Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Волиняни обігрівали теплицю з редискою та помідорами… підпільним газопроводом (фото)

Волинь-нова

Волиняни обігрівали теплицю з редискою та помідорами… підпільним газопроводом (фото)

Тепер муситимуть відшкодувати майже мільйон

У середу, 19 квітня працівниками ПАТ «Волиньгаз» виявлено факт безоблікового споживання природного газу мешканцями с. Білин Володимир-Волинського району. Самовільно приєднавшись до системи газопостачання, споживачі несанкціоновано використовували блакитне паливо для обігріву господарських будівель. Нині інформацію про виявлене порушення правоохоронними органами Волині внесено до Журналу єдиного обліку та вирішується питання про відкриття кримінального провадження за фактом крадіжки блакитного палива, повідомляє регіональна газова компанія «Волиньгаз».



Незаконно споживали блакитне паливо для обігріву підсобного цеху та теплиці, площею близько 200 квадратних метрів, у якій вирощувалась редиска та розсада помідорів.



З початку 2017 року ПАТ  «Волиньгаз» посилило роботу щодо виявлення фактів крадіжок блакитного палива, що здійснюються споживачами як за допомогою незаконних «врізок» до газопроводів та несанкціонованих відновлень газоспоживання, так і втручання в роботу лічильників. За допомогою нових методів у роботі із виявлення порушень, уже цього річ товариством встановлено значну кількість фактів  незаконного споживання газу мешканцями області.


Під час відпрацювання населених пунктів, які приєднані до АГРС-Охнівка, спеціалістами газової компанії було встановлено, що група мешканців села Білин самовільно приєднались до газопроводу середнього тиску та облаштувавши прихований підземний газопровід з використанням спеціального газового обладнання, незаконно споживали блакитне паливо для обігріву підсобного цеху та теплиці, площею близько 200 квадратних метрів, у якій вирощувалась редиска та розсада помідорів.


Такий факт безоблікового споживання палива кваліфікується як несанкціонований відбір природного газу з газорозподільних систем (крадіжка газу) за що споживачу проводиться визначення необлікованих об’ємів природного газу та зміни їх режиму нарахування.  За попередніми підрахунками,  сума завданих збитків, яку доведеться відшкодувати порушникам сягає близько мільйона гривень.  


Окрім того, за такі порушення законом передбачено і кримінальну відповідальність за статтею 185 Кримінального кодексу України, що тягне за собою обмеження або позбавлення волі до п’яти років. На сьогодні інформацію про порушення правоохоронцями внесено до Журналу єдиного обліку та вирішується питання про відкриття кримінального провадження за фактом крадіжки блакитного палива.


В свою чергу ПАТ «Волиньгаз» повідомляє про те, що кожен мешканець області може конфіденційно сповістити працівників компанії про відомі йому випадки незаконного використання газу за телефоном (0332)-77-69-30. В разі підтвердження таких фактів, людину, що повідомила про крадіжку і залишила свої контактні дані, очікує фінансова винагорода у розмірі від 10 тисяч гривень.


Довідково: За минулий рік фахівці ПАТ «Волиньгаз» зафіксували майже 100 випадків крадіжок блакитного палива на суму близько 1,5 мільйона гривень. Після виявлення незаконних втручань більшість порушників визнає свою провину і сплачує за самовільний відбір газу передбачені законом штрафні санкції. Якщо ж людина не визнає своєї вини у скоєному та відмовляється компенсовувати заподіяні збитки, питання про їх стягнення вирішується в судовому порядку. При цьому за рішенням суду на користь газорозподільного підприємства, споживач-порушник має також сплатити ще й судові витрати.

Telegram Channel