Курси НБУ $ 39.00 € 42.16

Знаходити роботу, а не утримувати безробітних

Таке завдання поставив службі зайнятості прем‘єр-міністр України Володимир Гройсман. Над його втіленням у життя успішно працює Волинський обласний центр зайнятості

15 травня минуло сто днів, як його очолив Роман Романюк. З перших днів перебування на посаді він визначив для себе і команди три першочергові напрями: працювати над збільшенням кількості вакансій, аби безробітний мав можливість вибору; проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед вимушено переміщених осіб, демобілізованих військовослужбовців, учасників АТО та членів їхніх родин, щодо послуг державної служби зайнятості, активізації сприяння трудової адаптації та їх зайнятості; організовувати громадські роботи, адже це взаємовигідна співпраця і для служби зайнятості, і для громади, і для безробітного.



Протягом січня—квітня 2017 року пройшли професійне навчання на замовлення підприємств області для подальшого працевлаштування 1 055 безробітних.



Протягом ста днів новий керівник працював, аби зберегти позитивні тенденції в роботі служби і поліпшити досягнення. У результаті чисельність незайнятих громадян, які звернулися до служби зайнятості області, порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилася на 17,8% і станом на 1 травня становить 10837 осіб; розширилася база вакансій (порівняно з минулим роком їх кількість зросла на 1 945 одиниць). На 1 травня їх налічувалося 2 409, що на 824 (34%) більше, ніж у цей час минулого року.


За сприяння обласного центру зайнятості знайшли роботу 7 213 осіб, що на 1,3 відсотка більше, ніж минулоріч; скоротилася середня тривалість терміну безробіття з 138 днів до 125 у цьогоріч; на новостворені робочі місця, за які роботодавець отримав компенсацію єдиного внеску, працевлаштовано 229 осіб. Водночас зменшилося навантаження на одну вакансію (якщо торік на одне місце претендувало 12 чоловік, то нині — 9). Протягом січня—квітня 2017 року пройшли професійне навчання на замовлення підприємств області для подальшого працевлаштування 1 055 безробітних.


Своїм головним досягненням Романюк вважає удосконалення співпраці з об’єднаними територіальними громадами щодо впровадження політики зайнятості; активізацію організації громадських та інших робіт тимчасового характеру; створення консультпункту Луцького міського центру зайнятості у департаменті соціальної політики міста та віддаленого робочого місця для фахівця Ковельського міськрайонного центру зайнятості у Голобському ЦНАПі;  відкриття Центру розвитку кар’єри для студентської молоді Волинського коледжу Національного університету харчових технологій.


Зазначимо, що за час перебування на посаді Роману Романюку вдалося добитися ширшого застосовування у центрах зайнятості інноваційних форм роботи, які сприяють швидкому пошуку вакансій. Фахівці центрів зайнятості безплатно допомагають безробітним записувати відеорезюме, проводити онлайн-співбесіди з роботодавцями.

Telegram Channel