Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Луцьким «Янголятам» аплодувала Туреччина

Волинь-нова

Луцьким «Янголятам» аплодувала Туреччина

Група дітей-аутистів побувала на міжнародному фестивалі «ANCA» у місті Аланья. Про це повідомили під час прес-конференції, що відбулася в обласному центрі Волині

Євгенія СОМОВА



Начальник управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради Ліна Галан ознайомила присутніх з історією фестивалю, яким опікується фонд «ANCA», що сприяє інтеграції у суспільство людей із розладами аутичного спектру. Він був створений сімейною парою з Канади, яка мала такі ж проблеми. Перший фестиваль аутистів відбувся у Ванкувері 2010 року. У цьогорічному, що проходив у місті Аланья (Туреччина), взяли участь понад 300 «дітей дощу» (так називають аутистів) з усіх країн світу. Серед них і вихованці громадської організації «Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру «Янголята». Вони були єдиними з України, кого запросили на фестиваль.



Під час фестивалю було багато щемливих моментів, а коли наші діти заспівали Гімн України, їм аплодували всі присутні.



Зазначу, що дійство відбувалося з 21 по 23 квітня, а 24 — 26 квітня проходили конференції, майстер-класи, проводилася гурткова та індивідуальна робота з особливими дітьми. Як розповіла голова правління ГО «Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру «Янголята» Юлія Поліщук, організація подала заявку на участь у відбірковому турі до оргкомітету й отримала запрошення. Волиняни запропонували організаторам заходу оркестр «Веселковий передзвін» та міні-виставу «Каструлька Анатоля», яка розкриває сутність дітей-аутистів і пропонує суспільству прийняти їх такими, якими вони є, а також танцювальний перфоменс «Кришталевий вальс». Їхні таланти були високо оцінені. За «Кришталевий вальс» маленькі лучани отримали іменні відзнаки, а за участь у спортивному марафоні й командній естафеті — медалі та кубок.
Під час прес-конференції діти і батьки поділилися враженнями від поїздки.
— Я гордий, що представляв Луцьк і Україну на Міжнародному фестивалі у Туреччині, — зазначив один із учасників дійства Антон Цьось, — танцював «Кришталевий вальс». Хлопчик разом із татом брав участь й у спортивних змаганнях. Вони були першими у марафоні (у загальному командному заліку лучани зайняли 3-є місце).
— Емоції, які відчули ми і наші діти, неможливо передати, — зазначив тато Антона Микола. — Ми із сином брали участь у спортивному марафоні, бігли з українським прапором, а всі довкола кричали нам «Браво!»
За словами начальника управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Луцької міськради Ліни Галан, під час фестивалю було багато щемливих моментів, а коли наші діти заспівали Гімн України, їм аплодували всі присутні. Як зазначила керівник ГО «Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру «Янголята» Юлія Поліщук, поїздка до Туреччини відбулася завдяки сприянню міської ради та виконувача обов'язків її голови Ігоря Поліщука.
— Радий, що діти з особливими потребами змогли поїхати на фестиваль і повернулися з перемогою, — сказав посадовець, дякуючи маленьким артистам і спортсменам, батькам та педагогам за участь у заході. — Наш обов'язок — допомагати їм інтегруватися у суспільство. І в майбутньому будемо віднаходити ресурси для підтримки громадських організацій, які займаються такими дітками. Задоволені батьки та щасливі усмішки дітей — це найкраща подяка нам.
Щиро дякуючи владі та виконувачу обов’язків луцького міського голови Ігорю Поліщуку за фінансову підтримку поїздки, очільник громадської організації Юлія Поліщук вручила йому Подяку і значок Почесного члена «Спілки батьків інвалідів з розладами аутичного спектру «Янголята».


 

Telegram Channel