Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
На Чортовому болоті в Цуманській пущі знайшли релікт льодовикових часів (фото)

Волинь-нова

На Чортовому болоті в Цуманській пущі знайшли релікт льодовикових часів (фото)

Береза низька добряче відрізняється від традиційних уявлень про берези

У Ківерцівському національному природному парку «Цуманська пуща» росте береза низька (Betula humilis Schrank) – рідкісний болотний вид, занесений в Червону книгу України. Береза низька — північна гостя, релікт льодовикових часів. Це тундрово-тайгова рослина, яка зростає на низинних та переходових болотах. Ареал цієї рослини охоплює Скандинавію, Північну частину Східної Європи, Урал та Сибір, північну частину Монголії. У минулому вид був більше поширений на болотах Українського Полісся, але унаслідок осушення він скорочує своє поширення.



Береза низька — вид берези, який росте кущем висотою 1,5-2,5 м, і сильно відрізняється від добре відомих білокорих струнких дерев.



На території НПП «Цуманська пуща» відомі два його місцезростання. Одне з них виявлене на периферійній частині Чортового болота (саме там зроблене фото), друге – на болоті біля с. Яківці. Тут береза низька розсіяно зростає на ділянці чагарникового болота з переважанням верб – попелястої, розмаринолистої, чорніючої. Вид тут має добру життєвість і спостерігається тенденція до його поширення.


Береза низька — вид берези, який росте кущем висотою 1,5-2,5 м, і сильно відрізняється від добре відомих білокорих струнких дерев. Кора у неї темна, на молодих гілочках червонувато-бура, вкрита смолистими бородавочками. На старих гілочках кора чорно-бура. Листочки, хоча і невеличкі, а саме від 1 до 3 см, шкірясті, дещо нагадують за формою всім відомі березові листки. Плід горішок до 2 мм завдовжки, з крильцями. Цвіте в травні, плодоносить у липні. Розмножується вегетативно (розростанням кущів) та насінням.


Трапляється окремими ізольованими популяціями, які займають невелику площу, від кількох квадратних метрів до 50 га. На 10 кв.м припадає в середньому 1–3 кущі.


Рослина використовується в фармакології, народній медицині.

Telegram Channel