Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Ботулізм нагадав про себе і на Волині

Волинь-нова

Ботулізм нагадав про себе і на Волині

Випадки цього небезпечного інфекційного захворювання, один із яких призвів до смерті, реєстрували у кількох областях України. На жаль, не застраховані від нього і жителі нашого краю. Не так давно лікарі діагностували ботулізм у жителя Камінь -Каширського району

Галина СВІТЛІКОВСЬКА
Чоловік занедужав після вживання м'ясної консерви домашнього приготування. Як розповіла головний позаштатний інфекціоніст управління охорони здоров'я облдержадміністрації Галина Морочковська, хворого госпіталізували в обласну інфекційну лікарню. На щастя, тут ще мали необхідний протиботулінічний препарат, який дав змогу вилікувати пацієнта, не допустити ускладнень. На Волині, на відміну від багатьох інших областей, на початку року зуміли створити невеликий запас медичних імунобіологічних засобів, закупивши їх у Польщі. Однак уже використали останню ампулу рятівних ліків для потерпілих від ботулізму. 



На Волині, на відміну від багатьох інших областей, на початку року зуміли створити невеликий запас медичних імунобіологічних засобів, закупивши їх у Польщі. Однак уже використали останню ампулу рятівних ліків для потерпілих від ботулізму.




Проблема стала надзвичайно гострою. МОЗ пояснює, що на сьогодні в Україні відсутня реєстрація медичних імунобіологічних препаратів, таких, як сироватки протиботулінічні, сироватка проти отрути гадюки тощо. Раніше використовували препарати російського виробництва, але через те, що не були надані матеріали для проведення експертизи, їх не перереєстрували.
Станом на 30 травня цього року фахівці ДП «Державний експертний центр МОЗ України» проводять експертизу реєстраційних матеріалів препарату СТАМАРИЛ виробництва Санофі Пастер, Франція.
«Враховуючи загострення епідемічної ситуації та наявність випадків різних інфекційних захворювань (ботулізму, сказу, правця, дифтерії тощо) та відсутність зареєстрованих лікарських засобів для здійснення невідкладних заходів з профілактики та лікування цих захворювань, МОЗ України неодноразово зверталось до потенційних заявників та виробників згаданих препаратів щодо можливості ініціації державної реєстрації препаратів на території України. Направлені клопотання до Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я, до організації «Червоний Хрест» щодо надання гуманітарної допомоги у медичних імунобіологічних препаратах», – повідомляють на сайті МОЗ України.
Поки чиновники намагаються вирішити болючу проблему, нам залишається хіба що бути вкрай обережними у виборі продуктів харчування. Відомо, що на ботулізм за останній час в Україні захворіли любителі в'яленої риби, підвищену небезпеку становлять і домашні консерви.

Telegram Channel