України, кандидата медичних наук Тетяну Євгенівну ТКАЧУК

— Кілька разів у мене було запалення яєчників. Наскільки це могло вплинути на здатність завагітніти і народити? — запитує Людмила О. з Луцька.
— Є дані, що внаслідок одного епізоду запальних захворювань непліддя розвивається у 13 відсотків жінок, двох — у 36 відсотків, після трьох і більше перенесених запальних процесів – неплідними стає 75 відсотків представниць прекрасної статі репродуктивного віку. Повторні випадки виникнення захворювання у 4 — 6 разів підвищують ризик пошкодження маткових труб. Тому легковажити не можна, потрібно лікуватися.



Хвороба може мати прихований перебіг.



— Які ознаки мають насторожити? Як зрозуміти, що це — запалення?
— Протягом тривалого часу хвороба може мати прихований перебіг і ніяк не проявляється, пізніше виникають періодичні болі внизу живота, з посиленням перед місячними, збої менструального циклу, можливе підвищення температури тіла, патологічні виділення з піхви, свербіж, неприємні відчуття під час статевого акту, порушення сечовипускання, біль у нижніх кінцівках, попереку…
— Що спричиняє запальні захворювання? Я дотримуюсь вимог гігієни, чоловіків, як рукавички, не міняю, а постійно маю проблеми з жіночим здоров'ям, — скаржиться читачка з Любомльського району.
— Сприяє виникненню запальних процесів жіночих внутрішніх статевих органів не тільки наявність великої кількості партнерів чи інтимний зв’язок з чоловіком, що скаче у гречку. Хоча це важлива причина. Однак і надмірна турбота про гігієну, зокрема, спринцювання, що змінюють нормальний склад мікрофлори піхви, теж до добра не приводить. Даються взнаки наявність вогнищ хронічної інфекції, тривале вживання антибактеріальних препаратів, постійні стреси, ендокринні порушення. Але основні причини полягають у постійному підвищенні активності інфекційного агента, що потрапив до жіночого організму, особливо при ослабленому імунітеті.
— Маю анемію (знижений гемоглобін) і постійно страждаю від запалення жіночих органів. Де мені лікуватися? — запитує Олена О. з Ківерців.
— Наявність анемії є характерною особливістю перебігу запального процесу, це поєднання сягає 78,5 відсотка випадків. Більшість пацієнток із такими недугами мають залізодефіцитну анемію, частина — анемію запалення, понад 16 відсотків — обидві форми. Вам необхідно звернутися до гінеколога, котрий проведе комплексне обстеження і дасть рекомендації. Обов’язково виконуйте поради лікаря–гематолога або терапевта, які лікують анемію, їх необхідно попередити про призначення гінеколога.
— Хочеться раз і назавжди позбутися цієї недуги. Як вилікуватися «з гарантією» хоча б на 10 років?
— Лікування має бути комплексним, з обов’язковим урахуванням причин запального процесу. Потрібно виявити збудника хвороби, позбутись хронічних інфекційних вогнищ організму (гайморити, тонзиліти, карієс), корегувати ендокринні порушення. Також слід провести терапію супутніх недуг, особливо сечового міхура, нирок, враховуючи, що часто запальні процеси жіночих статевих органів та сечового міхура поєднуються. Необхідна складова лікування – нормалізація захисних сил організму (імунітету), а також проведення реабілітації, спрямованої на відновлення пошкоджених тканин.
Чекаємо на ваші запитання та пропозиції щодо наступних тем нашого спілкування. Пишіть на електронну адресу [email protected] Тел. 050 670 91 31.


 

Telegram Channel