Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Сільський футбольний турнір у Тагачині збирає більше команд, аніж районні змагання (фото, відео)

Волинь-нова

Сільський футбольний турнір у Тагачині збирає більше команд, аніж районні змагання (фото, відео)

Навіть на голому ентузіазмі можна започаткувати достойні традиції. Щороку 9 травня це власним прикладом доводить житель села Тагачин Турійського району Микола Яворський, який уже восьмий рік поспіль за підтримки своєї великої родини організовує у селі видовищні змагання з копанки. І на правах організатора пан Микола сміливо назвав їх «Кубком братів Яворських». Ще б пак: усі п’ятеро синів із цієї сім’ї є палкими любителями «гри мільйонів»

Інна ПІЛЮК


Тагачинські змагання за ці роки стали справжньою візитівкою села, і якщо спочатку в них брали участь команди тих сіл, з якими об’єднані в одну сільську раду (а це Клюськ, Гаруша, Волиця і власне Тагачин), то згодом до них долучилися Селець, Соловичі і навіть Перковичі сусіднього Ковельського району. Бували роки, що турніри районного рівня збирали п’ять команд, а «Яворські» змагання — аж вісім!



« У свої 67 років пан Микола, який все життя пропрацював викладачем історії в Нововолинському електромеханічному коледжі, завжди на полі, коли грає рідна тагачинська команда.»



Микола Олександрович не ставить жодних вікових обмежень для футболістів. Тому нерідко в одній команді грають батько і син. А старше покоління організатор навіть заохочує таким правилом: якщо обидві команди набирають однакову кількість очок, перемогу віддадуть тій, яка має більший сумарний вік. І приклад цього — у свої 67 років пан Микола, який все життя пропрацював викладачем історії в Нововолинському електромеханічному коледжі, завжди на полі, як грає рідна тагачинська команда. Коли ж змагаються суперники — стає арбітром. У цій справі його незмінними помічниками є Леонід Гаврилюк, який прославився на всю область після того, як випередив народного депутата Ігоря Гузя та голову обласної ради Ігоря Палицю під час запливу на Згоранському озері, а ще Павло Лозовицький та Сергій Гусак.
Щороку намагається не пропускати змагань і молодший на рік брат Миколи Олександровича Андрій. Хоч він і живе в сусідній Білорусі, на час турніру відкладає усі справи і їде на рідну Волинь. За власний кошт замовляє у спеціалізованих магазинах медалі, грамоти, і вже навіть білоруські продавці знають, що такому постійному клієнту обов’язково треба піти назустріч і відшукати до медалей синьо–жовті стрічки, бо ж він повезе їх в Україну.
Все складніше приїжджати на турнір найменшому із Яворських — Аркадію. Окупація Криму ускладнила шлях, але не пригасила інтерес до сільського спорту. Він, як і раніше, забезпечує змагання головним призом — кубком, а також часто дарує футбольні м’ячі для місцевої школи.
Був щиро здивований рівнем змагань ще один із Яворських — Володимир, який тепер живе на дві країни: Канаду та Казахстан. Але навіть серед таких далеких доріг він знаходив час, аби побачити, який він — турнір ентузіастів і самовідданих спортсменів–аматорів. А от найстаршому брату Леоніду пощастило. Він живе у Тагачині і завжди спостерігає за футбольними баталіями.
Сільські змагання збирають чимало глядачів, серед яких є навіть дошкільнята. Діти малюють плакати на підтримку команд, підбадьорюють вигуками, навіть дають поради гравцям. І незважаючи на незвично холодну травневу погоду, не розходяться додому, допоки переможцям не вручили кубок.
Цьогоріч фортуна була прихильною до футболістів із Сільця. Швидкі, зіграні, вони отримали беззаперечну перемогу. Другими фінішували спортсмени з Тагачина, а замкнули трійку призерів футболісти збірної Гаруша — Волиця. «Золоті» призери отримали в нагороду кубок, а всіх фіналістів змагань відзначили медалями, дипломами та грамотами відповідних ступенів і грошовими винагородами. Останніми вже кілька років гравців забезпечує депутат обласної ради Роман Микитюк.



Відеосюжет зі змагань.



Атакують майбутні чемпіони — козаки із Сельця.



«Якщо два колективи наберуть однакову кількість очок, то перемога буде присуджена «старикам».



Микола Яворський зробив змагання настільки популярними, що поборотися за родинний кубок — честь для сільських спортсменів.


 

Telegram Channel