Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Під Волинською ОДА страйкують священики (фото- та відеорепортаж)

Волинь-нова

Під Волинською ОДА страйкують священики (фото- та відеорепортаж)

Сьогодні під стінами Волинської обласної державної адміністрації можна було побачити протестувальників

Олександр ДУРМАНЕНКО


Однак замість звичних молодих та не дуже людей в різностроях, часом з плакатами й прапорами, а іноді з автомобільними шинами, висловлювати своє невдоволення вийшли представники УПЦ МП та їх віряни. Власне, така акція організовувалась, за повідомленням на офіційному сайті Волинської єпархії УПЦ МП, як «...молебень за мир в Україні та молитовне стояння проти прийняття скандальних антицерковних законопроектів...», яке призначення на сьогодні.




Риторичним видається запитання – а чи взагалі можна говорити про самостійність і свободу церкви, яка керується з Москви?



Нагадаємо, що суперечка виникла через розгляд Верховною Радою України проектів двох законів, які стосуються врегулювання певних релігійних питань, що загострилися в контексті російської агресії. Так, документ під номером 4128 має повну назву «Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (щодо зміни релігійними громадами підлеглості)», а 4511 – «Проект Закону про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором».



Звичайно, можна зрозуміти занепокоєння, насамперед представників УПЦ МП, адже важко одразу назвати якусь іншу релігійну організацію, яка б керувалась з території країни, визнаної ВРУ агресором. Адже, якщо законопроект 4128 лише чітко прописує можливість зміни підлеглості (говорячи простою мовою, перехід з під порядкування однієї патріархії до іншої), голосуванням простої більшості усіх членів громади, то із законопроектом 4511 не все так просто. Ряд статей цього документу прямо вказує на обмеження свободи дій релігійної організації, аж до необхідності погоджувати запрошення релігійних діячів з інших країн через спеціальні органи. Однак риторичним видається запитання – а чи взагалі можна говорити про самостійність і свободу церкви, яка керується з Москви? Водночас не можна забувати й про неоднозначні висловлювання та дії деяких представників УПЦ МП, що прямо стосувались і стосуються підтримки загарбницької політики Російської Федерації, а прийняття такого закону дозволить, врешті-решт, покласти цьому край.



Отже, на разі питання є відкритим і залишається лише сподіватись на чітку політичну волю Верховної Ради та усвідомлення церквою і владою того факту, що їх повинне об’єднати бажання бачити Україну мирною та незалежною.






Фото Олександра ДУРМАНЕНКА, відео Олександра ПІЛЮКА.

Telegram Channel