Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У Луцькому районі свою «професійну майстерність» демонстрували мисливські собаки з усієї України

Волинь-нова

У Луцькому районі свою «професійну майстерність» демонстрували мисливські собаки з усієї України

3-14 травня у малому вольєрі, що поблизу с. Усичі Луцького р-ну, відбулися два обласні заходи – змагання лайок та мисливських собак всіх порід по підсадному борсуку, присвячені мисливцями пам’яті експерта-житомирянина Сергія Вербила, який нещодавно загинув в автокатастрофі. Згадані заходи були іменовані «Меморіал Сергій Вербила».

Сергій ЦЮРИЦЬ, прес-служба Волинського ОУЛМГ


Сергій Дмитрович неодноразово бував на Волині, здійснював суддівство різних змагань та випробувань, був експертом обласної виставки 2016 року. Був відомим експертом серед шанувальників мисливських собак. Він мав здійснювати суддівство і цих змагань по підсадному борсуку на Волині. Його авторитет серед мисливців України був беззаперечним.



Змагання лайок та мисливських собак всіх порід по підсадному борсуку, присвячені мисливцями пам’яті експерта-житомирянина Сергія Вербила



Тож голова Волинського обласного відокремленого підрозділу Федерації мисливського собаківництва України та обласного підрозділу Кінологічної спілки України Ігор Жмурко звернувся до Голови правління ФМСУ Марини Кривоносової з проханням дозволити провести ці заходи у пам’ять про видатного українського експерта.
Організатором змагань став  Волинський обласний відокремлений підрозділ ФМСУ. Його голова Ігор Жмурко, вітаючи учасників змагань, повідомив, що благодійні внески від участі у цих змаганнях буде перераховано Валентині Вербило – дружині Сергія Дмитровича, пом’янути якого у такий спосіб зібралися мисливці…
До суддівської команди було запрошено колегу Сергія Дмитровича зі Львова – експерта І категорії Володимира Красильникова та експерта Національної категорії лучанина Віктора Дрокіна. Стажером змагань став мисливець із досвідом та собаківник – ковельчанин Володимир Черняк.
Першого дня змагалися лайки. У двобоях з борсуками взяло участь 39 «чотирилапих мисливців» із Волинської, Львівської і та Рівненської областей. Їх почергово випробовували на «професійність» п’ятеро «малих ведмедів», як іще називають борсуків. На випробування зібралася «собача еліта» західного регіону України. За результатами випробувань, 25 лайок отримали дипломи, з них 3 дипломи – І ступеня. При цьому демонстрування майстерності лайок були щоразу іншими за тактикою, перебігом і гостротою. Декотрі закінчувались блискавичною перемогою «чотирилапих мисливців», інші – відступом. Експерти для уточнення голосових якостей та сміливості, бувало, призначали додаткові тести… Від автора цих рядків не сховався високий суддівський професіоналізм, скрупульозність та інтерес, головне ж, чесний і рівний підхід до оцінки усіх  учасників, не зважаючи на статуси їх власників.
Переможцями обласних змагань серед лайок стали західно-сибірські лайки, які завоювали всі три призові місця. Золото виграла лайка на кличку Барса Василя Лесика із м. Радехів Львівської обл. Пес цієї ж породи, на кличку Шатл, іншого радехівця, Любомира Скопика, повіз на Львівщину срібло і лише собака на кличку Волчан ковельчанина Василя Дикуна приніс бронзу волинянам. Щоправда, у Волчана був перелом ноги, ще й зараз він дається взнаки, та його виступ захоплено коментували і експерти, і мисливці. Анатолій Кондратюк – відповідальний за породу лайок в обласному підрозділі ФМСУ, з вольєра якого і вийшла ця успішна собака, також не приховував свого задоволення: Волчан ще матиме спадкоємців-чемпіонів.
У неділю відбулися змагання по підсадному борсуку серед мисливських собак інших мисливських порід. Участь приймало 15 собак різних порід. Цього дня у змаганнях брали участь такі породи мисливських собак, як німецькі жорстко-шерстні  лягаві (дратхаари), німецькі мисливські тер’єри (ягдтер’єри).
Фаворитами обласних змагань по підсадному борсуку серед мисливських собак інших мисливських порід були ягдтер’єри. Німецький мисливський тер’єр Твістер, шачанина Ігоря Жмурка, став «Польовим чемпіоном», пес на кличку Аркан лучанина Сергія Стасюка виграв срібло, а бронзу здобув ягд на кличку Чіго Ігоря Жмурка, власника міжнародного розплідника «Schwarze Rand» («Чорне узлісся»).
– Я серед друзів, – зазначив, вручаючи нагороди, експерт Володимир Красильников. – У вас, на Волині, прекрасні собаки, чудові мисливці, гарний вольєр. Я задоволений результатами виступів. Давно не вручав стільки дипломів водночас. Ці змагання дозволяють підтримувати добру форму собак, а й самим бути у тонусі. Головне ж, вони матимуть вплив на подальшу успішну племінну роботу.
Експерт національної категорії Віктор Дрокін додав: «У нас дуже високий відсоток робочих собак. Сьогодні ми побачили понад 70 відсотків висококласних мисливських собак…».


Telegram Channel