Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Попри політичну бурю, Артеменко продовжив просувати пропозицію про передачу Криму в оренду

Епізод з мирним планом Артеменко - всього лише невелика частина розслідування у Вашингтоні щодо можливих зв'язків між кампанією Трампа і російською розвідкою

Американське видання Foreign Policy опублікувало матеріал, присвячений скандалу навколо пропозиції українського народного депутата Андрія Артеменка щодо плану врегулювання конфлікту в Україні, який передбачає передачу Криму в оренду Росії на 50 років, пише Тиждень.



Попри політичну бурю, Артеменко все ще намагається просунути свою пропозицію у Вашингтоні і наполягає, що настав час знайти рішення для припинення майже трирічної війни на Донбасі.



Після оприлюднення цієї інформації Артеменка виключили зі складу фракції Радикальної партії, а Генеральна прокуратура України розпочала розслідування з метою встановити, чи є його дипломатична акція, проведена без підтримки Києва, державною зрадою. Попри політичну бурю, Артеменко все ще намагається просунути свою пропозицію у Вашингтоні і наполягає, що настав час знайти рішення для припинення майже трирічної війни на Донбасі, яка забрала більше 10 тисяч життів.


В інтерв'ю Foreign Policy Артеменко заперечував будь-які зв'язки з Кремлем, похвалив перший етап президентства Трампа і відкинув звинувачення Times, заявивши, що його несправедливо втягнули в боротьбу між американським президентом і "ліберальними ЗМІ". Депутат також звинуватив президента України Петра Порошенка в тому, що він незацікавлений у припиненні війни і сказав, що той використовував Росію в ролі цапа-відбувайла, виправдовуючись перед своїми критиками. "Будь-кого, хто має власну думку про Україну, автоматично називають російським шпигуном, - сказав Артеменко. - Але у мене немає ніяких зв'язків з Росією. Ось чому я намагаюся привернути до цього питання адміністрацію Трампа, а не Кремль".


Епізод з мирним планом Артеменко - всього лише невелика частина розслідування у Вашингтоні щодо можливих зв'язків між кампанією Трампа і російською розвідкою про втручання у президентські вибори 2016 року. Але він також символізує іншу лінію політичної боротьби. Після 2014 року, коли революція Майдану повалила проросійського президента Віктора Януковича, Вашингтон грав важливу роль в українській внутрішній політиці, коли визнання і підтримка впливових американських діячів може доленосно позначитися на кар'єрі політика на батьківщині. Важливість цих зв'язків після перемоги Трампа у листопаді 2016 року набула нового, але невизначеного, значення; відсутність ясності в політиці адміністрації щодо Києва було джерелом як занепокоєння, так і нових можливостей для політичної еліти України.



Артеменко використовував зв'язки, щоб призначити зустріч з Майклом Коеном, давнім особистим адвокатом Трампа, що працюють в даний час в Національному комітеті Республіканської партії.



З огляду на те, що ще не всі ключові політичні посади в Держдепі закриті, багато високопоставлених українців шукали обхідні шляхи до адміністрації Трампа, щоб домогтися вирішення питання війни в Україні. Мабуть, саме це і зробив Артеменко, передавши свій неоднозначний план. У липні 2016 року Артеменко їздив в Клівленд на з'їзд Республіканської партії, а у січні був присутній на інавгурації Трампа. Артеменко використовував зв'язки, щоб призначити зустріч з Майклом Коеном, давнім особистим адвокатом Трампа, що працюють в даний час в Національному комітеті Республіканської партії, і передати свій план Майку Флінну, який приблизно три тижні виконував обов'язки радника з питань національної безпеки. Флінн був змушений піти у відставку на початку лютого через інформацію про з'язки з Росією, але, як повідомило видання The Times, Коен сказав, що вручив план в запечатаному конверті "особисто в руки" тепер уже колишньому раднику з питань національної безпеки.


Артеменко підтвердив FP, що діловий партнер Трампа Фелікс Сатер влаштував зустріч з Коеном і деталі плану були передані Флінну, хоча він стверджує, що ніякі фізичні документи під час неформальної зустрічі в Манхеттені не передавались. Кремль заперечував будь-яку поінформованість про план, і Коен відмовився від своїх початкових коментарів, заявивши, що він не передавав план Флінну і не обговорював його ні з ким в Білому домі. Times продовжувала наполягати на своєму. Також Times повідомила, що, зі слів Артеменка, "його план підтримали головні помічники Путіна" і що він "виник з опозиції", яку вирощує в Україні Пол Манафорт, колишній організатор виборчої кампанії Трампа, що працював раніше в Україні політтехнологом. Артеменко сказав FP, що не мав жодних контактів з російськими чиновниками, ніколи не зустрічався і не співпрацював з Манафортом, який заробив мільйони доларів, допомагаючи Януковичу прийти до влади.


Артеменко наполягає, що докладає зусиль для просування плану мирного врегулювання ситуації в України в інтересах країни, але політичні оглядачі розглядають його позаштатну дипломатію як частину зростаючої в Києві хвилі протистояння щодо Порошенка з боку опозиційних сил перед парламентськими і президентськими виборами, запланованими на 2019 рік. Артеменко є критиком Порошенка і заявляє, що має докази корупції українського президента. Крім того, Артеменко стверджує, що запропонував організувати зустріч Трампа з послом України в Вашингтоні Валерієм Чалим під час передвиборної кампанії. Але Чалий відмовився, заявив Артеменко FP, стверджуючи, що український уряд в той час підтримувало демократичного кандидата Хілларі Клінтон. Посольство України відкинуло звинувачення і заявило, що не підтримувала жодного з кандидатів на американських виборах. 



Артеменко, який є вірним союзником колишнього керівника СБУ з високими політичними амбіціями Валентина Наливайченка, встав в один ряд з іншими симпатиками Заходу, популістами на кшталт Тимошенко.



Через розчарування у повільному темпі змін в Україні, рейтинг Порошенка різко падає, дозволяючи конкурентам користуватись цим. Артеменко, який є вірним союзником колишнього керівника СБУ з високими політичними амбіціями Валентина Наливайченка, встав в один ряд з іншими симпатиками Заходу, популістами на кшталт Тимошенко. Вона зробила власний дипломатичний хід 2 лютого, коли зустрілася з Трампом у Вашингтоні ще до його зустрічі або телефонної розмови з Порошенком. Розмова, що мала місце під час Національного молитовного сніданку, була короткою і складався з її спроб отримати запевнення, що адміністрація Трампа "не залишить" Україну і не скасує санкції щодо Росії. Однак ця зустріч показала українцям, що Тимошенко все ще має владу.


Попри негативну реакцію, з якою зіткнувся Артеменко, він все ще оптимістично налаштований щодо своєї пропозиції. Наразі, з його слів, він вже обговорив план з офісом сенатора Огайо Роба Портмана. На батьківщині, в Києві, Артеменко націлився на вибори, заявляючи, що продовжить прагнути до вирішення війни на Донбасі і планує сформувати свою власну політичну партію.


Нагадаємо, український нардеп, що входить до депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка, Андрій Артеменко запропонував Трампу здати Крим в оренду Росії. Наприкінці минулого року Пінчук у статті WSJ запропонував Україні погодитися на низку болісних компромісів заради миру. Зокрема, відкласти повернення Криму, а також погодитися на заморожування конфлікту на Донбасі. Він також запропонував Україні відмовитися у найближчій перспективі від вступу в Європейський союз і забути про членство в НАТО.


В адміністрації Порошенка відповіди на скандальну статтю Пінчука. Позиція АП опублікована під заголовком "Повага до України вкрай важлива для досягнення стабільного миру".

Telegram Channel