Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

Мітинг за легалізацію видобутку бурштину на Рівненщині був… проплаченим?

З вилученням ножів, газових балончиків і затриманням неповнолітнього пройшла акція протесту під стінами Рівненської облдержадміністрації

Валентин СТАВСЬКИЙ


Мітинг за легалізацію видобутку бурштину привернув увагу поліції і журналістів неспроста. Напередодні в інтернеті поширилась інформація про те, що на акцію людей збирають за гроші.



Не на камери і мікрофони деякі учасники повідомили журналістам, що за участь у мітингу їм пообіцяли винагороду від 100 до 400 грн.



На 10-ту годину ранку навпроти приміщення облдержадміністрації зібралось кількасот студентів і школярів. Активісти втім не могли пояснити ні мету зібрання, ні звідки дізнались про акцію. Не на камери і мікрофони деякі учасники повідомили журналістам, що за участь у мітингу їм пообіцяли винагороду від 100 до 400 грн.


Організатор акції Ярослав Гранітний заявив інше: «Ми просто як люди зібралися без організаційних принципів. Збирались разом з друзями, знайомими...»


Спочатку анонсували, що акція буде мирна. Однак поліцейські помітили в одного з хлопців газовий балончик. Молодик не схотів віддавати його «копам». Виявилось, що хлопець - неповнолітній. Поліцейські відвели його і викликали батьків. Крім того поруч на траві поліцейські помітили, що хтось викинув такі ж газові балончики і розкладні ножі. Через кілька хвилин у ще одного мітингувальника знайшли вогнепальну зброю.


Коли пристрасті вляглись, учасники нарешті підійшли до стін адміністрації. Із запізненням на 2 години мітинг на підтримку легалізації бурштину все ж таки розпочався.


Викликали мітингувальники до себе і голову облдержадміністрації. Олексій Муляренко до них не вийшов, але з журналістами поспілкувався, зокрема, пояснив: «Активісти прийшли не за адресою. Їм треба їхати в Київ. Тому що я особисто звертався до Адміністрації Президента і Верховної Ради, користуючись всіма приводами, щоб Верховна Рада повернулась до розгляду проекту відповідного закону, тому що він необхідний як для Рівненщини, Житомирщини, Волині та інших областей, зокрема, так і України в цілому».


Після обіду вимоги мітингувальників дещо змінилися. Вслід за легалізацією видобутку бурштину вони почали вимагати перевиборів Президента і Верховної Ради.

Telegram Channel