Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Місяць на полігоні: і гроші дадуть, і харчуватимуть тричі на день, і горілка від місцевих буде

Волинь-нова

Місяць на полігоні: і гроші дадуть, і харчуватимуть тричі на день, і горілка від місцевих буде

Уже тиждень на Рівненському загальновійськовому полігоні, що поблизу Малої Любаші Костопільського району, триває збір резервістів. Протягом місяця понад тисяча військовозобов’язаних з усієї країни, які вже воювали у зоні АТО, згадуватимуть тактику ведення бою. Після стрільб роз’їдуться по домівках, бо навчають їх на випадок загальної мобілізації, якщо в країні оголосять війну. Це не перші подібні збори резервістів на рівненському полігоні, проте від минулих, стверджують військові, у таборі суттєво змінилися умови. Незмінними залишилися тільки торговці горілкою з навколишніх сіл

Левко ЗАБРІДНИЙ



Військкомати скликали тих, хто був демобілізований після участі у бойових діях на Сході, але залишився приписаним до військових частин. Два тижні резервісти матимуть теоретичні заняття в навчальних підрозділах, а потім ще півмісяця триватиме бойова підготовка. Закінчаться збори бригадно-тактичними навчаннями зі стрільбами.



Селяни, що торгували горілкою, як розповідають, змогли добре заробити, вистачило навіть на будівництво хат.



— Це наш золотий фонд, — трохи з пафосом говорить прес-секретар ОК «Захід» Анатолій Прошин. — Якщо буде загальна мобілізація, їх у першу чергу призиватимуть. На зборах військовозобов’язані згадуватимуть майстерність та вчитимуться новому. З досвіду минулого року, коли були подібні збори, скажу, що резервісти ними дуже задоволені. По-перше, для них це можливість зустрітися з побратимами, з якими пройшли війну. По-друге, базовий табір на Рівненському полігоні нині має найкращі умови для солдатів. Ліпших я не бачив ніде. Тут в усіх наметах є буржуйки, нари, сухо, усі під’єднані до стаціонарної електромережі. Військовикам видадуть подушки, спальні мішки, є пересувна пральна станція, де в машинках можна випрати форму, є дві лазні — стаціонарна та польова, якою користуватимуться, як потепліє. В обох, а також в умивальниках — гаряча вода. До речі, вона не привозна, а з артезіанських свердловин, тобто з її постачанням не буде жодних проблем. Також буде розгорнуто п’ять пунктів харчування, в яких тричі на день видаватимуть гарячі страви. Туалети теж уже краще зроблені — є окремо для жінок, бо вони також приїдуть на навчання, і для чоловіків. Вбиральні винесені за межі наметового містечка відповідно до санітарних норм.
Попри це торговці спиртним нікуди не зникли. Нагадаємо, алкоголізм серед мобілізованих на Рівненському полігоні на початку війни був чималою проблемою, декілька чоловіків навіть померли. Натомість селяни, що торгували горілкою, як розповідають, змогли добре заробити, вистачило навіть на будівництво хат.
Болюче питання, — додає пан Прошин. — Порівняно з 2014—2015 роками зараз ситуація краща, бо контрактники більш дисципліновані. Але коли з’їдеться понад тисяча осіб, будемо всіма силами перекривати доступ алкоголю на полігон. Втім, це не лише наша проблема, має реагувати поліція та місцева влада.


 

Telegram Channel