Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Це вже не кордон, а лінія фронту»

Волинь-нова

«Це вже не кордон, а лінія фронту»

Чи треба Україні вводити візовий режим із Росією?


Олександр СКІПАЛЬСЬКИЙ, 


генерал-лейтенант, екс-заступник голови СБУ (м. Київ):
– Із Росією, яка анексувала Крим, окупувала частину української території і веде проти нас бойові дії під прикриттям гібридної війни та сепаратизму, треба не тільки запровадити візовий режим, а й розірвати дипломатичні стосунки. В Україні російські спецслужби проводять велику роботу, тож візи дадуть змогу посилити контррозвідувальний режим. Зрештою треба пам’ятати, що Росія – це країна, яка хоче знищити нашу незалежність, тому будь-яка поїздка туди – це збільшення російських доходів, які підуть на кулі для вбивства наших дітей та онуків.



Треба пам’ятати, що Росія – це країна, яка хоче знищити нашу незалежність, тому будь-яка поїздка туди – це збільшення російських доходів, які підуть на кулі для вбивства наших дітей та онуків.




Ірина КОНСТАНКЕВИЧ,
народний депутат України (м. Луцьк):
– Ціна життя і комфорту. Саме у цій площині я бачу питання про введення візового режиму з Росією. Так, ми свідомі того, що тисячі українців-заробітчан тяжко наймитують, багато родин розділені кордоном. Але це вже не кордон, а фронт, лінія вогню. І ми повинні розуміти, що війна диктує свої вимоги. Війна має свої закони. І з поваги до тих, хто гине на Сході, віддає своє життя, бо «общеє добро в упадку», вважаю, що питання ціни життя країни і людини не співмірне з питанням про ціну комфорту.



Анатолій НЕСТЕРУК,
учасник бойових дій, боєць 51-ї окремої механізованої бригади (с. Цир Любешівського району):
– Візовий режим потрібно було вводити, як тільки розпочалася війна й російські війська окупували частину нашої території. Чому цього не зробили? То хоча б зараз необхідно встановити жорсткий пропускний бар’єр від країни-агресора. Це ж не секрет, що наш кордон вільно перетинають під виглядом мирних жителів їхні військові спеціалісти, диверсанти та інші прихильники «руского міра».


 



Микола ВЕЛЬМА,
заслужений журналіст України, головний редактор газети «Вісті Ковельщини»
(м. Ковель):
– Питання, звісно, складне. Але якщо ми вже йдемо на більш рішучі, радикальні кроки, і проголошуємо Росію агресором, то треба вводити візи. Ми повинні себе захищати у всіх напрямках, а не тільки в зоні АТО. При цьому мати на увазі, що багато українців працює на заробітках у Росії, тому рішення повинно бути дуже продуманим.


 


 



Ігор ЛАПІН,
народний депутат (м. Луцьк):
– Як автор законопроекту про введення візового режиму з Росією, я хочу нагадати, що ще у 2014 році РНБО прийняла рішення про запровадження віз із цією державою. З того часу ситуація не покращилась, а тільки погіршилась. Рішення РНБО мало б виконувати наше Міністерство закордонних справ, але оскільки міністр Клімкін цього не робить, парламент повинен їх підштовхнути. Цим рішенням ми захистимо наших громадян, адже якщо Росія відкриває візу українцеві, то автоматично підтверджує, що він не агент чи розвідник, а отже його не запроторять за грати. По-друге, після отримання безвізового режиму з Євросоюзом Україна не повинна бути перевалочною базою для громадян Росії, в тому числі різних екстремістів, на їхньому шляху до Європи. І найголовніший момент – безпековий. Ми матимемо додатковий фільтр від тих російських терористів, які спокійно можуть дістатися в тил до наших хлопців, що стоять на передовій.


 



Наталія СУМСЬКА,
народна артистка України (м. Київ):
– Зважаючи на те, що відбувається між Росією та Україною, а вже четвертий рік іде війна, яку припудрюють і прикрашають, було би логічно, якби існувала чіткіша диференціація осіб, які в’їжджають у країну, і запроваджувалися певні дозволи. У нашій непростій ситуації, думаю, це матиме велике значення. Може тоді би в Україну не приїжджало стільки небажаних гостей, сумнівних суб’єктів. Не думаю, що введення віз стане для людей такою вже смертельною проблемою. Жили ж ми в умовах візового режиму з іншими країнами, і нічого. Тим більше, йдеться про державу, яка зараз є чи не найбільш небезпечною в світі.


 



Василь НЕЧАЙ,
різьбяр по дереву, понад 15 років був на заробітках у Росії (с. Малеве Демидівського району Рівненської області):
– Після Революції гідності я в Росію вже не їжджу. Це народ, який вважає себе месією-рятівником людства і намагається навчити правильно жити весь світ, а самі не можуть навести порядку на власній величезній території. Якщо ми направду зібралися у Європу, то давно потрібно було вводити візовий режим із Кремлем, бо триває війна і гинуть наші українці – від російської зброї та їхніх найманців.


 



Василь САЛИВОНЧИК,
сільський голова (с. Щитинь Любешівського району):
– Думаю, під час війни потрібно запроваджувати візовий режим із Росією, а в мирний час – ні. Не секрет, що чимало жителів віддалених волинських сіл їздять туди на заробітки. Не від доброго життя наші співвітчизники прямують за кордон. Це соціальна проблема, яка вже десятки років не вирішується в Україні. Де чоловікові на Поліссі, який має сім’ю і хоче збудувати будинок чи вивчити дітей, заробити гроші? У нас роботи немає й жодних перспектив також.


 



Олена ЧЕРЕНКОВА,
голова громадської організації «Переселенці Криму і Донбасу» (м. Луцьк):
– Для мене це питання дуже болюче, оскільки у Санкт-Петербурзі вже 29 років живе моя рідна сестра. Та і я, зрештою, цілих 10 літ працювала в цьому місті в історичному журналі. Як кореспондент видання на початку 2000-х вирушила звідти до Франції, але в Петербурзі залишилася частинка мого серця. Раніше я часто їздила туди на білі ночі, гостювала у сестри та її чоловіка-професора. Це інтелігентні люди, які розуміють, що трапилося з Росією, і не підтримують цього. Але вони не можуть вийти протестувати, бо елементарно бояться. Мені здається, дипломати мають дуже ретельно попрацювати над питанням введення візового режиму. Інакше ми втратимо людей, які розуміють нас, і які би хотіли зберегти відносини.


 



Віктор САПОЖНІКОВ,
нововолинський міський голова (м. Нововолинськ):
– Мабуть, так, якщо говорити від імені пересічного громадянина України. Адже ми перебуваємо у стані війни, і все в державі повинно робитися з огляду на цю серйозну складну обставину. Якщо ж брати до уваги економічну складову, то тут мають своє слово сказати експерти й аналітики. Та в будь-якому випадку до такого рішення треба підходити дуже зважено й продумано, з урахуванням усіх моментів.


 


 



Ярослав КАУЗА,
заступник директора ПП «Універсам», екс-директор ПП «Європацукор» (м. Володимир-Волинський):
– Як на мене, то потрібно всі візи ліквідувати. Людина повинна бути вільною у своєму виборі потрапити в будь-яку країну. Якщо ж брати до уваги те, які в нас склалися відносини з Росією, то, вважаю, що введення візового режиму аж ніяк не допоможе покращити ситуацію у стосунках, а навпаки — її ускладнить.


 


 



Віталій СОБКО, протоієрей, голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії
УПЦ КП (м. Луцьк):
– На мою думку, і візовий режим, і всі інші заходи, які нас віддаляють від країни-агресора, обов'язково потрібно запроваджувати. Важливим кроком є нещодавно виданий Президентом указ про блокування російських соцмереж. Нехай це зроблено частково, але в нашій країні все-таки є певний відсоток законослухняних громадян. Навіть знаючи, що можна обійти заборону, вони цього не роблять, а закривають свої сторінки у соціальних мережах. Візовий режим із Російською Федерацією в першу чергу слугуватиме перешкодою для українців, які бажають їхати в країну, що веде проти нас війну, чи на заробітки, чи з інших причин. Вважаю, поки ця держава агресивно налаштована, потрібно обмежувати вільний в'їзд на її територію. Жалкую, що це питання не було вирішене, коли ще Україна не понесла таких втрат.


 



Юрій ВІСЛОБОКОВ,
керівник народного аматорського хору працівників культури «Любисток» (м. Володимир-Волинський):
– Скільки українців працює зараз у Росії? Більше мільйона. Введення візового режиму вдарить у першу чергу по них. Вони змушені будуть повертатися додому і, якщо захочуть продовжувати працювати, йти до консульств, щоб отримати візи. Створюватимуться величезні черги. Крім того, родичам із Росії складно буде приїхати в Україну. У мене, наприклад, у Тамбові й Москві живуть рідні. Крім того, Росія теж може ввести візи. Вони створять труднощі нашим людям, які їдуть на заробітки не від хорошого життя. Мій сусід працює в Сибіру на газових розробках. Робота нелегка, але заробляє непогані гроші. Де він отримає такі в Україні? Питання про введення візового режиму дуже болюче. Не треба політикам приймати рішення на емоціях, не прорахувавши всі плюси і мінуси для народу.


 



Ірина ФАРІОН,
член політради ВО «Свобода», народний депутат України VII скликання (м. Львів):
— Візовий режим треба вводити із запровадженням воєнного стану там, де йде зараз війна, із обов'язковим ухваленням закону про окуповані території. Тоді це буде свідчити про те, що Україна йде своїм окремим курсом, а не продовжує плентатися у фарватері Росії чи інших країн. Крім того, візовий режим назавше розірве ідею так званої «слов'янської спільності» із московитами, яких ми мали необережність створити в другій половині XII століття.


 



Бліц провели Василь УЛІЦЬКИЙ, Кость ГАРБАРЧУК, Лариса ЗАНЮК, Людмила ВЛАСЮК, Євгенія СОМОВА, Тамара ТРОФИМЧУК.


 

Telegram Channel