Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Доступні ліки»: хтось дякує, а хтось нарікає

Волинь-нова

«Доступні ліки»: хтось дякує, а хтось нарікає

Як розповів на прес-конференції начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк, урядова програма із забезпечення хворих на серцево-судинні недуги, цукровий діабет другого типу і бронхіальну астму безкоштовними (або з доплатою) препаратами уже діє в усіх районах і містах Волині

Галина СВІТЛІКОВСЬКА



Як відомо, на програму «Доступні ліки» з держбюджету виділили півмільярда гривень, з них 13 мільйонів 375 тисяч дісталося нашій області. Кошти вже розподілені, розпорядниками їх є 20 центрів первинної медико-санітарної допомоги, де ведуть прийом сімейні лікарі. Для них тепер настала гаряча пора. Люди, почувши, що можна зекономити на ліках, поспішили за рецептами. До черг на прийом нам не звикати, але чимало пацієнтів, на жаль, після кількагодинного очікування залишаються розчарованими.



На програму «Доступні ліки» з держбюджету виділили півмільярда гривень, з них 13 мільйонів 375 тисяч дісталося нашій області. Кошти вже розподілені, розпорядниками їх є 20 центрів первинної медико-санітарної допомоги, де ведуть прийом сімейні лікарі.



— Тих препаратів, які я приймаю, в переліку нема. Пропонують інші. Але чи вони мені підійдуть? А експерименти над здоров’ям можуть дорого коштувати, — сумнівається літня лучанка, вийшовши від лікаря.
На сьогодні у реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, 157 торгових назв. Як пояснив Ігор Ващенюк, пацієнт може отримати безкоштовно необхідний йому препарат (переважно, це ліки українського виробництва), або ж придбати дорожчий, компенсувавши різницю у ціні між ними. Приміром, препарат «Аміодарон» українського виробництва, ціна якого 43 гривні, пацієнт має змогу отримати безплатно. А от словенський препарат «Аміокордин» з аналогічною діючою речовиною можна купити, доплативши 37 гривень.
У переліку нема комбінованих препаратів, але чиновники запевняють, що такий порядок діє і в інших країнах. Українцям стали доступнішими генерики (дешеві аналоги), а оригінальні імпортні ліки доведеться, як і раніше, купувати за повну вартість.
— Думаю, що з липня до участі в програмі «Доступні ліки» долучиться більше виробників, фармацевтичних компаній, продукція яких значно розширить реєстр. До речі, у Польщі теж починали з невеликого списку препаратів, а тепер уже в ньому 20 відсотків оригінальних ліків, — з оптимізмом оцінює ситуацію директор ДВТП «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк.
Аптеки цього підприємства, як і ще однієї найбільшої мережі — «Волиньфарм», активно включилися у реалізацію урядової програми. Вказівник «Доступні ліки» уже можна побачити на вітринах 32 закладів «Волиньфармпостачу», а всього в області понад 60 аптек уклали договори з центрами первинної медико-санітарної допомоги. До речі, справа це добровільна, змушувати фармацевтів торгувати безкоштовними ліками не планують. Та й забезпечити необхідний асортимент невеликим фірмам не під силу. Навіть в аптеках ДВТП «Волиньфармпостач» зі 157 торгових назв реєстру реально зараз є на прилавках трохи більш як 90 лікарських засобів.
— Після інфаркту ще не оклигала, пішла з рецептом до аптеки, куди послала лікар, — кажуть, нема цих таблеток. Я — у сусідню, а там договору ще не підписали. Не знаю, чи ще кудись бігти, чи дати спокій, — зателефонувала до редакції знервована лучанка.
Назви аптечних закладів, з якими уклали угоди центри первинної медико-санітарної допомоги, можна знайти на сайті управління охорони здоров’я, але далеко не всі волиняни мають доступ до інтернету. Перелік постійно оновлюється. Чиновники запевняють, що вже сьогодні навіть сільські жителі мають змогу отримати медикаменти за програмою «Доступні ліки», хоча на практиці все не так просто. Людям необхідно у кращому випадку щомісяця, а то й частіше, добиратися у райцентри до аптек. Лікарі у поспіху неправильно виписують рецепти, хворим доводиться звертатися повторно.
— Якщо є змога заощадити кілька сотень, то на дорогу 20 гривень не шкода. Ліки для астматиків дорогі, добре, що нарешті про нас згадали, — схвально оцінює ініціативу МОЗ жителька Луцького району, де, до речі, деякі амбулаторії підвозять своїм транспортом пацієнтів до аптек в обласному центрі.
Одне слово, як і будь-яка нова справа, програма впроваджується не без труднощів. Треба сподіватися, з часом нарікань стане менше.


 

Telegram Channel